01-22-2009, 16:09 | #1 |
Receller....
İNCİR REÇELİ Malzemeler ; Bıçakla incirlerin kabukları incecik soyulur. Yıkanır. İncirler bol su ile 1 saat haşlanır. Haşlanan incirler suya konur ve 2 gün, sabah akşam suyu değiştirilerek bekletilir. Suyu değiştirilip içine göztaşı atılır. Karıştırılır. 1 saat kadar bırakılır. SOnra bol su ile yıkanır ve incirlerin içindeki sular sıkılır. İyice çıkarılır. 2 Kg şeker, 3 bardak su ile kaynatılır, şurup haline getirilir. Şurup incirlerin üstüne dökülür. Bir taşım kaynatılır ve limon suyu ya da limon tuzu eklenir. Reçel kıvamına geldiğinde ocaktan alınır ve içine güzel kokması için karanfiller atılır. 1 Kg Yabani İncir (tam olmamış)8 bardak Toz Şeker (2 Kg)Göztaşı (yarım nohut büyüklüğünde)Limon Tuzu (fındık kadar büyüklüğünde) ya da 1 limonun suyu5-10 tek Karanfil3 bardak SuGöztaşının kullanılmasının nedeni incir tanelerinin renklerinin canlılığını korumaktır. Bulamazsanız göztaşı kısmını atlayarak da pişirebilirsiniz. Eski İstanbul'da Rum evlerinde misafirlere kahve ikram edercesine, İncir reçeli yanında bir bardak su ikram edilirdi. Bu reçelin tadı hafif ve çeşnisi farklıdır. Afiyet olsun...... |
|
|
|
01-22-2009, 16:10 | #2 |
Mandalina Kabuğu Reçeli (15 Kişilik)
Malzemeler 1 Kg Mandalina 1.5 Kg Toz Şeker 2 Su Bardağı Mandalina Suyu 1 Limon Suyu Yemeğin Tarifi Mandalinaları yıkayın ve kabuklarını çıkarıp ince ince kıyın ya da robottan geçirin. Derin bir kaba aldığınız mandalina kabuklarını 1 su bardağı şekerle 5 dakika ovun. Kalan şekeri de üzerine dökerek buzdolabında 1 gece bekletin. Karışıma mandalina suyunu ilave edip kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Limon suyunu da ekleyip 5 dakika daha kaynatın. Hazırladığınız reçel soğuyunca kavanoza doldurup ağzını tülbentle kapatın. |
|
01-22-2009, 16:12 | #3 |
GÜL REÇELİ
Malzemeler ; Gül yaprakları iyice yıkanır. Bir kavanoza 1 kat gül yaprağı, 1 kat şeker şeklinde konulur. Şekerin artanı bir kenara konur. Kavanozun üstüne bir adet limonun suyu sıkılır. Kapağı sıkıca kapatılır ve bu vaziyette 2 gün bekletilir. 150 gr Gül Yaprağı5 bardak Toz Şeker1 Limon2 bardak SuGül reçeli kokulu güllerden yapılır. Gül reçeli mideyi güçlendirir. Gül reçelinden yapılan şerbetin de kalbe iyi geldiği söylenir. Afiyet olsun......2 gün sonra kavanoz açılır. Gül yaprakları içinden alınır. Tencereye 2 bardak su ve şekerin geri kalanı kaynatılır. Gül yaprakları içine ilave edilir. Koyulaşınca ateşten indirilip soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kavanozlara alınır. |
|
01-22-2009, 16:14 | #4 |
AYVA MARMELATI
1.200 gram ayva 600 gram toz şeker karanfil Yapılışı Ayvaları yıkayıp, dört eşit parçaya bölün. Çekirdeklerini çıkarıp, çekirdek yataklarını temizledikten sonra tencereye koyun. Tencereye bir miktar su ve birkaç adet karanfil koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp orta ateşe oturtun. Ayvalar sularını salıp tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın. Ayvaları tahta bir kaşık yardımıyla bastırarak ezip, süzgeçten geçirin. Ayvalara şeker katın ve tekrar tencereye alıp orta ateşe oturtun. Tahta bir kaşıkla karıştırarak, marmelât kıvamına buluncaya dek kaynatın. Sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. ılındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin. |
|
01-22-2009, 16:16 | #5 |
PORTAKAL REÇELİ -1-
1.5 kilo şeker 1 kilo portakal 3 su bardağı su 2.5 çorba kaşığı limon suyu Yapılışı Portakalların kabuklarını bir bıçak yardımıyla hafifçe kazıyıp, kaynar suda yumuşayıncaya dek haşlayın. Sonra kevgirle sudan alıp soğutun. Soğuduktan sonra portakalları yarım santim genişliğinde, 2,5 cm uzunluğunda parçalar halinde doğrayın. Portakalların çekirdekleri çıkarın. Diğer yanda bir tencerede 3 su bardağı su ve 1,5 kilo şekeri orta ateşe oturtun. Şekeri karıştırarak eritin ve koyu bir şurup kıvamını alıncaya dek kaynatın. Sonra içine doğradığınız portakal parçalarını atın ve reçel iyice koyulaşıncaya dek kaynatın. Daha sonra iki çorba kaşığı limon suyunu karışıma ilave edip karıştırın. Reçeli bir taşım daha kaynatın ve ateşten alıp soğumaya bırakın. Daha sonra cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin. |
|
01-22-2009, 16:18 | #6 |
ÜZÜM REÇELİ
500 gram şeker 2.5 su bardağı su 1 kilo çekirdeksiz üzüm 60 gram kavrulmuş çam fıstığı Yapılışı Üzümleri iyice yıkayıp, sularını süzün. Üzümleri tane tane koparıp ayırın. 500 gram şeker ile 2,5 su bardağı suyu kaynatıp, bir şurup hazırlayın. Şurup kıvamını bulduğunda çam fıstıklarını ve üzümleri içine atın ve üzümler pişinceye dek hafif ateşte kaynatın. Reçel kıvamını aldığına limon suyunu ilave edin ve karıştırın. 25 dakika kadar kaynatın. Reçeli ateşten alın ve soğumaya bırakın. ılındığında kuru cam kavanozlara boşaltın ve soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin. |
|
01-22-2009, 16:19 | #7 |
ŞEFTALİ REÇELİ
1kilo sert şeftali 1kilo toz şeker 1 tatlı kaşığı vanilya Yapılışı Şeftalilerin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkartın. ince ince dilimleyin. Derin bir tencereye toz şekeri koyun. Toz şekerin üzerini geçecek kadar su ilave edip şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Dilimlediğiniz şeftalileri hazırladığınız şerbete ilave edip 2–3 dakika kaynatın. Şerbeti çekmesi için bir gece bekletin. Daha sonra şerbetin içinden çıkartıp başka bir kabın içine alın. Şerbeti koyulaşıncaya kadar kaynatıp limon suyu ve şeftalileri ilave edin. 2–3 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın. Sıcak olarak reçel kavanozuna boşaltın. Soğuduktan sonra kavanozun kapağını kapatın.. |
|
01-25-2009, 06:05 | #8 |
Domates Reçeli Tarifi
Malzemeler 4 kilo linda tipi domates 1 kilo kireç suyu 4 kilo şeker 150 gr fındık veya badem 1 adet limon Yapılışı Sert ve kırmızı 4 kilo linda tipi domatesin kabuğu ince ince soyulur, soyulduktan sonra dolma oyacağı ile oyulur gibi çekirdeği ayıklanır. Bilahare altı saat kireç suyuna bırakılır, o kireçte ıslanırken 4 kilo domates 4 kilo şeker konduktan sonra koyduğumuzun şekerin üzerine göz kararı su ilave edilir. Birkaç defa taklalandıktan sonra domatesi güzelce yıkanır. Yıkandıktan sonra badem veya fındık doldurulur. Kaynamış suyun içine atılır, o kaynatılmaya başlanır. Kaynarken 1 adet limon un suyu sıkılır, kabuğu da içerisine doğranır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servise hazır demektir |
|
01-25-2009, 06:05 | #9 |
Zeytin Reçeli
Zeytin Reçeli Tarifi Malzemeler 1 kg yeşil dolgu kokteyl zeytin 750 gr toz şeker 1 Adet portakal kabuğu 3-4 tane karanfil 1/2 limon suyu 1/2 su bardağı su Yapilis Tarifi Salamurada işlendikten sonra çekirdeği alınıp satışa sunulan dolgu kokteyl zeytinlerden bir kavanoz alınız. Zeytinleri çıkarıp, kırmamaya özen göstererek içini boşaltınız. Bir tencere içinde zeytinleri sıcak su ile haşlayınız. Bir başka tencere içinde,şekeri 1/2 su bardağı su ile kaynatınız. Elma soyar gibi soyduğunuz portakalın kabuklarını ve karanfilleri ekleyiniz. İnce köpük kaynamaya başlayınca önceden süzüp kuruladığınız zeytinleri katınız ve limon suyunu dökünüz. Kıvamına bakarak 12-15 dakika daha kaynatınız. |
|
01-25-2009, 06:05 | #10 |
Tropikal Reçel Tarifi
Malzemeler 1 papaya (yaklaşık 300 gr) 1 küçük ananas (yaklaşık 300 gr) Yarım kavun (yaklaşık 500 gr.) 2 limonunun suyu ve rendelenmiş kabuğu 150 gr esmer tozşeker 500 gr reçel şekeri (2:1) 5 çorba kaşığı rom Yapilis Tarifi 1. Tüm meyvelerin kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıkladıktan sonra minik minik doğrayın. Toplam ağırlık yaklaşık 900 gr olmalı. 2. Meyve karışımını limon suyu ve kabukları, şeker, reçel şekeri ve romla karıştırın. Karıştırarak, reçel şekeri paketinin üzerindeki tarife göre 3 - 4 dakika kaynatın. Üstte biriken köpüğü alın. Reçeli kavanozlara doldurup kapaklarını kapatın. Ters çevirerek 5 dakika temiz bir mutfak örtüsü veya havlunun üzerinde bekletin. |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|