sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > GÜNCEL HABERLER - SİYASET > Türkiye ve Dünyadan Haberler
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Türkiye ve Dünyadan Haberler Son dakika haberler ve son gelişmeler burada .

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 04-03-2008, 00:57   #1
Kullanıcı Adı
MetinCeylan
Exclamation "Kene gel bana yapış"

02 Nisan 2008 / 23:00

"Kene gel bana yapış"
Tokat'ta yapılan araştırmada, KKKA Hastalığı şüphesiyle acil servislere başvuranların yüzde 67.2'sinin hastalıktan korunmak için kişisel olarak herhangi bir önlem almadığı ortaya çıktı.




Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Görevlileri Döndü Batkın, Serdar Sarıtaş, Halis Yılmaz ve Duygu Ayar, 27 Temmuz-12 Ağustos 2007 tarihleri arasında Tokat il merkezindeki 2 devlet hastanesinin acil servislerine Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı şüphesiyle başvuran 12 yaş üzerindeki 58 kişi ile yüzyüze görüşme yaptı.

"Tokat il merkezinde acil servislere Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi şüphesiyle başvuran bireylerin değerlendirilmesi" konulu araştırmaya katılanların yüzde 12.1'inin okur-yazar olmadığı, yüzde 20.7'sinin okur-yazar, yüzde 41.4'ünün ilköğretim mezunu olduğu saptandı.

Bireylerin yüzde 32.8'inin ev hanımı, yüzde 15.5'inin çiftçilik, yüzde 13.8'inin hayvancılıkla uğraştığının belirlendiği araştırmada, hayvancılıkla uğraşanların yüzde 87.5'inin büyükbaş, yüzde 12.5'inin büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla uğraştığı belirlendi.

Hastalık şüphesiyle acil servislere başvuran bireylerin yüzde 56.9'unun il merkezinde, yüzde 32.8'inin köyde yaşadıklarının tespit edildiği araştırmada, hastalıkla ilişkilendirilmelerine neden olan olay incelendiğinde, bireylerin yüzde 94.8'inin kene ısırması, yüzde 1.7'sinin kırsal kesimde yaşama veya kırsal alan ziyaretinde bulunma, yüzde 1.7'sinin kene ile temas, yüzde 1.7'sinin hayvanlarla temas konusu ile acil servislere başvurdukları kaydedildi.

Yüzde 30'u keneyi koparıyor

Kene ısırması ile başvuran bireylerin yüzde 61.8'inin hemen bir sağlık kuruluşuna başvurduğu, yüzde 30.9'unun keneyi kopardığı, yüzde 7.3'ünün keneyi yanlışlıkla ezdiğinin belirlendiği araştırmada, bireylerin yüzde 79.3'ünün hastalıkla ilişkilendirilmesine neden olan olaydan sonra 1 gün içerisinde acil servise başvurduğu anlaşıldı.

Hastalık hakkında daha önce bilgi alanların oranının yüzde 58.6 olduğunun tespit edildiği araştırmada, araştırmaya katılanların yüzde 32.8'i görsel-işitsel basından, yüzde 8.6'sı yazılı basından bilgi aldıklarını belirtti.

Doktor ve hemşireden bilgi alanların yüzde 1.7, sağlık memurundan bilgi alanların yüzde 3.4 olduğunun belirlendiği araştırmada, bilgi alan bireylerin yüzde 29.4'ünün hastalıktan korunmak için alınması gereken kişisel önlemlere, yüzde 61.7'si kene ısırmasına maruz kalındığında yapılması gerekenlere ilişkin bilgi aldıkları kaydedildi.

Kişisel önlem alınmıyor

Bireylerin yüzde 58.8'inin aldıkları bilgiyi yeterli olarak değerlendirdiklerinin anlaşıldığı araştırmada, hastalık şüphesiyle acil servislere başvuranların yüzde 67.2'si hastalıktan korunmak için kişisel olarak herhangi bir önlem almadığını belirtti.

Hastalıktan korunmak için kenelerin bulunduğu alanlardan mümkün olduğu kadar kaçınılması gerektiğini ifade edenlerin oranının yüzde 31, kene riski olan yerlerde vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmesi gerekliliğini belirtenlerin oranının ise yüzde 48.3 olduğu anlaşıldı.

Araştırmaya katılanların yüzde 17.2'sinde ateş, yüzde 17.2'sinde bulantı-kusma, yüzde 13.8'inde baş ağrısı, yüzde 13.8'inde halsizlik ve yüzde 6.9'unda yaygın kas ve eklem ağrısı şikayetlerinin olduğu belirlendi.

Araştırma grubunun sağlık ve tarım alanında çalışanlardan konuyla ilgili beklentileri değerlendirildiğinde, yüzde 41.4'ünün halkın konu hakkında bilgilendirilmesi, yüzde 53.4'ü kenelerin yoğun olarak yaşadığı yerlerin ilaçlanması, yüzde 13.8'i hastalıktan korunmaya yönelik serum-aşı geliştirilmesi gerektiğini ifade ettikleri tespit edildi.

Hasta yakınları

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi şüphesiyle acil servislere başvuran kişilerin yakınlarıyla kene ısırmasına maruz kalındığında yapılacak müdahalelere ilişkin görüşme yapıldı. Bu kişilerin yüzde 83.3'ünün hiçbir şey yapmaksızın hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması, yüzde 6.7'sinin keneyi bir cımbız yardımıyla çivi çıkarır gibi sağa sola oynatarak çıkartılması, yüzde 5'inin kenenin kopartılması, yüzde 1.7'sinin kene üzerine kimyasal maddeler uygulanması gerektiğini ifade ettikleri belirlendi.

kaynak:http://www.haberaktuel.com/Kene-gel-...ri-120747.html
MetinCeylan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 19:35


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog Snus Satın al düşmeyen takipçi satın al