sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > SAĞLIK - KADIN-ERKEK-CİNSELLİK > Erkeğe Dair...
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi Forumları Okundu Kabul Et


Erkeğe Dair... Erkekleri ilgilendiren herşeyi burada paylaşabiliriz...

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-13-2008, 14:08   #1
Kullanıcı Adı
morciii
Exclamation Prostat Kanserine Karşı Robotla Ses Tedavisi

Prostat Kanserine Karşı Robotla Ses Tedavisi
Erkeklerin korkulu rüyası olan prostat kanserine karşı yeni tedavi yöntemi HIFU kullanılıyor. Robotik tedavi HIFU yöntemi, kanserli dokuya odaklanıyor çevredeki dokulara zarar vermiyor. Ses dalgaları ile uygulanan bu yöntemle ameliyat olamayacak hastalarda büyük başarı sağlanıyor.
Erkeklerde en sık görülen kanser türü olan prostat kanserine karşı HIFU (Transrectal High Intensity Focused Ultrasound) adlı verilen yeni bir yöntem uygulanıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde tercih edilen bu yöntem Avrupa’da 90’ı aşkın merkezde kullanılıyor. Türkiye'de de sayılı merkezde bulunan HIFU, Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nde hastaların hizmetine sunuldu. Bir odakta yoğunlaştırılmış ses dalgalarıyla kanser dokularını yok edebilen HIFU, sağlıklı dokulara zarar vermiyor. Radyasyon içermediği için güvenilir bir yöntem olarak kabul ediliyor.
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı, HIFU'nun prostat kanserine karşı etkisinin kanıtlandığına dikkat çekerek “Robot kontrolünde prostata yönlendirilen ses dalgaları ile prostat kanseri tedavi ediliyor. Lokal evrede prostat kanseri olan, ameliyat edilemeyecek hastalarda büyük başarı sağlıyor” dedi. Taşçı, HIFU'nun avantajlarını şöyle sıraladı: “Hastanede yatış süresi kısalıyor. Çevredeki dokulara zarar vermeden kanserli dokuya müdahale ediyor. Komplikasyon riskleri azalıyor. HIFU, radyoterapi uygulanmasına veya ameliyat edilmesine rağmen hastalığın tekrarladığı hastalara da rahatlıkla kullanılabiliyor.”
Radyoaktif Çekirdek Tedavisi: Brakiterapi
Prostat kanseri erken teşhis edildiğinde ameliyatla prostatın tamamen çıkartılması gerekiyor. Kanseri başarıyla tedavi etmenin yanında bu ameliyatlar, idrar kaçırma ve ereksiyon bozuklukları riskleri taşıyor. Ameliyata alternatif olarak vücut dışından veya prostat içine yerleştirilen radyoaktif çekirdeklerle (Brakiterapi) radyoterapi tedavisi yapılıyor. Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı, “Brakiterapi, kanseri yok edici ışınları veren radyasyon kaynağının direkt olarak kanserli organın içine yerleştirilmesiyle yapılan bir çeşit şua tedavisi. Çevre organlara zarar vermiyor. Ameliyatlarda görülen kanama, yara iltihaplanması veya açılması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılmıyor. Bazı hastalarda geçici olarak idrar yapma zorluğu gelişebilir ve bir süre sonda konulabilir” diye konuştu.
Buharlaştırma Tedavisi: Green Light Lazer
Sık idrar yapma, idrar yaparken yanma, kesintili idrar yapma gibi birçok şikayete neden olan prostat büyümesi, 60’lı yaşlardaki erkeklerin yüzde 30-40’ını etkiliyor. Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı, prostat büyümelerinde uygulanan “Green Light Lazer” hakkında bilgi verdi: “Kanama diğer yöntemlere göre çok daha az olduğu için ameliyat süresini kısaltıyor. Cinsel fonksiyonlara olumsuz etkisi yok. Lokal anestezi ile yapılıyor, kanama problemi olanlarda ve kalp hastalarında güvenle uygulanıyor.”


5 SORUDA PROSTAT 1- Prostat Nedir?
Döllenmede etkili olan salgıları üreten ve idrar boşaltımını sağlayan prostat, mesanenin alt kısmında yer alır. Erişkindeki ağırlığı 20-25 gramdır. Prostat bezi, sperm hücrelerinin transferine aracılık eden seminal sıvıyı salgılayıp spermlerin nakline yardımcı olur.
2- Prostata ait hastalıklar nelerdir?
Prostat İltihabı (Prostatit): Bazı mikroorganizmaların prostata yerleşmesi ile ortaya çıkar. Genelde kronik ve sinsi enfeksiyonlardır. İdrar yolunun her türlü enfeksiyonu veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar prostat iltihabına yol açabilir.
Prostat Büyümesi: Prostattaki büyüme, kanser türündeki bir büyüme değildir. Ancak iyi huylu olmasına rağmen idrar yollarını sıkıştırıp daraltması nedeniyle ciddi bozukluklara neden olabilir. İyi huylu prostat büyümesi 50 yaşından sonra her yüz erkekten 50'sinde görülür. Erken teşhis için 50 yaşından sonra her erkek en az yılda bir kez muayene olmalı.
Prostat Kanseri: Prostatta görülen bir diğer hastalık, kötü huylu büyümeler diye ifade edilen prostat kanseridir. Prostat kanseri damarlarla yayılıp başka yerlerde doku hasarı yaparak hayatı tehdit eder. Prostat kanseri iyi huylu prostat büyümelerinde olduğu gibi idrar yolunu sıkıştırıp benzer şikayetlere neden olur.
3- Prostat büyümesi ve kanserinin belirtileri nelerdir?
Prostat kanseri ve büyümesi benzer belirtiler gösterir. Bu hastalıklarda idrar yolunda daralma olduğunda, daralmanın üst seviyesindeki mesane adaleleri daha fazla kasılarak darlığı yenmeye çalışır ve mesaneyi boşaltır. Her defasında daha fazla kasılmak zorunda olan adaleler zamanla kalınlaşarak gelişirler. Bir müddet sonra, mesanenin adaleleri yorulduğu için mesanedeki idrarın tamamı boşaltılamaz. Hasta idrarını zorlukla yapar. Bir miktar idrar mesanede kaldığı için idrar yaptıktan sonra rahatlama hissedilemez. Her defasında mesanedeki idrarın bir kısmını yaptığı için hasta sık idrara çıkar. İdrarı
yaparken yanma ve ağrı hissedebilir.
4- Tanı yöntemleri nelerdir?
Erken tanı için muayenenin yanı sıra PSA adı verilen tanı yöntemi uygulanır. Yaşa özgü, PSA değerleri vardır. Üst üste yapılan PSA ölçümlerinde bu değerler yüksek çıkıyorsa ya da makattan muayenede prostatta sertlik bulmuşsa şüphe artar.
5- Muayene sırasında prostattan şüphe duyulduğunda nasıl bir yol izlenir?
Hasta hemen prostat biyopsisine yönlendirilir. Biyopsisi temiz, fakat kandaki PSA’sı yüksek çıkan hastalarla da karşılaşılıyor. Bunun sebebi bir prostat enfeksiyonu olabilir.
morciii isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 20:48


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog