Hangi yağı hangi yemekte kullansak
Çoğumuz sağlığa yararlı olmasının yanı sıra yemeklere de ayrı bir lezzet kattığı için mutfağımızda sıvı yağ çeşitlerini bulundururuz. Peki, hangi yağları salatada, hangi yağı sıcak yemeklerde, et ya da balık pişirirken kullanmamız gerektiğini biliyor musunuz? Aymar Gıda Mühendisi Faruk Önal, uyarıyor: "Dumanlama noktası yüksek yağları kızartmalarda tercih etmeliyiz." Önal, yağların, sahip olduğu özellikler doğrultusunda yemeklerde kullanılması gerektiğini belirterek, şunları söylüyor: n "Dumanlama noktası yüksek (pamuk yağı, ayçiçek yağı, mısır yağı, kanola yağı gibi) yağları kızartmalarda tercih etmeliyiz çünkü bu yağlar ısıl işlemlere daha dayanıklıdırlar. n Doymamış yağ asitleri oranı yüksek yağları ise yemeklerde tercih edebiliriz. n Alternatif olarak ayçiçek veya mısır yağını yüzde 50, kanola veya soya yağını yüzde 50 oranında evde karıştırarak kullandığımızda Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği her 5-10 gram Omega-6 yağ asidine karşılık 1 gram Omega-3 yağ asidi şeklindeki dengeyi yakalamış oluyoruz.
|