sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > GÜNCEL HABERLER - SİYASET > Ekonomi
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Ekonomi Ekonomi ile ilgili haber,yorum ve araştırmalar bu bölümde.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 04-27-2009, 12:05   #1
Kullanıcı Adı
kelebek35
Standart 'Mevlevi damak tadı'yla turistleri çekecek

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kente gelen turistlere yöresel damat tatları sunmak ve yöresel yemekleri tatmak isteyenleri Konya'ya çekmek için çalışma başlattı.


İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın Neolitik çağa ait Çatalhöyük, erken Hristiyanlık dönemine ait şapellerin bulunduğu Kilistra ve Sille, Selçuklu dönemi eserleri Alaaddin Camii, medreseler ve Mevlana Müzesi ile büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
Konya'yı her yıl, 400 bini yabancı olmak üzere 2 milyon civarında turistin ziyaret ettiğini dile getiren Çıpan, istenen düzeyde tanıtım yapılması halinde turist sayısının çok daha yüksek düzeylere ulaşabileceğini anlattı.
Çıpan, bu amaçla kısa süre önce Konya'nın turizm potansiyelini Antalya'da ülke genelindeki turizmcilere tanıttıklarını, turizmle ilgili fuarlara katıldıklarını belirtti.
Kentlerin tanıtılmasının turizm için büyük önem taşıdığını ifade eden Çıpan, ''Artık dünyada kentler bir marka haline getirilip tanıtılıyor. Biz de bunun için kolları sıvadık. Önümüzdeki dönemde Konya'ya ait bir logo ve şehrin tanıtımında kullanılacak sloganları belirleyeceğiz. Böylece, gerekli olan tanıtım için önemli bir aşama kat etmiş olacağız'' dedi.
Konya'nın tanıtımında ''Mevlana ve Selçuklu'nun başkenti'' vurgusunu ön plana çıkaracaklarını dile getiren Çıpan, şunları kaydetti:
''Bir diğer ön plana çıkarmak istediğimiz unsur ise Konya yemekleri... Konya'ya gelen turistler, çoğu zaman sadece etli ekmek ve fırın kebabı ile yetinmek zorunda kalıyor. 2-3 gün Konya'da kalacak olan turistin restoranlarda bulabileceği yemek çeşidi sınırlı kalıyor. Oysa 9 bin yıllık bir kültüre sahip olan Konya'nın mutfağı da çok zengin. Özellikle Mevlevi mutfağının zenginlikleri, turizme önemli katkılar sağlayabilir. Bu fikirden yola çıkarak, Konya Turizm ve Otelcilik Lisesi ile birlikte, unutulmuş ya da ticari olarak yapılmayan 35 çeşit yemeği gün ışığına çıkardık. Geçtiğimiz günlerde bir etkinlik düzenleyerek, Konya mutfağının bu unutulmuş yemeklerini tanıttık, protokol üyelerine tattırdık, çok olumlu tepkiler aldık.''
Çıpan, bu yemeklerden bazılarının zülbiye, bulgur pilavı üstü kebap, orta yemeği (bütünet), damat bohçası, kuru kabak dolması, kıkırdak çorba ve katmer olduğunu, kuru incir dolması, kesme tatlısı, kıvrım tatlısı ve kaygananın da tatlılar arasında yer aldığını belirtti.
Mevlevi mutfağındaki yemeklerin çok nezih bir damak zevkini yansıttığını vurgulayan Çıpan, bu yemeklerin sağlıklı olmaları ve hafiflikleriyle de pek çok kişinin beğenisini kazanacağından kuşku duymadıklarını ifade etti.
Bu yemeklerin etkin tanıtımı için Türkiye Lokantacılar Federasyonu ile de ortak bir çalışma yapmaya hazırlandıklarını anlatan Çıpan, ''Bu eşsiz lezzetlerin Konya'nın tanıtımına önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Amacımız, unutulan bu yöresel Mevlevi yemeklerini turistik otellerin menüsünü de sokmak. Konya'daki Dedeman ve Rixos otelleriyle bu konuda görüşmelerimiz sürüyor'' diye konuştu.
YEMEK TARİFLERİ
Konya'nın unutmuş yemeklerinden bazılarının tarifleri ise şöyle:
ZÜLBİYE: Et düdüklü tencerede 4 su bardağı su ile haşlanır. Soğanlar ayıklanır, etin içine tüm olarak atılır. Tereyağında salça kızartılır, soğanla birlikte konulur. Tuz ilave edilir. Soğanlar pişince ocaktan indirilir ve servis yapılır.
KURU KABAK DOLMASI: Kurutulmuş kabaklar sıcak su ile haşlanır. Pirinç, bulgur, kıyma ve diğer malzemeler hepsi birlikte karıştırılır. Yumuşak bir kıvama getirilir. Haşlanmış kabakların içine biraz hazırlanan malzemeden konulup yuvarlayarak sarılır. Tencereye dizilir. Salçalı su hazırlanıp kabakların üzerine dökülüp pişirmeye konulur. Piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp sıcak servis yapılır.
BULGUR PİLAVI ÜSTÜ KEBAP: Etler bir tencereye konup su eklenir. Kısık ateşte yaklaşık 3 saat kadar pişirilir. Etlerin iyice yumuşamasına dikkat edilir. Diğer tarafta başka bir tavada tereyağı eritilir, içine karabiber, pul biber ve tuz eklenir. Elde edilen karışım tenceredeki etlerin üzerine dökülür. Etler yarım saat kadar daha pişmeye konur ve kebap elde edilir.
Bulgurunun yapılmasına ise tereyağı tencereye atılarak başlanır. Tereyağı köpürmeye başladığında bulgur ve salça eklenir. Bir süre karıştırılarak bulgur kavrulur. Daha sonra et suyu eklenir. Tuzu konur ve pişirmeye bırakılır. Pilav piştikten sonra dinlenmeye bırakılır.



AA
kelebek35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 08:06


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı