Krizde Merkez'den borçlandık, her hafta en az 1 milyar lira kredi verdik
http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...a-kredi-verdik
Küresel kriz sebebiyle bankaların şirketlere verdiği kredileri frenlemesine karşın bazı bankaların reel sektöre desteği kesmediği ortaya çıktı. Türkiye'nin en büyük bankası Ziraat'in Genel Müdürü Can Akın Çağlar, küresel krizin hararetini hissettirdiği dönemde her hafta 1 milyar TL'nin altına düşmeden kredi desteği sağladıklarını söyledi.
Çağlar, bunun için gerektiğinde Merkez Bankası'ndan kısa vadeli borçlanma (O/N) yaparak gerçekleştirdiklerini bildirdi. Bu kredilerin çok uzun vadeli olmadığını kaydeden Çağlar, "Biz geçtiğimiz 4 yılda aşağı yukarı gecelik 2,5-3 milyar TL Merkez Bankası'na satardık. Ama bu süreçte piyasadaki likiditeyi sağlamak için Merkez Bankası'ndan gecelik borçlanır hale geldik. Haftalık 1 milyar TL'nin altına düşmeyecek şekilde kredi kullandırdık." dedi. Çağlar, bunun şimdilik sıkıntı oluşturmadığını, gerektiğinde kağıt stoku azaltılarak kaynak sağlanabileceğini de aktardı.
Ziraat Bankası'nın şube açılışı için gittiği Yunanistan'ın Gümülcine kentinde, gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Can Akın Çağlar, Ziraat Bankası özelleştirmesini konuşmamak gerektiğini de vurguladı. "Çünkü 5 sene, kamu bankacılığı 'in' olacak, öyle gözüküyor. Zaten satmaya kalksanız, kime satacaksınız?'' ifadelerini kullanan Çağlar, küresel kriz ortamında bankayı alacak sermayenin de bulunmadığını, bu kadar büyük, kamulaştırılmış bir yapıyı satmaya kalkmanın çok kolay olmadığını söyledi. Önümüzdeki hafta açıklayacakları kârın dağıtımı konusunda Hazine Müsteşarı ile pazarlık yaptığını belirten Çağlar, "Kârın yarısını vereceğiz gibi gözüküyor, ama son söz onların.'' dedi. Çağlar, çiftçi borçlarının ertelenebilmesi için sübvansiyon kararnamesinde bir değişiklik yapmak gerektiğini de söyledi.
Selanik ve İskeçe'ye şube açabiliriz
Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, Yunanistan'da 937 mudiyi şimdiden bulduklarını, 4 milyon Euro'nun üzerinde mevduata, 3 milyon Euro'luk krediye şimdiden ulaştıklarını açıkladı. Atina'da toptan Gümülcine'de bireysel bankacılığı hedefleyen Ziraat, iki ülke arasındaki ticarete de aracılık yapmak istiyor. Yunanistan'da full bankacılık lisansı aldıklarını, dolayısıyla yerel piyasa şartları paralelinde her türlü hizmeti vermeyi hedeflediklerini anlatan Çağlar, bunun içine tarım bankacılığının da girdiğini aktardı. Masrafı 1,1 milyon Euro'yu bulan şubelerin tepe yöneticilerini Türk isimler oluşturuyor. Atina'da 150 bine yakın Rum'un Türkiye ile ilişkisi olduğunu ve bu kişilerin önemli bir kısmının Türkiye'deki bir sosyal güvenlik kurumundan maaş aldığını aktaran Çağlar, "Şimdiye kadar bu kişilerin maaşlarının tahsili önemli bir sorunmuş. Bu kişiler bizim için önemli bir müşteri potansiyeli." diye konuştu. Çağlar, Atina ve Gümülcine şubelerinin bir yıllık performansı görüldükten sonra İskeçe ve Selanik'e şube açılabileceğini hatta Atina'da ikinci bir şubenin gelebileceğini de kaydetti.
Dolar bir süre 1,5-1,7 arasında dalgalanır
Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, döviz piyasasının sığ hale geldiğini, Botaş'ın yurt dışına olan borçlarını ödemek için piyasaya girmesi durumunda kurun 5-6 lira birden yukarı gidebildiğini söyledi. Çağlar, ''Ama şu anda bir süre daha 1,50-1,70 bandında gideriz gibi gözüküyor.'' dedi. Kredi kartlarındaki problemin yüzde 50'lere kadar çıktığını hatırlatan Çağlar, daha sonra tüketici kredilerinin hızla artıyor olması nedeniyle müşterilerin kredi kartlarına 4-4,5 faiz maliyeti yerine, tüketici ve bireysel kredilerdeki kolaylık yerine o tarafa doğru yöneldiklerini söyledi. Çağlar, bu nedenle sektörde bireysel kredilerin, kredi kartları hariç hızla artmaya başladığını, takip oranının da 6,7'lere kadar gerilediğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Fakat bu süreçte, tüketici kredilerinde bir yavaşlama söz konusu olduğu için, insanlar yine kredi kartlarına yükleneceklerdir. Buradaki takip oranının da biraz artması beklenmektedir. Bizdeki oranlara bakıldığında, sektörde şimdi yüzde 3,7 toplam geri dönmeyen kredi oranının toplam krediler içindeki payı, bizde ise 1,6. Tarımsal kredilerde ise yüzde 2,2 civarında. Sektörden biraz daha iyi bir orana sahibiz geri dönmeme oranında.''