sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > GÜNCEL HABERLER - SİYASET > Ekonomi
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Ekonomi Ekonomi ile ilgili haber,yorum ve araştırmalar bu bölümde.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 09-12-2008, 18:08   #1
Kullanıcı Adı
ALONE53
Standart Hükümetten tekstilcilere destek şartı: Fabrikayı Doğu'ya taşıyın

Hükümetten tekstilcilere destek şartı: Fabrikayı Doğu'ya taşıyın


Uluslarası kriz ve Çin malları sebebiyle zor durumda kalan tekstilcilerin aylardır beklediği teşvik paketi nihayet belli oldu.



Hükümet, mevcut işletmelerini gelişmiş yörelerden Doğu ve Güneydoğu'daki kalkınmada öncelikli illere taşıyan firmalara destek verilmesini kararlaştırdı. Taşınan işletmelere KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, faiz desteği, SSK işveren prim indirimi, Kurumlar ve Gelir Vergisi indirimi, yatırım yeri tahsisi gibi destekler sağlanıyor. Yılbaşından itibaren başlayacak teşvikler 31 Aralık 2014 tarihine kadar geçerli olacak. Taşınma işleminin hızla yapılabilmesi için, 2009 yılı sonuna taşınacak olan firmalara ayrıca taşınma desteği verilecek. Eylem planındaki faaliyetlerin ve stratejilerin yürütülmesinin takip ve koordinasyonunu Sanayi Bakanlığı yapacak. Bu amaçla bakanlık bünyesinde sürecin izlenmesi, değerlendirilmesi, raporlanması için Yürütme İzleme Grubu oluşturuldu.

Tekstil ihracatının yüzde 80'inin gerçekleştirildiği Avrupa'nın, küresel kriz sebebiyle resesyona girmesi, sektörü zor durumda bırakmıştı. Çin'in düşük maliyet sebebiyle rekabette avantajlı durumda olması, yeni tedbirleri gündeme getirdi. Bu çerçevede hükümetin hazırladığı Tekstil, Hazırgiyim-Konfeksiyon ve Deri Sektörü Strateji Eylem Planı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan tarafından dün açıklandı. İlk kez bir sektörle ilgili stratejik eylem planı hazırlandığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, "Bu plan, Türkiye'nin uzun yıllar lokomotifi olan ve olmaya devam edecek tekstil, hazır giyim, konfeksiyon ve deri sektörü için hazırlanmış ve ilk kez bir sektöre özel destekler devreye sokulmuştur." dedi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de konuşmasında, tekstil, hazır giyim, konfeksiyon ve deri sanayiinin öncelikli sektörler arasında yer aldığını belirterek, bu sektörlerin yatırım, istihdam, ihracat ve ithalat sürecinde önemli rol ve fonksiyon gördüğünü ve görmeye devam edeceğini söyledi. Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise tekstilin vazgeçilecek bir sektör olmadığını ve desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Tüzmen, sektörde markalı üretim yapılmasının önemine işaret etti. Tekstil, hazır giyim-konfeksiyon ve deri sektörünün Türkiye'nin ihracatında değer olarak önemli bir yüzde alarak yoluna devam edeceğine dikkat çeken Tüzmen, sektörün Türkiye'nin sanayisini, ihracatını omuzlarında taşıyacağını dile getirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sanayicinin düşük kur ve yüksek enerji maliyeti kıskacına sıkıştığını belirterek, rahatlatıcı tedbirler alınması gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, bu yıl sona erecek 5084 sayılı teşvik sisteminin bir yıl daha uzatılmasını istedi. Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim ihracatında dünya dördüncüsü olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye için hayati öneme sahip sektörlerin sorunları ile baş başa bırakılamayacağını söyledi.

Tekstil ve konfeksiyon sektörü zor günler geçiriyor

Türkiye'nin en büyük iplik üreticisi Sanko Holding, Adıyaman'da toplam 250 milyon Euro değerindeki iki pamuk ipliği fabrikasından birini yüzde 80 oranında kapattı. Diğer fabrikadaki 600 işçinin yarısını yıllık izne çıkardı.

Sabancı Holding, grubun ilk şirketlerinden Bossa'yı, 152,5 milyon dolara Akardan firmasına sattı. Adana'daki fabrika ise Avusturyalı Mel-6 Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından alışveriş merkezine dönüştürülecek.

Uki, 2007 yılında üretimi geçici olarak durdurdu.

Denizlili Menderes Tekstil, iplik ve dokuma bölümlerini Mısır'a taşıma kararı aldı.

Denizlili diğer firma Abalıoğlu, iplik üretimini Mısır'a taşıdı.

Uşak'ta son 3 yılda iplik üretim kapasitesi yüzde 40 azaldı, triko ipliği imalatçıları çalışanların yarısını işten çıkardı, fabrikaların da yüzde 20'si kapandı.

Kahramanmaraş'ın en büyük üreticilerinden Arsan Tekstil, üretimlerinin yüzde 35'ine denk gelen pamuk ipliği üretimine ara verdi.

Bursalı Sönmez Holding, tekstildeki payını kademeli olarak azalttı. Şirket, tekstil yerine turizm ve alışveriş merkezine ağırlık verdi.

Niğdeli Birko firması 650 çalışanına kademeli olarak yıllık izin kullandırmaya başladı.

Bursa merkezli Nergis Tekstil, 789 işçisinin iş akdini feshetti. İplik üretimini durdurdu.


[GÖRÜŞLER]
Avrupa'da meydana gelen boşluğu biz doldurabiliriz

Mehmet Büyükekşi (Türkiye İhracatçılar Meclisi-TİM Başkanı): Tekstil düşük kur-yüksek girdi maliyetleri sebebiyle yurtdışı piyasalarında çok büyük sıkıntılar yaşıyor. İtalya ve İspanya da büyük sıkıntılar içerisinde. Buradaki dezavantajı belki avantaja çevirebiliriz. Burada doğacak boşluğu Türkiye doldurabilir. Alınan tedbirler sektöre yönelik can suyu olabilir.

Sektörün kısa vadede can suyuna ihtiyacı var

Ahmet Akbalık (İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği -İHKİB Başkan Vekili): Türkiye'de ilk defa bir sektör için özel teşvik çıkarıldı. Bu çok önemli yaklaşım. Fabrikaların Doğu ve Güneydoğu'ya taşınması konusundaki teşvikler orta vadede gerçekleşecek. Ancak bizim kısa vadede can suyuna ihtiyacımız var.

Pakette enerji desteği olmaması üretici için büyük eksiklik

İsmail Gülle (İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri- İTKİB Başkanı): Sektörün geneli açısından çok memnun edici değil. Enerji desteğinin olmaması konusu çok önemli. Sektörün en önemli girdi maliyetlerinden biri olan enerji desteği sağlanmadan yatırımcıların fabrikalarını taşıyacağını düşünmüyorum. Sadece 100-150 yeni liralık bir işveren desteği var diye kolay kolay kimse fabrikasını taşımaz.

Acilen diğer sektörlere de destek olunması gerekiyor

Celal Sönmez (Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): Teşvikler tek başına yeterli değil. Sektörün de dünya şartlarına göre üretimini değiştirmesi gerekiyor. Eylem planını, ekonominin ihtiyaç duyduğu suni teneffüse bir nebze olsun cevap vereceği için çok olumlu karşılıyoruz.

Eğer uygun görürsem tesislerimi Doğu'ya taşırım

Abdülkadir Konukoğlu (Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı): Sektöre yönelik teşvik paketinden Batı'daki tesislerini Doğu'ya taşıyanlar faydalanabilecek. Bu adım Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınması açısından önemli. Benim de Batı'da tesislerim var. Gerekli görülmesi halinde taşıyabiliriz.

Paketin uygulanabilirliği zamanla görülecek

Ahmet Nakkaş (Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı): Önemli olan firmaların uzun süreli yatırımlarını gözden geçirmeleri değil, kısa vadede varlıklarını sürdürebilmeleri. Paketin uygulanabilirliğini, somut gelişmeler belirleyecek.
ALONE53 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 3 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 3 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 10:44


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı