Hasta uyanıkken beyin ameliyatı yapıldı
Prof. Dr. Mehmet Erdal Coşkun, yeni yeni popülerleşen bir yöntem olan uyanıkken beyin ameliyatı yapılmasının amacını açıklarken, "Yaşlı hastalar, anestezi sonrasında uyandırılırken sorunlarla karşılaşılabiliyor. Ameliyat başarılı geçmesine rağmen ölüm gerçekleşiyor. Ameliyat hasta uyanıkken yapılmasıyla daha iyi sonuç elde ediliyor." dedi.
Hasta uyanıkken yapılan operasyonda, sık sık sorular sorarak bilincinin açık tutulduğunu belirten Coşkun, ameliyat esnasında hastanın konuşmasında bir bozukluk ya da el ve ayaklarda bir uyuşukluk olursa o bölgedeki lezyona dokunulmadığını anlattı.
Op. Dr. Sinan Karaağaç ise, bu yöntemin, yaşlı hastalarda, konuşma merkezine yakın olan tümörlerde, vücudun bir tarafındaki kol ve bacağa giden sinirlerin merkezlerine yakın olan tümörlerde tercih edildiğini ifade etti.
Karaağaç, ameliyat öncesi rahatlaması için ve ameliyat yapılırken bıçak yarasını hissetmemesi için hastaya bir takım ilaçların yapıldığını, hastanın ameliyat esnasında ağrı ve acı çekmemesinin sağlayarak ameliyattan sonra servise çıkarıldığını, 24 saat izlendikten taburcu edildiğini bildirdi
|