Kavun tarlada çürüyor, büyükşehirde kilosu 1 YTL
Türkiye'nin önemli kavun ve karpuz üretim yerlerinden olan Ankara'nın Polatlı ilçesi ile Kırıkkale'de ürünler tarlada kaldı. Çiftçi, kilosu 15 kuruşa kadar düşen kavun tarlalarını ürünlerle birlikte sürmeye başladı.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...e-kilosu-1-ytl
Ramazan ayının da fiyatları artırmamasından yakınan üreticiler, ellerinde tonlarca kavun ve karpuzun kalmasından şikâyet ediyor. Pazara getirdikleri kavun ve karpuzlara alıcı bulamayan çiftçiler, fiyatların geçen yıla göre çok düştüğünü ve gelirlerinin giderlerini karşılayamadığını söyledi. Üretim yerlerinde bu sorunlar yaşanırken büyük şehirlerdeki manav ve marketlerde kavunun kilosu 1 yeni liradan satılıyor. Polatlı'nın Temelli beldesindeki kavun-karpuz pazarına günlük 700 ton ürün girdiğini ifade eden üreticiler, satışların düşük olmasını, pazarlama sorunları ve üretim fazlalığına bağlıyor. Kırıkkale'de de durum farklı değil. Yıllık 40 bin ton kavun ve karpuz üretimine sahip ilde, ürünün yaklaşık yüzde 80'inin tarım alanlarında kaldığı ifade ediliyor.
Geçen yıl 180 ton karpuzu 30 bin yeni liraya sattığını belirten Seyfi Solmaz isimli çiftçi, "Bu yıl 180 ton karpuza 2 bin 500 YTL'ye ancak alıcı bulabildim." diyor. Bilal Yaşar isimli üretici ise tarla için kullanılan masrafların fazlalığından yakınıyor.
Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, kavun ve karpuz piyasasındaki taleplerin düşmesini plansız üretime bağlıyor. Kırıkkale'de 10 bin dönümlük alan içinde yaklaşık 40 bin ton kavun ve karpuz üretildiğini ifade eden Yılmazer, karpuz ve kavunun yüzde 80'inin tarlalarda kaldığını belirtiyor. Mevlüt Karabulut, Ankara