Erzurum'da Bir Günde 30 Boşanma Davası Görüldü
Erzurumda boşanma davalarında yaşanan hızlı artış dikkat çekerken, Erzurum Adliyesinde günlük ortalama 30 boşanma davasının görüldüğü öğrenildi
Erzurum Baro Başkanı Naci Turan, Türkiye’deki boşanma davalarının en büyük nedeninin ekonomik sıkıntı ve ahlaki dejenarasyondan kaynaklandığını ifade etti. Ekonomik kriz nedeniyle özellikle son yıllarda boşanmaların arttığının altını çizen Naci Turan, Boşanma davalarının artışını incelediğimizde iki önemli mesele önümüze çıkmaktadır. Bunlardan birisi ekonomik nedenler diğeri ise ahlaki çöküntüdür. Türkiye bugün bu iki çöküntünün kıskacı altındadır. Öncelikle içinde bulunduğumuz ekonomik durumda insanların beklentileri ve tüketici olması sebebiyle çok geniş yer tutmaktadır. İşsizliğin çok yüksek olduğu iş bulanların ise asgari ücretle çalışmak durumunda kalmaları her türlü ihtiyaç içerisindeki devlet memuruna yüzde 3 4 oranında maaş zammı verilince aileler ekonomik beklentilerini bulamamaktadırlar. Bu sebeple aileler içinde geçimsizlik baş göstermekte ve nihayetinde Adliye’ye boşanma davası olarak taşınmaktadır dedi.
Son yıllarda Türkiye’de ahlaki çöküntünün de hızla belirgenliştiğini kaydeden Turan, Boşanma davalarında bu derece artışın temelindeki ikinci nedeni ise ahlaki dejenarasyondur. Milli benliğinde inanç değerlerinden koparılmış grup haline dönüştürülmüş insanlarda toplum murakabesinde azalmış olması sebebiyle kurulan yuvaya mukaddes gözle bakılmamakta, her an yıkılabilecek bir kulübe gibi görmeleri de aileleri sonuçta adliye’ye taşımamaktadır diye konuştu.
SUDAN SEBEPLERDEN BOŞANMA DAVASI
Öte yandan boşanma davalarında patlama yaşanması nedeniyle dava açan 350 kişiyle yapılan ankette çiftlerin boşanma gerekçelerinin sudan sebepler olduğu ortaya çıktı.
Geçtiğimiz yıllara oranla boşanmalarda yüzde 40’lık bir artış olduğunu ve eşlerin sudan sebeplerle bir birine boşanma davası açtıklarının ortaya çıktığı ankette çiftlere hangi nedenlerle ayrılmaya karar verdiniz?, evliliğiniz süresince sizi en çok üzen olaylar nelerdi? eşiniz ne yapsaydı affederdiniz? evlilikten neler bekliyordunuz? eşinizden nasıl davranmasını beklersiniz? ideal bir evliliği tanımlar mısınız ? soruları soruldu.
Bu araştırma sonucunda boşanma nedenlerinin yüzde 30’luk oranın ciddi olduğu yüzden 70’in ise sudan sebeplerden kaynaklandığı belirlendi. Ankete katılanlar boşanma nedeni olarak somut bir neden ortaya koyamazlarken boşanmalarda asıl sorunun değer vermeme, iletişimsizlik ve romantizmin bitmesi olduğunu görüldü.
Öte yandan Atatürk Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan bir araştırmada son yıllarda boşanma davası açan kadınların sayısının erkeklerden daha fazla olduğu öğrenildi. Araştırmada, boşanmak isteyen kadınların yüzde 80’ini çalışanlar ve üniversite mezunları oluşturuyor. Araştırmanın erkekler bölümü de ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Boşanmak isteyenlerin yüzde 50’sini oluşturan erkeklerin yüzde 85`i, bir işte çalışıyor. İşsiz olanların oranı ise sadece yüzde 15. Eskiden işsizlik en büyük boşanma nedeniyken, artık çalışan erkekler ayrılmak istiyor. Yüksek tahsilli erkeklerle kadınlar da boşanma davası açmakta tereddüt etmiyor. Araştırmaya göre, ayrılmak için ilginç gerekçeler ortaya koyan çiftlerin sayısı da arttı. Araştırmada, eşe kapı açmama, ağız kokusu, kocasına etek giydirip çay servisi yaptırma, eşi kendine bağlamak için yapılan yarasa büyüsü, sürekli televizyon izleme ve bilgisayar bağımlılığı, başkasıyla mum ışığında yemek gibi şikayetler de, boşanma gerekçesi sayıldığı belirtildi.
|