IMF Başkanı'nı boş verin, yabancı sermayenin Türkiye'ye ilgisi azalmaz
http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...ilgisi-azalmaz
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ve Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick'in "gelişmekte olan ülkeler zorlu zamanlara hazırlıklı olsun" uyarısı, bankacılar ve bürokratlar arasında büyük yankı uyandırdı.
Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Zekeriya Yıldırım, her iki kurumdan gelen açıklamaların sermayenin gelişmiş piyasalardan çıkmaması için yapılmış bir çağrı olabileceğine dikkat çekerek, "IMF ve Dünya Bankası uluslararası sermayenin sanayileşmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kaymasını engellemek için bunu yapmış olabilir tabii. Çünkü yaşanan bu dalgalanmadan sonra Batılı piyasalara olan güven ciddi anlamda sarsıldı." yorumunu yaptı. Dünyayı etkisi altına alan 'kredi krizinin' likidite kaynaklı olmadığının altını çizen Yıldırım, "Küresel finans piyasalarında likidite bitmemiştir. Olay bankaların birbirine para satmaması ve bu konuda aralarında ciddi bir güven krizinin ortaya çıkmasıdır. Biz böyle bir krizi 2001'de yaşamıştık yani bankalar birbirine gecelik para vermez hale gelmişlerdi." dedi. Uluslararası piyasaların ortaya çıkan güven bunalımının da etkisiyle ciddi anlamda kan kaybettiğine işaret eden deneyimli bankacı, Türkiye'nin bu süreçte son derece sağlam bir duruş sergilediğinin altını çizdi.
"Türkiye kriz ortamı içinde kitle psikolojisine kapılıp kendini topuğundan vurmazsa bu krizden çok daha güçlenerek çıkar." diyen Yıldırım, gerek ülkenin sahip olduğu büyük potansiyel gerekse de sağladığı getiriden ötürü yabancı sermayenin ilgi odağı olmaya devam edeceğini dile getirdi. Yaşanan kriz ortamının rekabet şartlarını daha da acımasız hale getirdiğine işaret eden eski Merkez Bankası yöneticisi, "Hükümetler kendi ekonomilerini kurtarmak veya krizden çıkarmak için ekonomik hayata daha yoğun şekilde müdahale etmeye başladı. Bu dünyadaki rekabet şartlarının değişmesi ve ekonomik çatışmanın taraflarından birisinin de devletler olması anlamına geliyor." dedi. Ankara'nın dünyanın içinden geçtiği bu süreci iyi okuduğunu ancak çok iyi yönetemediğini savunan Zekeriya Yıldırım, "Hükümetin halka özellikle ekonomide, finans sistemde Türkiye'nin sağlam yönlerini iyi anlatması lazım." diye konuştu. Makro planda Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir rotaya girmesi için yapılacak çok iş olduğunu hatırlatan Zekeriya Yıldırım şu değerlendirmeyi yaptı: "Gelir tarafında gelir kalitesini artırıcı önlemlerin alınması gerekiyor. Reel sektörün verimliliğini artırmak ve temelleri biraz daha sağlamlaştırmak durumundayız. Bunun için de mikro reformlara hız verilmeli."
"Türkiye'ye güvendiğimiz için buradayız"
Gayrimenkul risklerinin yönetilmesi ve teminatlandırılmasında uzman bir kuruluş olan Amerikan İngiliz ortaklığı First Title Plc'nin Türkiye'de Zekeriya Yıldırım'ın da kurucusu olduğu FU Gayrimenkul Danışmanlık şirketine ortak olması münasebetiyle bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya First Title Türkiye Genel Müdürü Mustafa Özdemir ve FU Gayrimenkul Danışmanlık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Jale Kuleli de katıldı. Yıldırım, First Title'ın 100 yılı aşkın süredir mülkiyet ve tapularla ilgili riskler alanında hizmet veren bir kuruluş olduğunu belirterek? "Böylesi bir kriz ortamında First Title'ın Türkiye'de yatırım yapması ve FU'ya yüzde 38 ortak olması yabancı sermaye iştahının devam ettiğinin de bir göstergesidir." şeklinde konuştu. Zekeriya Yıldırım, küresel kriz ortamında anlık, günlük değerlendirmelerden kaçınmak gerektiğinin altını çizerek, konut kredileri ve mortgage pazarının Türkiye'de büyümesini sürdüreceğini söyledi. First Title Türkiye Genel Müdürü Mustafa Özdemir de FU Gayrimenkul ile ortaklıklarının iki hafta önce gerçekleştiğini belirterek, "ABD'de mortgage sisteminden kaynaklanan uluslararası finansman krizinin derinleştiği bir dönemde First Title'ın FU'ya ortaklık kararı almasında Türkiye ekonomisine duyduğu güvenin yanı sıra Türkiye gayrimenkul piyasasının gelişme potansiyeline olan inancı da etkili oldu." değerlendirmesini yaptı. First Title'ın tapu sigortaları ve tapu işlemleri konusunda faaliyet gösterdiğini ifade eden Mustafa Özdemir, "First Title 1889 yılında kurulan First American Corporation'ın bünyesinde yer alıyor. First American Corp'un 2006 sonu itibarıyla dünyada 2 bin 100'den fazla ofisi ve 8,5 milyar dolar yıllık geliri bulunuyor. Aynı zamanda New York Menkul Kıymetler Borsası'na kayıtlı Fortune 500 şirketidir." bilgisini verdi.