![]() |
![]() |
#1 |
![]() Gıdalarda Suda Çözünmeyen Kül 01. Yöntemin Prensibi 02. Deneyin Yapılışı 03. Hesaplamalar 04. Kullanılan Malzemeler 01. Yöntemin Prensibi Yöntem, külün sıcak su ile ekstrakte edildikten sonra külsüz süzgeç kağıdından süzülmesi, yakılması ve tartılarak suda çözünmeyen kül miktarının bulunması ilkesine dayanır. 02. Deneyin Yapılışı Örneğin yüzde kül miktarı kül tayini yöntemine göre bulunur. Külün bulunduğu krozeye 20 mL kaynar saf su ilave edilerek su banyosunda 30 dakika bekletilir. Krozenin içindeki çözelti külsüz filtre kağıdından süzülür. Kroze ve filtre kağıdı 5-6 kere sıcak su ile yıkanır. Süzüntü hacmi 60 mL olunca yıkama işine son verilir. Eğer suda çözünen külde alkalilik tayini deneyi yapılacaksa süzüntü atılmayarak bu deney için saklanır. Filtre kağıdı içindeki kül ile birlikte katlanarak aynı krozenin içerisine yerleştirilir kül fırınına yerleştirilir. Fırının sıcaklığı tekrar yavaş yavaş 525 ± 25 °C’a getirlir. Filtre kağıdının tamamen yanması için yaklaşık 2-3 saat bekletilir. Daha sonra kroze tekrar desikatöre alınarak oda sıcaklığına kadar soğuması beklenir. Ve tartım (M2) alınır 03. Hesaplamalar % Suda Çözünmeyen Kül = [ ( M2-M1) / m] x 100 M2 = Suda çözünmeyen kül+kroze ağırlığı M1 = Krozenin ağırlığı m = Alınan örneğin miktarı Eğer sonuç kurumaddede isteniyorsa yukarıdaki değer ( 100/ Km) ile çarpılır Km = Örneğin 100 gramının içerdiği kurumadde miktarı 04. Kullanılan Malzemeler Porselen kroze Analitik Terazi Etüv Süzgeç Kağıdı Cam Huni Beher Kül Fırını Desikatör Pipet Mezur |
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Stil | |
|
|