sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞİTİM - ÖĞRETİM - KARİYER > SonForum Makale Arşivi > Diğer Dersler
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi Forumları Okundu Kabul Et


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 02-19-2013, 13:57   #1
Kullanıcı Adı
_SoN_
Exclamation ormancılığın önemi

ormancılığın önemi

ORMANCILIĞIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Anayasamızda ve kalkınma planlarında ormancılık politikasının ana amaçları şöyle belirtilmektedir:
• Ülkenin çeşitli orman ürünlerine olan ihtiyacını karşılamak,
• Toprak taşımasını önlemek, su rejimini düzenlemek, ülke savunmasına yardımcı olmak,
• Tabiatı korumak, yurt güzelliğini sağlamak, halkın dinlenme ve eğlenme yeri ihtiyacını karşılamak.
Ekonomimizin ana kollarından biri olan ormancılık sektörü, bu amaçları gerçekleştirmek için çeşitli çalışmalarda bulunmaktadır.
Ormancılığın Türkiye ekonomisine katkıları iki ana gurupta toplanabilir: Bunlardan biri, ölçülebilen ya da parayla ifade edilebilen katkılarıdır. Asıl ve yan orman ürünleri bu guruba girer. Ormanların; iklim üzerindeki etkileri, toprak ve suyu korumaları, erozyonu önlemesi, barajların ömrünü uzatması, doğal afetleri önlemesi, dinlenme ve eğlenme imkanları sunması, ülke turizmine katkıları vb. ormanların para ile ifade edilemeyen katkılarıdır. Bu iki guruptaki katkıları nedeniyle ormancılığın ekonomik hayatımızda büyük bir önemi vardır. Bir fikir vermek amacıyla şöyle bir değerlendirme yararlı olacaktır. Ormanlarımızdan bir yılda elde edilen odunun ısı değeri, 30.000.000 ton linyite, 15.000.000 ton kok kömürüne, 20.000.000 ton fuel-oile eşittir.
Ormanlarımızın, yakacak odun dışında kereste, sanayi odunu ihtiyacını da karşıladığı düşünülürse, ekonomimize yaptığı büyük katkı daha iyi anlaşılır. Ormancılığımız ham madde temin etmekle orman ürünlerine dayalı iş kollarının ve çeşitli sanayilerin gelişmesine yardımcı olmaktadır.
Ormancılık sektörü; üretim, bakım ,nakliyat, ağaçlandırma, mera ıslahı vb. alanlarda çok sayıda kişiye iş imkanı sağlamaktadır. Orman alanlarımızın genellikle işsizliğin fazla, tarıma elverişli toprakların az olduğu yerlerde olduğu düşünülürse, sağlanan bu imkanın ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır.
Ormancılık sektörü; orman ürünlerine dayalı sanayinin ham madde ihtiyaçlarını yerli kaynaklardan karşıladığı için, döviz kaybını önlemektedir. Bunun yanı sıra orman ürünü ve orman yan ürünleri ihracatı ülkemize, her yıl önemli miktarda döviz kazandırmaktadır.

ORMANCILIĞIN TÜRK EKONOMİSİNDEKİ YERİ



Anayasamızda ve beş yıllık kalkınma planlarında yer alan ormancılık politikası gayeleri üç ana gurupta ifade edilebilir. Bunlar (a) ülkenin çeşitli orman ürünlerime ihtiyacı karşılamak, (b) Toprak taşınmasını önlemek, su rejimini düzenlemek, ülke savunmasına yardımcı olmak, (c) Tabiatı korumak, yurt güzelliğini sağlamak, halkın rekreasyon ihtiyacını gidermek. Ekonomimizin öncelik ve ana sektörlerinden biri olan ormancılık sektörü, belirtilen bu gayeleri gerçekleştire bilmek için, bugün ülkemizin % 26’sını kaplayan orman alanında faaliyetlerini sürdürmektedir.


Ormancılık sektörünün ülke ekonomisine katkıları; ölçülebilen veya nispeten ölçülmesi kolay olan katkıları ile, para ile ifade edilmeyen veya ifadesi güç olan katkılar olmak üzere iki ana gurupta incelenir. Bunlardan ilk guruba giren, yani ölçülebilen katkıların ana unsuru, asli ve tali orman ürünleridir. İkinci guruba giren, yani parasal olarak ölçülmeyen katkıları ise; iklim, su gibi
Tabiat elemanlarını koruması ve denge içinde tutması, su rejimini düzenlemesi, erozyonu önlemesi, çoraklaşmayı önlemesi, barajların önlenmesi, rekreasyonların ihtiyaçlarını karşılaması, insan sağlığını olumlu yönden etkilemesi, ülke turizmine katkıda bulunması, vb dır.


Yukarıda iki gurupta belirtilen katkıların doğal bir sonucu olarak ormancılık sektörünün gayrı safi milli hasılayla katkısı küçümsenmeyecek boyutlardadır. Buna ilaveten ormancılık sektörünün ileriye doğru bağlantıların yüksek olması diğer sektörleri olumlu yönde etkilemektedir. Bu sektör ayrıca istihdama ve bölgeler arası farklılıkların azaltılmasına yardımcı olmaktadır.


Özellikle ikinci gurupta belirtilen ve para ile ölçülemeyen katkılardan dolayı, ormancılık sektörünün, sadece maddi faydalanmalar göz önüne alınarak değerlendirilmesi hatalı olacaktır.
Sektör, parasal katkıları yanında rakamlaştırılması güç olan faydaları da düşünülerek ulaştırma, sağlık ve eğitim sektörleri gibi bir alt yapı sektörü olarak değerlendirilmelidir. Nitekim,ormancılık sektörü diğer sektörlerin çalışmalarına ortam hazırlayan, alt yapı meydana getiren diğer sektörlerin etkilerini arttıran bir sektör durumundadır.


Aşağıda ormancılığın ülke ekonomisindeki rolü; gayrı safi milli hasıla, enerji üretimi, diğer sektörlere bağlantıları, istihdama ve dış ödemeler dengesine katkıları açısından incelenmesi.


ORMANCLIK SEKTÖRÜNÜN GAYRISAFİ MİLLİ HASILA
İÇİNDEKİ PAYI

Orman Genel Müdürlüğü nün bilançolarına yansımayan gizli yakacak odun tüketimi, özel sektör odun üretimi ve Orman Genel Müdürlüğünün yapmakta olduğu subvansiyonlar da dikkate alınarak yapılan hesaplamalar sonucu ormancılık sektörünün gayrı safi milli hasılaya katkısının
Binde 17.6’ya yükseldiği görülmektedir.( Kaynak : Dr. M. Çakır Orman Mühendisleri Odası, 1984)
_SoN_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 12:51


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı