İlaçların Yan Etkisini Tespit Edebilen Cihaz
Yeni geliştirilen elde taşınabilir cihaz sayesinde doktorlar, çok yakında hastaların genetik yapısının belirli ilaçlar için elverişli olup olmadığını tespit edebilecek.
BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, Imperial Londra Koleji'nde geliştirilen "SNP Doktor" isimli taşınabilir prototip cihaz, ilaçların yan etkilerinin görülme sıklığını azaltmaya yardım ediyor. "Snip doktor" olarak da telafuz edilen cihaz, "Tek Nükleotit Polimorfizm (SNPs)" denilen DNA parçalarında bulunan genetik varyasyonları analiz edebiliyor. Bu parçalar, insanların hastalıklara,
bakterilere ve tedavilere farklı cevaplar vermesini sağlıyor. Burada kilit nokta, ****bolizmanın hızıdır. Yavaş ****bolizma ilacı sistem içine uzun sürede bırakıp yan etkiye yol açarken, hızlı ****bolizma ise ilacı dolaşım sisteminizde çok hızlı hareket ettiriyor. Böylece ilacın yan etkilerini ortadan kaldırıyor.
Depresyon için ya da kolesterolünüzü düşürmesi için doktorunuzun size ilaç verdiğini düşünün. Bu ilaçların sizde yanetki yapıp yapmadığını anlamak için, yeni alet bir parça tükürük veya yanak temizleme mendili aracılığıyla hastaların DNA'sı bir kartuşa yerleştirilerek, Snip doktor isimli cihazın içine konuyor. Cihaz ise, örnekleri yavaş ve hızlı ****bolizmaya göre karşılaştırıyor. Eğer uyum sağlanırsa, bir mesaj görüntüleniyor ve doktor buna göre tedaviyi ve dozajı ayarlıyor. Böylece pahalı laboratuar testleri ve tedaviler gerekmiyor.
İlaç devi Pfizer bugünlerde bir proje geliştirdi ve deneylere başladı. Böylece, çok yakında bu cihazları
sağlık dünyasnıda görebileceğiz.
Sadece İngiltere'de her yıl yaklaşık 250 bin insan, kullandığı ilaçların yan etkileri nedeniyle hastaneye başvuruyor. Bu etkiler bazen baş dönmesi ya da mide bulantısı şeklinde hafif olurken, bazıları ise kalp çarpıntısı ve hatta bilinç kaygı gibi ciddi etkilerle sonuçlanabiliyor. Bu yanetkilerin maliyetinin yılda yaklaşık 460 milyon pound olduğu belirtiliyor.
veteknoloji