sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > İNTERNET KAFECİLER FORUM > Web - Webmaster
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Web - Webmaster Bu bölümde paylaşabilirsiniz.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 08-18-2008, 17:38   #1
Kullanıcı Adı
ALONE53
Arrow İnternette Aramanın İncelikleri

İnternette aradığınızı bulmak için
Aradığınız şeyin tam olarak karşılığını bulmak istiyorsanız bunlara dikkat...
’Aramakla bulunmaz; bulanlar ancak arayanlardır’ demiş eskiler. İnternette de pek çok şey var arayınca bulunan. İnsanlar pek çok yitiğini arıyor, merakını gideriyor internette. Arama motorları da bu mecrada en büyük yardımcımız... ‘Bir de Google efendiye sor’ cümlesi pek de yabancı olmasa gerek.

Ararsan internetten ara, merhem olur yarana

İnternetin, hayatımıza girdiği günden beri en çok kullandığımız hizmet alanı ‘arama’. Önceleri ‘acaba bu da var mıdır?’ diye çekince ile yaklaşıyorduk. Artık o günler geride kaldı. Hatta bir bilgi aranıyorsa ‘Google efendiye de soralım’ deyişleri türedi. Bugünlerde, neredeyse herkes kaybettiğini internette arıyor.

İnternetin ilk kullanıcılarının en büyük yardımcısı Altavista.com’du. www.av.com adresinden de ulaşılabilen site uzun zaman popülerliğini korudu, ta ki Google çıkana kadar. Google’ın ayrıntılı ve hızlı arama hizmeti sunması, ardından Türkçe gibi yerel içeriğe kapılarını açması, reklam alanında önemli bir mecra oldu. Buna e-posta hizmeti vermesini de ekleyince internetin vazgeçilmezlerinden oldu. Arama motorlarının efendisi Google’da aranan bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanın yolları var. Google’da PDF olarak belge arayan bir kullanıcının anahtar kelimeyi yazdığı kutucukta kullandığı kelime ve işaretler çok önemli. Bilgi aramadan öte PDF, DOC gibi dokümanlar arayanların [PDF: Çevre Raporu] şeklinde yazması durumunda aranan belgelerin sayısı ve içeriği değişiyor. Bu arada köşeli parantezleri yazım şekli belli olsun diye kullandık. Arama yapılırken kullanılması gerekmiyor. Sorguda ‘filetype:’ kelimesini kullanarak dosya tipi uzantısını belirtebiliyoruz. Eğer aradığınız bilginin eğitim alanında olduğuna inanıyorsanız ve o tür sitelerde aranmasını istiyorsanız; [Çevre ÇED filetypedf site:edu.tr] şeklinde yazarak arama yapabilirsiniz. Mesela, .JPG formatındaki kedi resimlerini görmek için arama kutusuna [ kedi filetype:jpg ] yazdığımızda kedi resimlerinden JPG uzantılı olanlar gelecektir.

Ses dosyaları findsounds.com’da

Farklı formatlarda ses dosyası arama imkanı sunan findsounds.com, bir sunum veya web sitesi tasarımı yaparken çok iş görüyor. AIFF, AU, MP3 veya WAVE formatlarında ses arama, mono veya stereo tercihinde bulunmak mümkün. Hatta çözünürlük ve dosya büyüklüğüne göre de arama yapabilirsiniz. Sitedeki arama kutucuğunun altında yer alan Need Examples? http://www.findsounds.com/types.html linkine tıkladığınızda örnek hayvan, kuş, özel günleri temsil eden sesler, böcek, ev aletlerinden testere, çekiç sesine, pencere sesinden çamaşır makinesi sesine, müzik aletlerinin sesine kadar birçok alanda ses örnekleri görebilirsiniz.



İnternet, fotoğraf aramanın tam yeri



Hazırlayacağınız bir web sitesi veya sunum için ihtiyacınız olan resimleri başta Google’ın image.google.com bölümünde olmak üzere Corbis.com ve Images.com gibi sitelerden edinebilirsiniz. Bu sitelerde fotoğraf ve resimle ilgili ayrıntılı arama yapmak mümkün. Bazı resimlerden ücret talep edilirken bir kısmı özellikle küçük kullanılacak olanlar ücretsiz. Arama yaparken ücretli, ücretsiz ara veya resim, illüstrasyon ara demek de mümkün.



Google’la da alternatif geliyor



Google’ın eski çalışanları tarafından hizmete sunulduğu belirtilen yeni arama motoru Cuil.com çok sade bir görünüme sahip ama güzel bir arama hizmete sunuyor. Hızlı araması ile Google’a rakip olacağı tahmin ediliyor. İnternet kullanıcıları, Cuil.com’un web sayfalarını indeksleme işini Google’a kıyasla daha hızlı ve verimli biçimde yaptığını belirtiyor.



Hakia.com Türkçe aramayı öğreniyor



Yerli mühendisler tarafından yazılan, merkezi Amerika’da olan Hakia.com, Türkçe içerik aramasına ağırlık vermeye başladı. Rakiplerinden semantik olmasıyla ayrılan Hakia.com, öğrenen bir arama motoru. Kelimeden çok “dünyanın çevresi kaç km?” sorular da sorulabiliyor. Kendisine aynı soran kullanıcıları tanıştırıp konuşturma ortamı da sunan Hakia’da web sitesini ekleme, arama galerisi yapmak da mümkün.
ALONE53 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 07:53


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı