sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > SAĞLIK - KADIN-ERKEK-CİNSELLİK > Sağlık - İlgili Haberler ve Son Gelişmeler
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi Forumları Okundu Kabul Et


Sağlık - İlgili Haberler ve Son Gelişmeler Sağlıkla ilgili haber ve yorumlar burada.sorularınız sorunlarınız,tedavilerle ilgili bilgiler ,ağız ve diş sağlığı .

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 05-23-2009, 20:30   #1
Kullanıcı Adı
Hasret
Standart Gıda Zehirlenmesi Uyarısı

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, gıda zehirlenmelerinin yüzde 23.5 ’inin üretim hatasından, yüzde 90’ının da hayvansal gıdalardan kaynaklandığını söyledi.

Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte, halkı gıda zehirlenmelerine karşı uyaran Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider,


“Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte gıda zehirlenmeleri insan sağlığı açısından büyük tehlike arz etmeye başlayacaktır. Zehirlenme vakaları, bireysel tüketimlere bağlı olabileceği gibi, asıl büyük tehlike yaz tatili ile birlikte sayıları artan düğün, dernek gibi şölenlerde toplu tüketime bağlı oluşabilecek toplu gıda zehirlenmeleridir. Gıdaların üretiminden itibaren soframıza gelinceye kadarki sürecin iyi kontrol edilmesi ve denetim altında tutulması gerekmektedir. Özellikle çabuk bulaşan ve bozulma riski taşıyan hayvansal gıdalarda, hijyen kurallarına ve soğuk zincire mutlaka uyulmalıdır. Arzu edilmeyen ve hayati tehlike oluşturabilen zehirlenme vakalarından korunmak için yaz aylarında daha dikkatli olunmalıdır. Hayvansal gıdaları satın alırken mutlaka Veteriner Hekim kontrolünde olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Çiftlikten markete gelinceye kadar bu kontrolün sağlandığından emin olduğumuz yerler tercih edilmelidir” dedi.

Gıda zehirlenmelerinin yüzde 90’nının hayvansal gıdalardan meydana geldiğini dile getiren Uzakgider, “İnsan beslenmesinde hayati öneme sahip hayvansal gıdalar aynı zamanda mikropların çoğalması için en uygun ortamı teşkil etmektedir. Uygun şartlarda bir bakterinin 30 dakika arayla geometrik olarak çoğalarak 12 saatte 16 milyara ulaşması, mikroorganizmalarla hafif bir şekilde bulaşık bir gıdanın bir gece sonra ne derece tehlikeli olacağını göstermektedir. Kişisel temizliğin yanı sıra çalışılan ortam ve malzemelerin temizliği önem arz etmektedir. Gıdaların uygun pişirme yöntemleriyle iyice pişmesi, özellikle etlerin iç sıcaklığının 72 santigrat dereceye ulaşması sağlanmalıdır. Isıtma işlemlerinde yeterli sıcaklığa ulaşmaları gerekmektedir. Yiyecekler bir defadan fazla ısıtılmamalıdır. Bakterilerin çoğalması ve toksin oluşmasını önlemek için yiyecekleri doğru sıcaklıkta tutmak çok önemlidir. Soğuk muhafazası gereken bilhassa hayvansal gıdalar oda sıcaklığında bırakılırsa tehlikeli gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Pişmiş yiyecekler çabucak soğutularak buzdolabına konulmalıdır” dedi.Uzakgider, “Çapraz bulaşmayı önlemek için çiğ yiyecekler ile pişmiş olanların teması önlenmelidir. El ile temaslarda gereken hassasiyet gösterilmelidir. Yapılan araştırmalarda gıda zehirlenmelerinin yüzde 23.5 ’inin üretim hatası, yüzde 23.5 ’inin uygunsuz saklanmadan, yüzde 20’sinin hijyen eksikliğinden, yüzde 20’sinin enfekte insanlardan bulaşmadan kaynaklandığı anlaşılmıştır.

Gıda zehirlenmelerinin yüzde 90’nının hayvansal gıdalardan meydana geldiği düşünüldüğünde soğuk zincirin ve hijyenik ortamın ne kadar önemli olduğu görülecektir. Toplu tüketimlerde mutlu günlerin hüzne dönüşmemesi için belirtilen hususlara riayet edilmelidir” diye konuştu.
Hasret isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 05:06


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog Snus Satın al düşmeyen takipçi satın al