Netbook alırken aklınızda bulunsun
Sosyalleşme ağlarıyla arası iyi olanların giderek daha fazla tercih ettiği netbook bilgisiyarları alırken beş noktaya dikkat edin.
Facebook, Twitter, Flickr, FriendFeed ve benzeri popüler web
hizmetleri sayesinde giderek daha büyük ihtiyaç haline gelen netbook bilgisayarları alırken dikkat etmeniz gereken unsurları kabaca beş maddede toplamak mümkün:
1- Kullanım alanı: Adından da anlaşılacağı üzere bu bilgisayar grubu daha çok
internet gezintisi için. Yani yoğun işlemci ve bellek gerektiren uygulamalar ve oyunlar için kesinlikle uygun değil. Dolayısıyla taşınabilirliklerine aldanarak onları her işinizi görebilecek bir cihaz yerine konumlayıp satın alma yapmak doğru olmayacaktır. Eğer amacınız daha çok internet gezintisiyse, devam edin.
2- Ekran boyutu: Taşınabilir cihazların hala en çok enerji (yani pil) tüketen bileşeni ekranları. Hele
yeni nesil arkadan aydınlatmalı parlak ekranlar bu tüketimi iyice körüklüyor. Bu tip bilgisayarlar hem düşük maliyet, hem de az pil tüketimi için genellikle 9 inçlik ekranları tercih ediyor. Bu boyutta çalışmak kimileri için çok zor olabilir. Dolayısıyla bir mağazaya gidip bizzat incelemekte fayda var. Eğer sizin için kabul edilebilirse, devam...
3- Mini tuşlar: Bu cihazların boyutunu küçük tutmanın en büyük etkisi tuş boyutlarına oluyor. Özellikle tombul parmaklılar için çoğu zaman sinir bozucu bir kullanım söz konusu olabiliyor. Eğer küçük klavye sizin için problem değilse, bir sonraki maddeye geçebilirsiniz.
4- Pil ömrü: Hafifliği korumanın yollarının başında taşınabilir cihazların en ağır bileşeni olan pilleri küçültmek geliyor. Genellikle 3 hücreli pillere sahip netbook kategorisinde ortalama 3-4 saatlik pil ömrü sunulur. Eğer daha uzun süre elektriğe bağlı kalmadan kullanmak istiyorsanız ya daha uzun ömürlü modellere bakmanız, ya da ek bir bütçeyle daha uzun ömürlü pil almanız gerekiyor.
5- İşletim sistemi: Netbook’lar hem çok düşük konfigürasyonda çalışmak zorunda olduğundan, hem de maliyet olarak
ucuz olmaları gerektiğinden genellikle Microsoft Windows dışındaki işletim sistemleriyle satılıyorlar. Her ne kadar Türkiye’de durum pek böyle olmasa bile her durumda bu cihazlar Linux temelli işletim sistemlerinde çok daha hızlı ve verimli çalışıyor. Bu yüzden aklınızın bir kenarını değişime hazır tutmakta fayda var.