Lizbon Türkiye'nin önünü açtı
27 üye ülkenin de imzasına ihtiyaç duyan Lizbon Anlaşması, Çek Cumhuriyeti'nin de onaylaması ile artık yürürlüğe gireceği aralık ayını bekliyor. Lizbon, Türkiye için belirsizliğin sona ermesi anlamına geliyor. AB'de Türkiye'nin işine gelecek bir çok değişiklik söz konusu olacak
Avrupa Birliği'nin anayasası konumunda olan Lizbon Anlaşması Çek Cumhuriyeti tarafından da onaylanınca artık önündeki tüm engelleri aşmış oldu. Aralık ayında yürülüğe girmesi beklenen Lizbon Türkiye için belirsizliğin sona ereceği anlamına geliyor. Bugünkü Yunanistan ziyareti öncesinde gazetemize açıklama yapan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Lizbon anlaşmasının Türkiye üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi.
DIŞ TEMSİLCİ ATANACAK
Lizbon anlaşmasının, Avrupa Birliği'nin komisyon ve konsey gibi kurumları arasında daha etkin ve daha hızlı hareket kabiliyetini sağlayacağını belirten Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, böylelikle birliğin uzun süren bürokrasi nedeniyle gömüldüğü belirsizlikten çıkacağını kaydetti. Bağış yaptığı değerlendirmede şunları belirtti, "Anlaşmayla bazı konularda üyelere verilen veto hakkının kaldırılması öngörülürken, karar alma süreçlerinde oy birliği yerine oy çokluğunun aranacağı alanların da sayısı artıyor. Bu da bizim işimize geliyor. Avrupa Birliği'ne dünya sahnesinde daha fazla ağırlık kazandırmak üzere, halen Javier Solana'nın yürüttüğü Dış İlişkiler Temsilcisi rolü ile Dış İlişkilerden Sorumlu Komisyon üyeliği birleştirilerek bakanlık gibi bir dış temsilcilik oluşturulacak. Birlikte hareket edebilmenin önü açılacak."
TÜRKİYE İPİ GÖĞÜSLEYECEK
"Birliğin bir dış politika temsilcisinin olması, Türkiye gibi uluslararası alanda aktif ve başarılı bir ülkenin etkisini arttıracak. Türkiye'nin de bu ortak politikalara katkısı olacak" diye konuşan Bağış, "Zaten AB Türkiye'nin yapıcı rolünün ne kadar önemli olduğunu görüyor. AB Türkiye'nin maratonu koşamayacağını sanıyordu. Ancak gördü ki Türkiye bu maratonu çok iyi koşuyor. Hatta yolun yarısını da geçti. Koşmaya da devam ediyor. Bu yüzden maratona engeller çıkarmaya çalıştılar. Türkiye'nin kendi içinde de koşusunu engellemeye çalışanlar oldu. Tüm bunlara rağmen Türkiye bu yolda ilerlemeye devam ediyor. İpi göğüsleyecek" dedi.
Yenişafak
|