sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞİTİM - ÖĞRETİM - KARİYER > SonForum Makale Arşivi > Diğer Dersler
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 10-03-2013, 18:32   #1
Kullanıcı Adı
_SoN_
Exclamation gelecekte kullanılacak teknolojik aletler

gelecekte kullanılacak teknolojik aletler
2020'ye kadar tıpta ve teknolojide gerçekleşecek devrimler, hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştıracak. Nedir bu yenilikler?.. Mesela gen deşifresi sayesinde kanser başta olmak üzere birçok ölümcül hastalık daha başlamadan önlenebilecek. Bilgisayarları kolumuzda taşıyabileceğiz, ev işlerini robotlar görecek... anlayacağınız, 2020'de hayat epey kolaylaşacak, ama insanoğlu huzuru bulabilecek mi orası meçhul... bundan yirmi yıl önce hayatımızın vazgeçilmezleri arasında neler vardı?... küçücük laptoplar, teknolojinin son harikası İ-Phone'lar, salonumuzun başköşesinde duran LCD ekran televizyonları, yada yanımızdan hiç ayırmadığımız ipotlar... hiçbirini kullanmıyor hatta hayal bile edemiyorduk.
Bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz ilginç aletlere "Ne olacak işte, bilimkurgu filmi değil mi?" diyorduk. Ama o dönemde sinema perdesine yansıyan ve insanoğlunun akıl sınırlarını zorlayan teknolojik ürünlerin pek çoğu bugün 'vazgeçilmezlerimiz' arasında... peki, bundan 10 yıl sonra hayatımıza hangi teknolojiler yön verecek?.. bu soruya net bir cevap vermek aslında çok zor... ama tahmin etmek bir o kadar da basit, çünkü bugün sadece laboratuvar ortamında gözlenebilen birçok teknolojik yenilik kısa bir süre sonra bütün herkesin hizmetine sunuluyor, bilişim alanındaki yenilikler, sağlık sektöründeki buluşlar, uzay'ın derinliklerindeki keşifler yeni buluşları da beraberinde getiriyor.
Kısa bir süre sonra, çok az yakıtla kilometrelerce giden arabalar, hatta uçan arabalar... üst üste iki katlı oto yolları... akıllı binalar, sadece küçük bir ekrandan ibaret olan ve ses komutuyla çalışan bilgisayarlar gündelik hayatın birer parçası olacaklar. IBM firması, kısa bir süre önce beş yıl içerisinde hayatımıza girecek beş yeni teknolojiyi açıkladı, firmaya göre herkesin gen haritası çıkarılacak, hayatımıza dijital asistanlar yön verecek... biz de teknolojiyle yatıp teknolojiyle kalkan kendi alanlarında uzman kişilere "10 yıl içerisinde bizi ne gibi teknolojik sürprizler bekliyor?... diye sorduğumuzda.
Her yüzey bir bilgisayara dönüşecek, hatta 'sesli komut' vermek yetecek, bunun bir adım ilerisinde ise 'dokunmasız etkileşim' var, yani elleriniz havada, hiçbir yere dokunmadan istediğiniz işlemi yapabileceksiniz. Vücudunuzu oynatarak oyun oynayabileceksiniz. Tüm bu gelişmeler, veri depolama işlemlerini de kolaylaştıracak. Fotoğraf çektiniz, yanınızda taşıdığınız ve kablosuz elektrik ile çalışan cihaz sayesinde fotoğrafınızı saniyeler içerisinde web sitenize aktarabileceksiniz."
Klimanız, 'Beni kapatır mısın diyecek... alışverişe tek başına çıkmaktan hoşlanmayanlar için yeni yazılımlar geliştirilecek. Kıyafetlerinizin fotoğraflarını çekip telefonunuzdaki 3 boyutlu grafiklere giydirerek arkadaşlarınıza yollayıp onların fikrini alabileceksiniz. Ev hayatında da son derece tasarruflu eşyalar kullanılacak... cep telefonunuza gelen mesajda, klimanız "Evde kimse yok, boşuna enerji harcıyorum. Beni kapatır mısın?.. uyarısında bulunacak.
1000 dolarlık robotlar hayatımızı kolaylaştıracak... malzeme mühendisliğindeki gelişmeler, alternatif enerji kaynakları ve işlemcilerdeki hızlı gelişmeler, robotların fiyatını 1000 dolar seviyesine kadar düşürecek. Bu süreç içerisinde 'internet' kişisel veri depolamada büyük bir önem kazanacak. Sadece küçük bir ekran ve internet, bütün işlemlerinizi yapmaya yetecek. Gerekli olan tüm veriler, programlar, işlemler kullanıcılara sunulacak.
Bilgisayarı kolumuza takacağız... kısa bir süre sonra bir saate bile bilgisayar yerleştirebilmek mümkün olacak, teknolojideki gelişmeler adım adım bizi bu noktaya götürüyor. Bunun denemeleri şimdiden yapılıyor ve başarılı sonuçlar alınıyor, ama önemli olan bu teknolojinin kullanılabilir olması, bilgi saklamak lüks haline gelecek... önümüzdeki yıllarda bilgilerin güvenli bir ortamda saklanması büyük bir lüks haline gelecek. Şirketlerin ve devletlerin güvenliği için ağ, bilgisayar ve iletişim teknolojileri çok daha büyük önem kazanacak. Gerçek hayattaki çatışmaların siber alanda da paralel yansımaları yaşanacak, belki tek mermi atılmadan ülkelerin kritik iletişim, finans, eğitim yada sağlık sistemlerinin rakip devletler yada karşıt örgütler tarafından çökertildiğine şahit olacağız.
Laptoplar kullanılıp atılabilecek... plazma TV'nin görüş açısının LCD TV'ye nazaran daha iyi olduğunu tartıştığımız şu günler, yerini 3 boyutlu TV'lere bırakacak. Laptoplar, kullanılıp atılabilen ve katlandığında cep telefonundan daha küçük hale gelebilen bilgisayarlara dönüşecek.
Hastalanmadan tedavi olacağız ... herkesin gen haritası deşifre edilebilecek, yapılan araştırmalar 2020 yılında gen deşifresinin bin dolar seviyesine düşeceğini gösteriyor. Böylece hastalıklara tanı koyma süreci kısalacak, Gen haritasındaki ipuçları, sizin ne yiyip ne içmeniz gerektiğini, vücudunuzun hangi besine karşı alerjisi olduğunu tespit edecek.
Akıllı kumaşlar giyeceğiz... hafif, ince, kırışmaz, leke tutmaz, soğuk-sıcak işlemez, dokusunda çeşitli tedavi edici maddeleri olan, akıllı-hissedebilen, atılabilen, sprey halinde, taşınma sırasında çok çok küçülebilen, kıyafetler tasarlanacak önümüzdeki on yıl içinde.
2020'da bizi bekleyen yenilikler... akıllı arabalar sayesinde kazalar en aza inecek, trafik kazası yapmak özel beceri isteyecek. seri bir şekilde üretilen robotlar herkesin alabileceği fiyatlarda satılacak, gündelik hayat kolaylaşacak. Akıllı evler sayesinde her şey tek merkezden yönetilecek... ev aletleri son derece tasarruflu çalışacak, laptoplar, katlandığında cep telefonundan daha küçük hale gelecek.
İnternet ortamında sesli komut verip bilgisayarınızı yönlendirebileceksiniz, kaldırımlara yansıyan güneş enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülecek. Bilgisayar teknolojisi maksimum seviyede otomobillerde kullanılacak. Okullar sadece sosyal amaçlı eğitim verecek, dersler internet aracılığıyla anlatılacak.
Televizyon ve bilgisayarların görüntüleri gerçek hayattaki gibi olacak Hem karada, hem denizde, hem de uçabilen araçlar geliştirilmiş olacak. Yeme içme kültürümüz değişecek. Bilim kurgu filmlerinde seyrettiğimiz hap şeklindeki yemek tabletleriyle beslenmeye başlayacağız.
Teknoloji nedir ne işe yarıyor...
Teknoloji (Technoslogos), Techne, yapmak ve logos, bilmek anlamına gelmektedir... insanoğlunun gereklerine uygun yardımcı alet ve edevatın yapılması yada üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenektir, bir insan etkinliği olarak teknoloji, insanlığın tarihinde bilim ve mühendislikten önce ortaya çıkmıştır.
Sözlük anlamı "bilginin, sanayideki işlemlerde sistematik olarak uygulamaya alınması" demek olan teknoloji, geniş anlamda, araştırma, geliştirme, üretim, pazarlama, satış ve satış sonrası hizmeti kapsayan bir sanayi sürecinin, etkin ve verimli bir biçimde gerçekleştirilmesi için kullanılabilecek bilgi ve becerilerin tümüdür. Teknolojik yenilik de, "üretim süreçlerinde yenilik, yeni ürünler ve yeni kurumsal örgütlenme biçimleri" olarak tanımlanmaktadır. Gelişmiş ülkelerde, ürün rekabeti, bilimsel ve teknolojik yetkinlik rekabetine dönüşmüştür. Klasik anlamda rekabet gücünü belirleyen faktörler arasında doğal hammadde kaynaklarının bolluğu, ucuz işçilik gibi temel üretim faktörleri yer alırken, günümüzde ileri ve özellikli üretim faktörleri belirleyici duruma gelmiştir. İleri üretim faktörleri, nitelikli iş gücünü, Ar-Ge altyapısını, modern bir haberleşme ağını ve bilişim (enformasyon) teknolojilerinin etkin kullanımını içerirken, özellikli üretim faktörleri, belirli alanlarda yoğunlaşmış bilgi ve beceriye sahip iş gücü ile bilgi ve deneyim birikimini içermektedir.

Diğer yandan, başta elektronik, enerji, bilişim, uzay, biyo mühendislik, organik kimya endüstrileri gibi "bilim ve teknoloji temelli" sektörler ile bunların bir bileşkesi olan savunma sanayii, en yüksek oranda katma değer yaratan, dolayısı ile toplumsal refaha katkıları en yüksek olan sanayi dalları olarak ortaya çıkmaktadırlar.
Teknolojinin önemi... sanayileşmenin en belirgin ögesi teknoloji üretebilmektir... teknoloji üretebildiğiniz, bilgiyi ürün tasarlamada kullanabildiğiniz takdirde ticarette rekabet üstünlüğünü, savunma sistemlerinde de caydırıcılığı sağlayabilirsiniz. Kimse kendisine üstünlük sağlayan bir şeyi başkasına vermeyeceğine göre salt teknoloji transferi yaparak sanayileşmemiz ve kalkınmamız, savunma sistemlerinde de caydırıcılığı sağlamamız olası değildir. Bu nedenle amaç kendi teknolojimizi kendimizin üretmesi olmalıdır. Kendi teknolojisini üreten bir sanayileşme ile ulusal ekonomiye, ülkenin mühendislik gücüne ve ulusal teknolojiye en yüksek katkıyı sağlayabilir, beyin göçünü önleyebilirsiniz. Teknolojiyi kısaca bilimsel bilgiden yararlanarak yeni bir ürün geliştirmek, üretmek ve hizmet desteği sağlamak için gerekli bilgi, beceri ve yöntemler bütünü olarak tanımlayabiliriz. Bu duruma göre özgün üretim için gerekli safhaları da dörde ayırabiliriz.
_SoN_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 11:04


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı