Esnemek beyin için faydalı
Yeni yapılan araştırmada ortaya çıkan bulgular, yorulduğumuz zaman niçin esnediğimizi açıklıyor. Esnemek, beyni serinletiyor ve daha randımanlı çalışmasını sağlıyor.
Esnemenin birincil amacı beyin sıcaklığını kontrol altına almak olduğunu açıklayan araştırmacılar, ortaya çıkan bulguların uykudan önce ve sonra niçin esnediğimiz, niçin belirli hastalıkların esnemeye yol açtığı, burundan nefes aldığımızda ve alnımız serinleyince esnemenin niçin durduğu gibi esneme hakkındaki çeşitli sırları çözdüğünü belirtiyorlar.
Binghamton Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde araştırmacı Andrew Gallup, "Beyin bilgisayarlar gibidir. Serinlediği zaman daha iyi çalışır. Esnemek de beyni serinletiyor ve dolayısıyla daha randımanlı çalışmasına yol açıyor. Başka bir deyişle esneme bilgisayarlardaki vantilatörün işlevini görüyor" dedi.
Gallup ve meslektaşları Michael Miller ve Profesör Anne Clark, papağanlarda esnemeyi analiz ettiler. Çünkü Avustralya'da yaşayan bu papağanlar nispeten daha büyük beyine sahipler. Kuş çalışması için bilim adamları papağanları artan sıcaklık, yüksek sıcaklık ve kontrollü sıcaklık şeklinde 3 farklı koşula maruz bıraktılar. Esneme son iki koşul boyunca artmazken, ortam sıcaklığını arttırdıklarında kuşun esnemesi de iki kat arttı. Araştırmacılar, esnemenin kuşlar ve memeliler için radyatör gibi çalıştığına inanıyorlar. Atmosferdeki hava beyinden ve vücut sıcaklığından daha soğuk olursa, beyini serinletir ve hatta kan akışını değiştirir.
Yeni bulgular aynı zamanda yorgun insanların niçin sık sık esnediğini de açıklıyor. Yorgunluk ve uykusuzluğun esnemeyi harekete geçirerek beyin sıcaklığını artırdığı görüldü. Esnemenin beynin uyku halinden uyanıklık dönemine geçerken bu geçici hallerini kolaylaştırdığı görüldü.
Gelecekte araştırmacılar, beyin sıcaklığı ve bunun hastalıklar ile belirtiler üzerindeki rolüne daha fazla odaklanacakları belirtiliyor. Fakat esnemeyle ilgili bu yeni çalışma esnemenin can sıkıntısı belirtisi olduğu konusundaki popüler teoriyi değiştirdi.
|