Son 13 yılın makale taramaları gribin maliyetinin Almanya ve Fransa'da yılda 10-15 milyar dolara kadar yükseldiğini gösteriyor. Gribal enfeksiyonlara karşı tedbirleri almak iş dünyası açısından hayati önem taşıyor
SAĞLIK SERVİSİ
Avrupa'nın 2 önemli sağlık kurumu Avrupa Grip Gözlem Komitesi (EISS) ve Avrupa Hastalıktan Korunma ve Kontrol Merkezi (ECDC) 2008 yılı başında Avrupa'daki grip dalgası konusunda kamuoyunu bilgilendirmiş, gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarıda bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Bankası da yayınladıkları bir raporda grip ve kuş gribi konusunda uyarılarını tekrarladı. Son 15 yılda en fazla küçük çocuklarda etkili olan mevsimsel grip, artık ciddi biçimde çalışan yetişkinler üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor ve iş gücü kayıplarına neden oluyor.
PERFORMANS SIFIR
Gribin soğuk algınlığından farklı olarak tüm vücudu halsiz bırakan etkileri nedeniyle bu mevsimlerde iş gücü kayıplarında yüksek oranda artış gözleniyor. Özellikle iş yerlerinde gribal enfeksiyonlara karşı mücadele etmek ve salgın öncesinde gerekli tedbirleri almak hayati önem taşıyor. Gribin 3-4 günlük akut dönemini atlattıktan sonra işe dönen çalışanların performansı yüzde 80 düşüyor, tam olarak iyileşmeleri ise 1-2 haftayı buluyor. İş gücü kayıpları sadece yetişkinlerin kendi hastalığından kaynaklanmıyor; grip olan çocuklarına bakmak için evde kalan yetişkinlerin iş günü kayıpları da 7 güne kadar çıkıyor. Çocukları ile ilgilenmek zorunda kalan yetişkinler iş yerine gelseler bile uykusuz oldukları için iyi bir performans gösteremiyor. Grip nedeniyle oluşan iş günü kaybı 1.5 ile 4.9 gün arasında değişiyor.