Elektriğe 9 ayda üçüncü zam, faturalar kabaracak
Elektriğe 9 ayda üçüncü zam, faturalar kabaracak
Elektrik fiyatlarına yılın üçüncü zammı yapıldı. Enerji Üst Kurulu'nun onayladığı tarifeye göre 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere konutlardaki elektriğin birim fiyatı yüzde 9,07, sanayide ise yüzde 9,27 artırıldı.
Son zamla birlikte 9 aylık artış yüzde 56 oldu. EPDK, 20 dağıtım şirketinin enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle konutlara ve sanayiye yönelik elektrik perakende satış fiyatının artırılmasına yönelik geçen hafta yaptığı başvuruyu karara bağladı. Yeni fiyat ayarlamasıyla yılbaşından önce ortalama 31 YTL elektrik faturası ödeyen bir abone, ekimden itibaren 48 yeni lira ödeyecek. Zamlara gerekçe olarak artan petrol fiyatları gösteriliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik zamlarının maliyet artışlarından kaynaklandığını söylerken, son günlerde düşen petrol fiyatlarındaki yansımanın 6 ay sonra görülebileceği hatırlatmasını yaptı. Bakan Güler'e göre, İngiltere'de elektrik fiyatları son dönemde yüzde 35 arttı. Eskiden ucuz elektrik var diye Romanya'ya giden sanayici, bugün Türkiye ucuz diye geri dönüyor. Bakan Güler, elektriğe 5,5 yıl boyunca zam yapmadıklarını hatırlatarak, "Neden yapmadık? Gerekmediği için, geciktirdiğimiz için değil, şimdi gerekiyordu o yüzden yaptık." dedi. Sektörel Dernekler Federasyonu Başkanı Bülent Akgerman ise yapılan elektrik zammının, büyüme rakamlarının daha da düşmesine ve reel sektörün rekabet gücünü olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekti.
Bilindiği gibi Yüksek Planlama Kurulu kararıyla 1 Temmuz'dan itibaren BOTAŞ gibi enerji KİT'lerin sattığı ürün fiyatlarının belirlenmesi için maliyet bazlı fiyatlandırma sistemi uygulamaya konuldu. Otomatik fiyat mekanizması olarak da adlandıran sisteme göre, doğalgaz fiyatları her ay, elektrik fiyatları ise yılda üç kez (nisan, temmuz, ekim) petrol, faiz, dolar, enflasyon gibi girdilerin artış veya azalışına göre belirleniyor. Sistemin uygulamasıyla ilgili görev Hazine Müsteşarlığı'na verilirken, EPDK sadece elektrik dağıtım şirketlerinden gelen tarifeleri onaylıyor. Bu kapsamda yılın ilk zammı 1 Temmuz'da yapılmıştı. Ancak, sistem uygulamaya konulmadan önce de elektrik fiyatları 5,5 yıl aradan sonra ocakta zamlanmıştı. Sistem kapsamında ikinci zam yapılırken ocakta yapılan zamla birlikte artış oranı yüzde 56 oldu. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ)'nin zam talepleri EPDK'nın onayıyla yürürlüğe giriyor. Buna göre ilk zam 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 15, sanayide ise yüzde 10 olarak yapıldı. İkinci fiyat ayarlaması ise maliyet bazlı sistemin yürürlüğe girdiği 1 Temmuz'da, konutlar için yüzde 21, sanayi için yüzde 22 olarak belirlendi. Yılın üçüncü zammı ise 1 Ekim'den geçerli olmak üzere konutlar için yüzde 9,07, sanayi için yüzde 9,27 oldu. Bu oranlara dağıtım, iletim ve hizmet bedelleri, vergi, fon, belediye ve TRT paylarını ekleyerek son birim maliyeti abonelere yansıtılıyor. Buna göre elektrik abonesi vatandaş Ali'nin faturası örnek alındığında Aralık 2007'de 15,81 yeni kuruş yansıyan bir kwh elektrik, 1 Temmuz'da 22,59 kuruşa yükseldi. Yeni ayarlamayla birlikte bu rakam ekimde 24,64 kuruşa çıkacak. Vatandaş Ali'nin aylık faturası aynı dönem itibarıyla 31 YTL'den 48 yeni liraya yükselmiş olacak.
İsmail Altunsoy
|