08-22-2009, 19:49 | #1 |
‘ Ramazan Yemekleri ’
Açılışı pideyle yapalım bakalım. Oruçluyken gelelimde en azından gözümüz doysun. Ramazan Pidesi Malzemeler; 1 cup ilik su 1 cup sut 1-2 yemek kasigi sivi yag 1,5 tatli kasigi tuz 2 tatli kasigi seker 4 cup un( ekmek unu tercih edilirse daha iyi sonuc elde ediliyor) 2 tatli kasigi kuru maya 1 yumurta sarisi uzerine surmek icin ( ertesi gunu pisirdigim pidelere kalan yumurta beyazlarinida kullandigim oldu ondanda memnun kaldim tercih sizin ) yada sulandirilmis 2 kasik yogurt susam corek otu (olcu olarak ,olcu kabiniz yoksa, biraz kucuk bir bardakla olcebilirsiniz) Ekmek makinasinda yapilirsa bu sira ile koyulur ve hamur yapma ayarina getirilir. Elde yogrulacaksa, once mayayi ilik su icinde eritip kabarmasini bekleyin. Sonra diger malzemelerle hamur elde edilir. Mayalanmaya biraktigimiz hamur iki katina cikinca ( iki katindan daha fazla kabartmayin) ikiye bolunur. Merdaneyle acilir ve parmaklarla kare kare sekillendirilir. Uzerine yumurta sarisi yada yogurt surulup corek otu susam serpilir. (tahtanizi unlayin ve firina koymadan once bu tahta uzerinde yapisik olmamasina dikkat edin) Asil onemli nokta burasi ; Ben normalde pizza tasinin uzerinde pisiriyorum ve tas firin ekmegi gibi oluyor. (Amerika'da ki arkadaslar bu tasi Bed Bath & Beyond yada walmart tan bulabilirler. Bu tas uzerinde pisen ekmek ve pizzalarda daha guzel oluyor tavsiye edilir) Firinimizi normal pisirdigimiz ayardan birazdaha yuksek tutup 20 dakika kadar isitiyoruz. Iyice isinan tasin uzerine tahta uzerindeki pideyi kaydirip pisiriyoruz. Bu tariften 2 tane pide cikiyor. Pizza tasini bulma imkaniniz yoksa tepsinizi firinda iyice isitin ve sicak tepsi uzerine atin pidelerinizi. Afiyet olsun. |
|
|
|
08-22-2009, 19:50 | #2 |
İftar Kebabı Malzemeler : 7 dilim tost ekmeği 1 kase mantar 200 gr. kıyma 200 gr. kuzu eti 1 kase yoğurt 1 çorba k. tereyağı 1 soğan 2 domates 2 diş sarımsak tuz, karabiber Hazırlanışı : Tost ekmeklerini küp olarak kesin ve fırına verin.Tavaya 200 gr.kuzu etini ekleyip pişirin.Karıştırma kabına 200 gr.kıymayı alın.Üzerine soğanı rendeleyin ve yoğurun.Kıymadan parmak şeklinde köfteler elde edin.Köfteleri sıvıyağda kızartın. Sosu için ise 2 adet domatesi rendeleyin.Tavaya domatesi alın ve soteleyin.Servis tabağına ekmekleri alın.Üzerine yoğurdu ilave edin.Üzerine etleri ve köfteleri alın.Üzerine domates sosunu dökün.Üzerine ertilmiş olan tereyağını ilave edip servis edin. afiyet olsun. |
|
08-22-2009, 19:50 | #3 |
İftariyelik Pastırma 100 gr pastırma 1 çorba k. tereyağı 2 biber 1 tutam maydonoz 1 domates limon dilimi HAZILANIŞI: Pastırmalar yağlı kağıdın üzerine yayılır. üzerine tereyağı, domates ve biber dilimleri, limon dilimleri, maydanoz eklenir. Yağlı kağıdın kenarları pile pile yapılarak hava almayacak şekilde kapatılır. Fırında 15 dakika kadar pişirilir. Kağıdın içinde ortası açılarak servis yapılır. |
|
08-22-2009, 19:51 | #4 |
Sahur Omleti (Ramazan) 2 dilim tuzu az beyaz peynir 2 adet yumurta 2 adet orta boy domates 4-5 dal maydanoz 1 çorba kaşığı tereyağı Yarım tatlı kaşığı kırmızı biber Yarım tatlı kaşığı tuz Tereyağı tavaya konur. Eriyince rendelenmiş domates, tuz eklenir ve şeklini kaybedene kadar pişirilir.Peynir ezilir, yumurta ve maydanozla karıştırılır. Domatesin üzerine bırakılır ve tavanın büyüklüğü kadar yayarak düzeltilir. Üzerine pul biber serpilir. Arzu edilen kıvama gelene kadar pişirilir. |
|
08-22-2009, 19:51 | #5 |
Ramazan Pilavı Yarım kg. dana kuşbaşı 1 adet kuru soğan 1 su bardağı erişte 1 su bardağı nohut 2 su bardağı pirinç 1 çorba kaşığı tereyağı 1 çay bardağı ayçiçeği yağı 5 su bardağı su 1 tatlı kaşığı karabiber 1,5 tatlı kaşığı tuz # Nohut akşamdan ıslatılır, ertesi günü yumuşayana kadar haşlanır. Etin üzerine ince kıyılmış soğan az tuz ve 5 su bardağı su eklenir, tencerede ya da düdüklü tencerede pişirilir. # Tencereye tereyağı ve ayçiçeği yağı konur. Isınınca erişte atılır, pembeleşene dek kavrulur. # Üzerine suda bekletilmeden yıkanmış süzülmüş pirinç eklenir, 5 dakika kadar kavrulur. # Daha sonra üzerine nohut, soyuyla birlikte soğanlı et, tuz ve karabiber ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır. # Kaynama noktasına geldikten sonra ateş kısılır 10 dakika daha pişirilir. Tencere ile kapak arasına kağıt havlu kapatılır, ateş söndürülür, yarım saat dinlendirilir. # Süre sonunda pilav geniş dişli bir çatalla pirinçler zedelenmeden karıştırılır. # Servise sunulur. Not: Ramazan pilavının içerdiği erişte nedeniyle uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Sahurda tüketilmesi tavsiye edilir |
|
08-22-2009, 19:52 | #6 |
Türlü Tavuk Kebabı (Osmanlı Ramazan) Tedarik olunan bir adet tavuk güzelce temizlendikten ve bir mum yakılıp mumun ziyasında kabil-i tatbik olamayan kısımları da mükemmelen ütülendikten ve altı parça olmak üzere (iki bud, iki ayaklar ve de gövde) kemik kısımları birbirinden ayrılmaksızın kırıldıktan sonra bolca soğuk su ile yıkayıp tuz ve çentilmiş soğan ile de beyaz köpük gelinceye kadar ovuşturularak temizce bir daha sudan geçirip tavuk kokusu şu suretle izale ve def edilmiş olur. Çokça köz üzerine konulan ızgaraya parçaları dizilerek alt ve üstü layıkı vechile kızartarak tencereye yerleştirilir. İki üç soğanı da ufak ufak çentip iki nihayet üç kaşık sade içinde biraz da arnavut biberi ile kızardıktan sonra mezkûr mahlut tencereye dökülür. Mevsimi ise tazesinden değil ise kurusundan maydanoz doğrayıp veya ufaldıktan sonra miktar-ı kifaye tuz ve baharatı da konularak ve üzerine iki üç parmak aşıncaya kadar da kaynar su ilavesinden sonra kapak kapatılıp tencereye ateşe oturtulur. Şöylece kuvvetli közde nihayet birbuçuk saat kaldıktan sonra tencere aşağı indirilerek sahanlara taksim veya öyle bir kayık tabağa çıkarılarak tenavül oluna. Hem hafif ve hazmı sehl olduğu gibi enfes suretle bir nevi yahni olacağından az masrafla vücuda gelecek yahni kırma tavuk kebabı yahnisi ismini alarak diğer yahnilere herhalde rahmet okutturur. |
|
08-22-2009, 19:52 | #7 |
Ramazan Baklavası 1 Su bardağı ceviz içi 5 Su bardağı su 4 Bardak toz şeker 4 Su bardağı toz şeker 3 Çorba kaşığı tereyağı 1 Çorba kaşığı limon suyu Yufkaların yarısını tepsiye yayınız. Ceviz ve yarım bardak toz şekeri, havanda iyice ezerek, yufkaların ortasına yayarak koyunuz. Üstünü kalan yufkalarla kapatıp, pişiriniz. Yalnız yufkaları tepsiye yayarken, yufkanın üzerine bir yemek kaşığı yağla kat kat yağlıyarak yerleştiriniz. En üst-tekine de bir miktar yağ gezdirerek keskin bir bıçakla baklava biçiminde kosiniz. Orta ısıdaki fırında üstü pembeleşinceye kadar kızartarak pişiriniz. ŞURUBUN HAZIRLANIŞI: Beş bardak suya, bir çorba kaşığı limon su yu ve dört bardak toş şekeri ile karıştırarak, koyu bir şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatınız. Ilınması için bekleyiniz. Baklavayı fırından çıkarınca üzerine fırça ile yağ sürüp, ılınan şurubu baklavaların üstüne gezdirerek dökünüz. Soğumasını bekleyiniz. |
|
08-22-2009, 19:53 | #8 |
Tutmaç Aşı (Ramazan) MALZEMELERİ: 1 adet orta boy soğan 1 su bardağı haşlanmış mercimek 1 su bardağı haşlanmış nohut 4 su bardağı su 3 çorba kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı salça Birer tutam reyhan,nane,sumak,tuz 1/2 demet limonun suyu YAPILIŞI: Soğanı tereyağında kavurun. Üzerine salçayı ekleyip karıştırın. Ardından haşlanmış mercimeği, nohutu ve suyu katıp yarım saat pişirin. Tuzunu ayarlayın. İndirmeye yakın çorbaya baharatlarını ve limon suyunu katın. Bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan indirin. servis yapın. Allah hepimizin sofrasını arttırsın, olmayanlarada nasip etsin İnşAllah kısa bir mola devam edecektir efenim.. |
|
08-22-2009, 19:54 | #9 |
Ramazan Kıyması MALZEMELER 500 gr orta yağlı kıyma 400 gr ince kıyılmış ıspanak Yarım demet maydanoz 2 yemek kaşığı margarin Yeteri kadar tuz, karabiber 1 yemek kaşığı salça 2 adet domates (kabukları soyulmuş doğranmış) 1 Büyük çentilmiş soğan Üzeri için: 4 adet yumurta YAPILIŞ TARİFİ Yayvan bir tencereye soğanı ve yağı koyup kavurun. İçine kıymayı ilave edin. Salça ile domatesi birlikte pişirin. Maydanoz ve ıspanağı ilave edin. Tuzunu ve baharatını ekleyip ağzını kapatın. Suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine çırpılmış yumurta ekleyin. Kapağını kapatın. Sıcak olarak servise sunun |
|
08-22-2009, 19:54 | #10 |
Sütlü Ramazan Lokması MALZEMELER Yarim paket tereyagi veya margarin 2 bardaktan biraz eksik ince irmik 2 su bardagi süt 4 adet yumurta 3 su bardagi seker 3 su bardagi su YAPILIŞI Önce serbetini hazirlayip sogumaya birakin. Yarim paket yagi tencerede eritin. Içine irmigi koyun, hafif ateste kivami gelinceye kadar kavurun. Üzerine soguk olarak 2 bardak süt döküp karistirin. Çok hafif ateste sütünü çekmesi için agzi kapali olarak bekletin. Tekrar karistirip sogutun. 4 adet yumurtayi teker teker kirarak yedirin. Hamurdan küçük küçük parçalar alin. Avuç içinde bu hamurlari yuvarlayip bir kaba dizin. Tavada kizdirdiginiz ayçiçek yaginda kizartin. Yagini süzdürerek önceden hazirladigiriz serbetin içine atin. Nefis.. |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|