Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla her yıl yapılan yaz saati uygulaması, bu Pazar başlayacak.
Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı da 19 Mart 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
Karar uyarınca saatler, 28 Mart Pazar günü saat 03.00'ten (Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece) itibaren bir saat ileri alınacak.
Yaz saati uygulamasıyla, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınarak, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacını taşıyor. Ayrıca, yaz saati uygulamasıyla, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor.
697 sayılı Kanunun 3097 sayılı Kanunla değişik 2. maddesi, "Greenwich'e göre 30. derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınıyor. Ayrıca başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmek ve bir saati aşmamak şartıyla yaz saati uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir" hükmü gereğince, yaz saati uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihleri Bakanlar Kurulu'nca belirleniyor.
Yaz saati uygulaması sayesinde, yılda, "orta ölçekli" bir hidroelektrik santralinin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlanıyor. Yaz saati uygulamasıyla yapılan hesaplara göre, yıllık 500-600 milyon kilovat saat(kWh) tasarruf sağlanıyor.