sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > SAĞLIK - KADIN-ERKEK-CİNSELLİK > Sağlık - İlgili Haberler ve Son Gelişmeler
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Sağlık - İlgili Haberler ve Son Gelişmeler Sağlıkla ilgili haber ve yorumlar burada.sorularınız sorunlarınız,tedavilerle ilgili bilgiler ,ağız ve diş sağlığı .

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 11-25-2007, 15:41   #1
Kullanıcı Adı
*fanii*
Standart Omuz Ağrısının Sebebleri

Omuz eklemi, vücudumuzda en geniş açıklığına sahip olan eklemdir. Kürek kemiği köprücük kemiği ve omuz başı kemiğinin biraraya gelmesinden oluşan komplike bir eklemdir


Omuz ekleminin normal hareketlerini yapabilmesi için, bu üç eklemin uyum içinde çalışması gerekir. Dr. Vildan Çerçi, Mynet okurları için yazdı.

Omuz ağrısına neden olan omuz sıkışması sendromu, eklem fonksiyonunda bozulma nedeniyle,kolumuzu yukarı kaldırmamızı sağlayan kasın kirişinin omuz kemikleri arasında sıkışıp zedelenmesidir. Bu zedelenme ciddi boyutlarda olursa kirişin kopmasına bile yol açabilir.

Omuzların zaman içinde çökmesi, omuz çevresi ve kürek kemiği çevresi kasların zayıflaması, köprücük kemiğinin çıkıntısının gaga gibi olması, köprücük kemiği ile kürek kemiği ekleminin kabalaşması gibi sebebler omuz kirişinin geçtiği mesafenin daralmasına ve kirişin bu mesafede sıkışarak incinmesine yada kopmasına neden olabilir.


Omuzu 90 derece ve üzerine ağırlıkla birlikte kaldırmak, yukarılara uzanarak iş yapma gerekliliği, omuz eklemi 90 derece ve yukarı pozisyonda uyuma alışkanlığı, zorlayıcı travmalar gibi sebeb ler omuz kirişinin daha da çok sıkışmasına neden olur.

Bunların sonucunda kişi ya zaman içinde yavaş yavaş artan ağrılar veya ani bir hareket sonrası ortaya çıkan omuz ağrılarından ve aynı zamanda hareket kısıtlanmasında da şikayet edebilir.Özellikle kolu geriye götürme,palto giyme hareketi veya yukarı uzanma sırasında omuz ağrısından yakınabilir. Gece ağrıyan omuz üzerine yatamaz ve giderek omuz hareketleri kısıtlanabilir. “ Donuk omuz” dediğimiz oldukça ciddi omuz eklemi hareket kısıtlanmasıyla sonuçlabilir.


Bazen zedelenme bölgesinde meydana gelen kireçlenme eklem çevresindeki küçük keseciklerin içine açılabilir. Bu çekilen röntgen filminde omuz çevresinde beyaz leke şeklinde görülür. Bu durum şiddetli ödem ve ağrıyla sonuçlanan ayrı bir klinik tabloya neden olabilir. Bu durumda bu kesecik içine yapılan kortizon enjeksiyonu ödemi veya ağrıyı iyileştirir. Lokal buz uygulaması, sıcak uygulamaya tercih edilmelidir.

Omuz sıkışma hastalığının tanısı özel test hareketleri ile hastayı muayene ederek ve MR tetkiki ile konur.Özel test hareketleri ile hastanın omuz ağrısı artar. MR tetkiki ile kasın kirişinin sıkışmasının sebebi ve zedelenme derecesi tespit edilebilmektedir.


Tedavide öncelikle 6-8 hafta fiziksel tedavi ve egzersiz uygulanmalıdır. Zedelenmiş kirişin iyileşmesi ve ödemin tedavisine yönelik,omuza Laser, Us,buz uygulanır. Özellikle Laser'in ödem iyileştirici ve ağrı kesici etkinliği oldukça iyidir. Hastanın ağrısını kısa zamanda azaltarak hareket açıklığının artmasını sağlar.Hafif ve orta düzey şiddetindeki vakalarda tek başına Laser tedavisi yeterli olabilmektedir.En az 10 seans belirli noktalara uygulanır.Tedavinin etkinliği 1-2 gün içinde kendini gösterir.Gün içinde sıcak yerine 4-5 kez,15-20 dk. buz uygulaması yapılmalıdır.

Omuz çevresindeki sertleşmiş kasları gevşetmek, hareketi azalmış eklemleri mobilize etmek, zayıf omuz çevresi kasları güçlendirmek tedavinin diğer önemli yönüdür.Yukarıdaki fiziksel tedavi yöntemleri ile ağrısı azalmış , rahatlamış hastaya eklem hareketi ve egzersiz yaptırmak çok daha kolaydır.Hasta eklemi rehabilite ederken hastanın da kolunu kontrollü kullanması, erken dönemde kolunu zorlamaktan kaçınması gerekir.En az 8 hafta kolunu rehabilitasyon programına göre kullanmalıdır.


Bu tedavi yöntemiyle iyileşmeyen veya şikayetleri kısa sürede tekrarlayan hastalara cerrahi yöntemler uygulanarak sıkışıklık giderilir.

Omuz sağlığımızı korumak için;

-Omuz çevresi ve kürek kemiği kasları yeterince esnek ve güçlü olmalıdır.

-Dik oturmaya özen göstermeliyiz.

-Omuzu 90 derece ve üzeri aktivitelerde sık kullanmamalı ve zorlamamalıyız.

-Aşırı ve zorlayıcı yüzme omuz kirişinin sıkışmasına neden olabilir.

-Elimizde ağır torbalar taşımaktan kaçınmalıyız

-Eğer bir kez ciddi omuz problemi yaşadıysanız omuz ekleminizi dikkatli kullanmalısınız.



Kaynak
*fanii* isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 09:06


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog Snus Satın al düşmeyen takipçi satın al