Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nce Göknar ve Sedir Ormanlarına Zarar Veren Kabuk Böcekleriyle Biyolojik Mücadele Etmek İçin Ormanlara, Kırmızı Orman Karıncaları Bırakıldı.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nce Göknar ve Sedir ormanlarına zarar veren kabuk böcekleriyle biyolojik mücadele etmek için ormanlara, Kırmızı Orman Karıncaları bırakıldı.
Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Göknar ve Sedir ağaçlarına zarar veren kabuk böceklerinin ağaçları tepelerinden itibaren kuruttuğunu belirterek,"En kıymetli tür olan sedir ağaçlarının bu zararlıdan korunması amacıyla Çankırı'dan Kırmızı Karınca getirdik. Geçen yıl 20 karınca yuvası yerleştirilmişti. Bu yıl da ilk etapta Gözne beldesi sınırlarındaki Karatepe mevkisine ilk yuvayı bıraktık" dedi.
Kabuk böceklerinin yaklaşık 60 bin hektar alandaki sedir ormanında 2 yıl içinde 15 bin metreküp civarında orman servetine zarar verdiğini kaydeden Gözükara, iklim değişikliği nedeniyle kuraklık ve sıcaklığın artması ile ağaçların zayıf düşmesi neticesinde ormanda parazit böcekleri çoğaldığına dikkat çekti.
Gözükara, "Dumansız yangın dediğimiz ve bu kadar ormanımızın tahribine sebep olan kabuk böcekleriyle biyolojik olarak mücadele için getirttiğimiz kırmızı orman karıncalarının yuvalarını Anamur ile Tarsus arasında 30 ayrı noktaya tesis edeceğiz. Böylelikle sessiz kahramanlar olarak nitelendirilen kırmızı karıncalar ağaçları kurutan kabuk böceklerini yiyerek yok edecek." diye konuştu.
Yuvaları oluşturan kolonilerde üremeyi sağlayan kraliçe karıncaların 20, işçi karıncalar ise 5-6 yıl yaşadıklarını anlatan Gözükara, "Ormandaki zararlı böceklerin tırtılları, larvaları ve böcek yumurtalarını yiyerek beslenen karıncaların bir yuvadaki topluluğu, yılda 200 gün faaliyet gösterirken, 6 milyon adet zararlıyı yok ederek, doğada faydalı ve zararlı böcekler arasında gerekli dengeyi sağlıyor" şeklinde konuştu.
KAYNAK:
http://www.haberler.com/kirmizi-kari...ruyacak-haberi