Türkiye’deki otizmli bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata tam katılımlarının sağlanması amacıyla bu alanda çalışan önde gelen 17 sivil toplum örgütünün oluşturduğu bir sivil toplum hareketi….
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2008 yılından itibaren her yıl 2 Nisan gününün “Dünya Otizm Farkındalık Günü – World Autism Awareness Day (WAAD)” olarak kutlanmasına karar verdi. Birleşmiş Milletler tarihinde AIDS ve kanserden sonra sağlıkla ilgili ilan edilen üçüncü özel gün olan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” ile dünya genelinde AIDS ve şekerden daha fazla yükselen teşhis sayısıyla gittikçe artan otizm tehlikesine dikkat çekilmesi, üye ülkelerde gerçekleştirilecek çalışmalar ile kamuoyunda otizm farkındalığının yükselmesi, erken teşhis ve tedavi olanaklarının artırılması hedeflenmektedir. Otizm Platformu, 2008 yılından bu yana her yıl gerçekleştirdiği farkındalık kampanyaları ve farklı iletişim çalışmaları aracılığı ile, Türkiye’de devlet ve kamuoyu nezdinde otizmle ilgili farkındalığın artırılması ve otizmli bireylerin sosyal yaşam hakları, eğitim, tedavi ve bakım gereksinimlerinin karşılanması için gerekli çalışmaların yapılması adına uğraş vermektedir.
Ülkemizde temel haklar iki ayrı kategoride ele alınmaktadır: “Herkesin Hakları” ve “Engelli Hakları”. Daha bu aşamada ayrım başlayarak, “zihinsel engelli hakları”, “bedensel engelli hakları” şeklinde anlam bölünmesi ile devam ederek daha da karmaşık hale gelmektedir. Engelli bireylerin haklarını ayrı olarak değil, “Herkesin Hakları” seviyesinde ele almak, hem engellilerin haklarının sınırlarını genişletecek, hem de engelli bireyleri gerçek anlamda toplumla kaynaştıracak genel bir bakış açısı için gerekli platformu yaratacaktır.
Standart bireylerin sahip olduğu sosyal ve anayasal haklarından otizmli bireyler mahrumdur. Oysa otizmli bireyler ile aileleri de vatandaştır, standart vatandaşlık uygulamaları gereği vergi veren bireyler olarak, seçme seçilme hakkına sahiptirler. Türkiye’de halen 500.000 otizmli birey olduğu varsayıldığında , 2 anne-baba – bir kardeş- bir bakıcı/eğitmen üzerinden yakın çevre sayısı ile dolaylı veya doğrudan otizmden etkilenen vatandaş sayısı 2 milyon kişiye yaklaşmaktadır.
Kampanya genelinde yapılacak bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları ile; sosyal haklar, anayasal-hukuki haklar, eğitim-sağlık hakları, meslek edinme ve çalışma hakkı, barınma hakkı, bakım hakkı vb. gibi ana başlıklar altında yaklaşım ve eksikler ile çözüm önerileri sunulmaktadır.
Şu ahir zamanda o kadar çok hastalık var ki insanın ömrünü yiyip bitiren saymakla ömür biter hastalıklar bitmez bu tür kampanyaları canı gönülden eğer imkanımız varsa maddi olarak desteklemeliyiz ...
ülkemizde yarım milyon otizmli insan varmış. bu durumdan yeni haberdar oldum. anladığım kadarıyla istekleri bağış vs. değil, ekonomik ve toplumsal alanlarda var olabilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyorlar.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü
sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.