|
Seçenekler | Stil |
04-29-2013, 13:35 | #1 |
Geçmişten günümüze kadar besinleri mikroskobik canlıların zararlı etkilerinden koruma
Geçmişten günümüze kadar besinleri mikroskobik canlıların zararlı etkilerinden koruma
Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için her gün çeşitli besinlerden yeteri kadar alınmalıdır Ancak bazı besinlerin hasat edildikten sonra kısa zamanda kullanılması olanaksızdır Ayrıca her mevsimde, her çeşit besine ulaşılamamaktadır Bu nedenle; bazı besinleri çeşitli işlemlere tabi tutarak uzun süre değerinden ve lezzetinden kaybettirmeden saklamak zorunlu olmuştur Taze besinler , hasat edilmelerinden itibaren mikroorganizma ve enzimlerin etkisine maruz kalırlar Besini mikroorganizmaların etkisinden koruyabilmek ve enzim faaliyetlerini durdurabilecek bir ortam oluşturmak zorunluluğu vardır Mikroorganizma ve enzimler belirli bir sıcaklık derecesinde faaliyet gösterdiklerine göre besinler soğuk yerde saklanırsa, tazeliklerini koruyabilirler Besinlerin saklanabileceği buzdolapları, soğuk hava depoları ve dondurma araçları veya yerleri yapılmıştır Bu gibi yerlerde besinlerin bozulmadan saklanma süresi dolabın veya deponun ısı derecesine bağlıdır Buzdolabının buzluk kısmı sıfır derece civarındadır Aşağıdaki tablo buzdolabında besinlerin taze olarak saklanabilme sürelerini göstermektedir Taze Besinlerin Buzdolabında Saklanması Besin Saklama Süresi Meyveler: 1 Portakal, limon, elma, armut 1-2 hafta 2 Üzüm, şeftali, kayısı 4-5 gün 3 Kiraz 1-2 gün Sebzeler: 1 Ispanak, marul, domates 2-3 gün 2 Lahana, havuç, kereviz 6-7 gün 3 Taze fasulye, bakla ve bezelye 3-4 gün Etler: 1 Kıyma ve küçük parça et 1 gün (Eğer et taze ise) 2 Büyük parça et, salam, yürek 2-4 gün (Eğer et taze ise) 3 Kasaptan alınan et bir günden fazla bekletilmez Süt ve ürünleri: 1 Süt, taze lor veya çökelek 1-2 gün 2 Peynir, yoğurt, kaymak 5-7 gün Diğerleri: Yumurta 1-2 hafta Pişmiş et yemekleri 1-2 gün Kremalı pastalar 1-2 gün Zeytinyağlı yemekler 2-3 gün Taze sebzeler bekletilmez Tereyağı ve benzeri kahvaltılık margarinlerde nem miktarı fazla olduğundan kolay bozulurlar, bu bakımdan buzdolabında saklanması gereklidir Patates, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır Işık, patatesin renginin yeşile dönmesine neden olabilir Soğan için en iyi saklama ortamı kuru, hava akımı olan serin yerdir Kuru besinler serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanır Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur Besinler mümkünse raflarda, yerden yukarıda, ağzı kapalı kaplarda birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır |
|
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|