sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞİTİM - ÖĞRETİM - KARİYER > SonForum Makale Arşivi > Fizik-Kimya-Biyoloji
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 04-29-2013, 13:35   #1
Kullanıcı Adı
_SoN_
Exclamation Geçmişten günümüze kadar besinleri mikroskobik canlıların zararlı etkilerinden koruma

Geçmişten günümüze kadar besinleri mikroskobik canlıların zararlı etkilerinden koruma

Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için her gün çeşitli besinlerden yeteri kadar alınmalıdır Ancak bazı besinlerin hasat edildikten sonra kısa zamanda kullanılması olanaksızdır Ayrıca her mevsimde, her çeşit besine ulaşılamamaktadır Bu nedenle; bazı besinleri çeşitli işlemlere tabi tutarak uzun süre değerinden ve lezzetinden kaybettirmeden saklamak zorunlu olmuştur

Taze besinler , hasat edilmelerinden itibaren mikroorganizma ve enzimlerin etkisine maruz kalırlar Besini mikroorganizmaların etkisinden koruyabilmek ve enzim faaliyetlerini durdurabilecek bir ortam oluşturmak zorunluluğu vardır Mikroorganizma ve enzimler belirli bir sıcaklık derecesinde faaliyet gösterdiklerine göre besinler soğuk yerde saklanırsa, tazeliklerini koruyabilirler Besinlerin saklanabileceği buzdolapları, soğuk hava depoları ve dondurma araçları veya yerleri yapılmıştır Bu gibi yerlerde besinlerin bozulmadan saklanma süresi dolabın veya deponun ısı derecesine bağlıdır Buzdolabının buzluk kısmı sıfır derece civarındadır Aşağıdaki tablo buzdolabında besinlerin taze olarak saklanabilme sürelerini göstermektedir

Taze Besinlerin Buzdolabında Saklanması
Besin Saklama Süresi

Meyveler:

1 Portakal, limon, elma, armut 1-2 hafta
2 Üzüm, şeftali, kayısı 4-5 gün
3 Kiraz 1-2 gün

Sebzeler:
1 Ispanak, marul, domates 2-3 gün
2 Lahana, havuç, kereviz 6-7 gün
3 Taze fasulye, bakla ve bezelye 3-4 gün

Etler:
1 Kıyma ve küçük parça et 1 gün (Eğer et taze ise)
2 Büyük parça et, salam, yürek 2-4 gün (Eğer et taze ise)
3 Kasaptan alınan et bir günden fazla bekletilmez

Süt ve ürünleri:
1 Süt, taze lor veya çökelek 1-2 gün
2 Peynir, yoğurt, kaymak 5-7 gün

Diğerleri:
Yumurta 1-2 hafta
Pişmiş et yemekleri 1-2 gün
Kremalı pastalar 1-2 gün
Zeytinyağlı yemekler 2-3 gün
Taze sebzeler bekletilmez

Tereyağı ve benzeri kahvaltılık margarinlerde nem miktarı fazla olduğundan kolay bozulurlar, bu bakımdan buzdolabında saklanması gereklidir
Patates, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır Işık, patatesin renginin yeşile dönmesine neden olabilir Soğan için en iyi saklama ortamı kuru, hava akımı olan serin yerdir

Kuru besinler serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanır Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur Besinler mümkünse raflarda, yerden yukarıda, ağzı kapalı kaplarda birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır
_SoN_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 22:23


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog Snus Satın al düşmeyen takipçi satın al