'IMF ile reel sektörün önünü açacak bir anlaşma yapılmalı'
http://zaman.com.tr/haber.do?haberno...asma-yapilmali
Uzun süredir Türkiye'nin gündemini meşgul eden Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılacak anlaşma için Fon yetkilileri şubat ayında yeniden Türkiye'ye gelecek. IMF ile Türkiye arasındaki müzakereler henüz sonuçlanmazken, 26 Ocak'ta görüşmelere 10 gün ara verilmişti. Görüşmeler için iş dünyasından talepler geldi.
İş Hayatı Dayanışma Derneği'nin (İŞHAD) İstanbul'da düzenlenen 16. Genel Kurulu'na katılan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, "IMF ile en iyi koşullarda ve reel sektörü gözetecek bir anlaşma yapılmalı." dedi. Küçük, küresel piyasalardaki krizin Türkiye'yi de etkilediğini söyleyerek, hükümetin alması gereken tedbirler üzerinde durdu. Küçük, otomotive destek verecek adımlar, teşviklerin uzatılması, kısa çalışma ödeneğinin uzatılması ve artırılması gibi önlemlerin çok önemli olduğunu ifade etti. İŞHAD'ın Genel Kurulu'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda Gazze işgalini savunan İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres'e tepki göstererek salonu terk etmesinin yankıları damgasını vurdu. Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Egemen Bağış, genel kuruldaki konuşmasında, bu tavrın Ortadoğu'daki barış sürecini hızlandıracağını söyledi.
Başbakan Erdoğan'la 2002'den bu yana toplantılara katıldığını söyleyen Bağış, "2004 yılında AB ile görüşmelerde Kıbrıs'la ilgili ek bir madde geldiği zaman masadan kalkan; AB liderlerinin katıldığı toplantıda yerdeki bayrağı alan, 2005'teki müzakerelerde dayatma olduğu için saatleri donduran da yine Erdoğan'dı." diye konuştu. Erdoğan'ın salonu terk etmesinin literatüre 'Davos duruşu' olarak geçeceğini söyleyen Bağış, Başbakan'ın Türkiye'nin itibarını en iyi şekilde koruduğunu ifade etti. 'Davos duruşu'nun Ortadoğu'da barış sürecini hızlandıracağını dile getiren Bağış, dünyanın artık bölgede barışın en kısa sürede gelmesini istediğini bildirdi. Bağış, "Gidişat iyi değil. Bu gidişata artık dur demek gerekiyor." dedi.
Başbakan, hislerimize tercüman oldu
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral de toplantıda yaptığı konuşmada, Davos toplantılarında kendisine yapılan küstahça tavırlara karşı onurluca duruş sergileyen Recep Tayyip Erdoğan'a üyeleri adına teşekkür etti. Meral, "Başbakan'ın tavrı Türk olarak gerçekten gururumuzu okşadı, hislerimize tercüman oldu." dedi. Küresel piyasalardaki krizi de değerlendiren Meral, "Avrupa üretimi bırakıyor, 50 yıllık fabrikalar kapanıyor. Bu firmalar bir yandan insan azaltıp fabrika kapatırken ürünlerini ve markalarını satacak pazarlar arıyorlar. Türkiye'nin şansı çok yüksek." şeklinde konuştu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ise Türk milletinin her zaman adil ve mazlumun yanında yer aldığını belirtti.
İş Hayatı Dayanışma Derneği (İŞHAD) Başkanı Recep Ekşi de ekonomideki gelişmelere dikkat çekerek, "Çok önemli günler yaşıyoruz. Bir zamanlar randevu almanın bile mümkün olmadığı şirketlerin battığını görüyoruz. Nükleer bomba gibi bir ekonomik sistem bırakın şehirleri, ülkeleri neredeyse yok ediyor." ifadelerini kullandı. Toplantıda, Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) Başkanı Ahmet Ciğer de konuştu.
Nazım'ın vatandaşlık maliyeti, 27 imzanın mürekkepleri
Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Egemen Bağış, Nazım Hikmet'in vatandaşlığının iade edilmesine de değindi. Bağış, "Nazım Hikmet'in vatandaşlığının iade edilmesinin bize maliyeti sadece 27 imzaya harcanan mürekkep. Ama 50 yıldır bu yapılamadı. Onca sosyal demokrat hükümet, şair başbakanlar geçti. Çanakkale destanını onun kadar iyi anlatan şair azdır. Birtakım yanlış fikirleri olabilir ama onun bu kadar ağır ceza almasını gerekli kılmazdı." değerlendirmesini yaptı.
Abdulhamit Yıldız