Merkez Bankası ile Hazine arasında 5 milyar dolarlık gerilim
Merkez Bankası ile Hazine arasında 5 milyar dolarlık gerilim
Merkez Bankası (MB) ile Hazine Müsteşarlığı arasındaki 5 milyar dolarlık vakıf parası tartışması gittikçe alevleniyor.
Edinilen bilgilere göre, Hazine kontrolörleri son yaptıkları incelemede Merkez Bankası Personeli Vakfı'nda bulunan yaklaşık 5 milyar doların Hazine'ye aktarılmasına yönelik rapor düzenledi. Yüzde 54,7 hissesi Hazine'ye ait olan Merkez Bankası ise bu talebe olumlu cevap vermedi. Durmuş Yılmaz, Hazine yönetimine bu yapılan tespitlerin gerçekleşmesinin mümkün olmadığı yönünde görüş bildirdi. Bu arada Başbakanlık müfettişlerinin vakıfta biriken paraya yönelik incelemeleri devam ediyor. Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, elde ettiği gelir ile Türkiye'nin en büyük finansal kuruluşlarından birisi konumunda.
Bankadan emekli olanlara Emekli Sandığı'ndan aldıkları emekli maaş haricinde Merkez Bankası Vakfı'ndan emekli maaşı ödeniyor. Vakfın emekli maaşından faydalanan eski personelin sayısının 4 bin 350 kişi olduğu belirtildi. Bankanın eski personeline vakıftan ödenen aylık maaşlar, 2006 yılında oluşturulan listeye göre 400 ile 31 bin 500 YTL arasında değişiyor. 71 emeklinin maaşı ise 10 ile 31 bin yeni lira arasında. Hazine kontrolörleri, geçmiş yıllarda da sıkça gündeme gelen Merkez Bankası Personel Vakfı'na ilişkin denetimlerini tamamladı. Konuya ilişkin rapor yazan kontrolörler, "Vakfın kasasında bulunan 5 milyar dolarlık para ve geçmiş yıllarda buradan alınan emekli aylıkları sisteme yanlış aktarılmış. Bu paranın geri verilmesi gerekiyor." tespitinde bulundu. Konuya ilişkin bilgi veren bir yetkili ise Merkez Bankası Genel Kurulu'nda paranın Hazine'ye aktarılması yönünde bir karar alınması gerektiğini dile getirdi. Geçen yıl yılbaşında konu yine gündeme gelmişti. Başkan Yılmaz, Merkez Bankası'na yönelik incelemeye ilişkin kendisine herhangi bir rapor iletilmediğini söylemişti. Hazine Müsteşarlığı kontrolörlerinin Merkez Bankası kaynaklarından 8 milyar YTL'nin Merkez Bankası Vakfı'na 'usulsüz' aktarıldığı iddiaları konusunda kendisine iletilen bir rapor olmadığını kaydetmişti.
Tedavi ve cenaze giderleri bile vakıftan karşılanıyor
T.C. Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, Merkez Bankası mensupları tarafından 27 Kasım 1987'de kuruldu. Merkez Bankası mensupları adına o zamanki Başkan Dr. Rüşdü Saracoğlu kurucular arasında yer aldı. Üyeleri tarafından tahsis edilen 100 milyon TL sermaye ile kurulan vakfın 31 Ocak 2005 tarihi itibarıyla 3 bin 805 çalışan, 5 bin 81 emekli olmak üzere toplam 8 bin 886 üyesi bulunuyor. Vakfın Temsilciler Kurulu Başkanlığı'nı ise Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz yapıyor. Vakıf, kamu sosyal güvenlik kuruluşları tarafından sağlanan temel emeklilik gelirine ek olarak çalışanların gönüllü katkılarına ve bireysel tasarruf hesaplarına dayalı bir emeklilik fon sistemi. Üyelerin maaşlarına ciddi anlamda katkı sağlıyor. Örneğin yaklaşık 13 bin YTL maaş alan Merkez Bankası başkanının maaşı fondan gelen para ile 25 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Özel hukuk hükümlerine tabi tüzel kişiliği haiz bir kuruluş olan vakfa üyelik gönüllü katılım esasına bağlı. Vakfın amacı; üyelerinden emekli olanlara, çalışırken erken yaşlananlara, görev kazası veya meslek hastalığına uğrayanlara, malul olanlara ve vefat edenlerin hak sahiplerine ödemede bulunmak, üyeler ile eş ve çocuklarının sağlık giderlerini karşılamak. Sağlık Yardımı Hesabı'ndaki limiti biten üyelerden hayati önemi haiz hastalığı bulunanların tedavi giderleri vakfın Sağlık Fonu'ndan karşılanıyor. Emekli üyelerin yoğun olarak yerleşmiş bulunduğu illerde dinlenme evleri açılıyor. Doğal âfetlerde zarar gören üyelere yardım yapılıyor. Emekli üye, eş ve çocuklarının vefatları halinde cenaze giderleri karşılanıyor. Üyelere kredi veriliyor
|