![]() |
|
Site Tanıtımları Sitelerinizi bu başlık altında tanıtabilirsiniz.. |
![]() ![]() |
Seçenekler | Stil |
![]() |
#1 |
![]() Site adresi : www.foodlovers.com.tr
Site Açılış Tarihi: Aralık 2010 Site & Sektör Açıklama : Ülkemizde bölgelere göre çeşitlilik gösteren kurutulmuş sebze ve meyve ürün yelpazesi özellikle Ege Bölgesinde Torbalı ilçesindeki, İç Anadolu Bölgesi?nde Kayseri, Ankara ve Doğu Anadolu Bölgesinde Malatya illeri gibi kurutulmuş gıda merkezleri bulunmaktadır. Özellikle Ege bölgesinde Kuru İncir ve Üzüm üretimi ön sırada yer alırken Malatya ilimizde ise yine dünyaya ihraç ettiğimiz Kuru Kayısımız ile kurutulmuş gıda sektöründe dünyaca tanınan bir ülke konumundayız. Bu sektörün oluşturduğu Pazar Payı ise yaklaşık olarak 400 milyon liralık ekonomik döngü sağlamaktadır. Dünya çapında ise 8 milyar dolara yakın bir Pazar Payı sağlamaktadır. Unilever Gıda firmasının gerek ülkemiz gerekse uluslar arası düzeyde ihracat yaparak (ülkemiz için) bu pazarın %62?lik dilimini kontrol altında bulundurduğunu da belirtmek isteriz. Kuru Sebze ve kuru Meyve Tüketmenin Fayda ve Zararları; Kurutulmuş sebze ve meyve tüketiminin zararı neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu da tüketim miktarı ve yiyeceklerin kurutulma yöntemlerine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; Kuru Kayısının iki ayrı çeşidi bulunmaktadır. Tamamen suyunu çekmiş olan ve yaş çeşidi bulunan kayısının kontrolsüz tüketimi sonunda ishal olabilirsiniz. Bunun gibi birkaç örnek daha sunabiliriz. Ancak bahsettiğimiz gibi tamamen tüketim miktarına bağlı zararlardır. Faydalarını sıralamak gerekirse; Kayısının; beynin çalışmasına olumlu etkide bulunarak stresi azalttığı bilinir, Böbreklerde taş oluşumunu engellemeye yönelik olarak tüketilebilir. Kurutulmuş sebze ve meyvelerin tüketiminin diğer faydalarını da sırasıyla belirtirsek; kalp damar hastalıkları ve bazı kanser türlerinin oluşumunu engeller. İnme, diyabet ve Alzheimer gibi gizli hastalıkların oluşumunu da engeller. Bu sebze ve meyve çeşitlerini öğrenmek sizlerin araştırmacı ruhuna bırakıyoruz? Tarih Sahnesinde Kurutulmuş Sağlıklı Gıdalar; Milattan öncesine dayanan gıda kurutma yöntemleri bulunan tarihi bilgilerle ispatlanmıştır. Özellikle Mezopotamya ve Mısır?da kullanılan baharatlık sebzeler ve et kurutma teknikleri bulunmaktadır. Güneş ısısı altında pişirilen yumurtaların varlığından da izler taşıyan buluşların, bugün Afrika?daki bazı kabilelerce kullanılıyor olduğu ise günümüzün bilinen bir gerçeğidir. Günümüzde Güney Doğu Anadolu ve Ege Bölgeleri başta olmak üzere kurutulmuş gıda tüketimi ?Güneş Işığında? kurutma yöntemi sonrasında özellikle kış mevsimine hazırlık olarak sürdürülmektedir. Kurutulmuş Sebze ve Meyvelerin serin ortamda hava almayan kapalı kaplar içerisinde uzun süreler saklanması mümkündür. Özellikle Güneş ışığı altında bünyesindeki su miktarı minimize edilen gıdaların üretim mevsimi haricinde de tüketilebilmesi için kurutma yöntemleri vazgeçilmez bir yöntem olarak insanlık tarihi boyunca süre gelmiştir. Kurutmanın yanı sıra Konserveleme yöntemi de kullanılan bir diğer uygulamadır. Kurutma Yöntemleri/Tekniklerinden bahsetmemiz gerekirse; Öncelikli olarak kurutulacak sebze veya meyvenin kurutma işlemine hazırlanması gerekmektedir. Bu sürece Kurutma Uygulaması Ön işlemleri diyebiliriz. Maddeler halinde sıralayalım; - Kurutulacak meyvelerin kıstaslara uygun olarak seçilmesi (Olgun olması, Çürüksüz ve Hastalıksız olması, Böcek veya Kuş yeniği olmaması gibi?) - Meyve sebzesine göre değişen bu ikinci adımda ise boyutlarına göre sınıflandırma, varsa kabuk soyma, bölme ? dilimleme ? doğrama ve son olarak ise çekirdek çıkarma işlemleri yer almaktadır. |
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|