Dünya ekonomisi ancak 2009 sonunda toparlanır
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn
Türkiye'nin yeni bir stand-by anlaşması için görüşmeleri sürdürdüğü Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik kriz konusunda kötümser.
Fon Başkanı Dominique Strauss-Kahn, global ekonomide toparlanmanın 2009'un sonu veya 2010'un başında olabileceğini söyledi. İspanya-IMF ilişkileri konulu konferansa katılan Strauss-Kahn, fonun 2009 global büyüme tahminlerini ocakta düşürmesinin ihtimali olduğunu açıkladı. Kahn, "2009 çok zor bir yıl olacak. Ocakta açıklanacak veriler bir öncekilerden daha kötü olabilir." dedi.
Bu arada, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası işbirliği ile düzenlenen 'Küresel Ekonomi ve Türkiye' konulu toplantıya IMF ile yapılan görüşmeler damgasını vurdu. Toplantıda konuşan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, bir IMF anlaşmasının, normalleşmeye doğru bir köprü oluşturduğunu söyledi. Gurria, "IMF anlaşması, güveni artıracaktır, istikrarı ve gerekli likiditeyi sağlayacaktır. Bu normalleşmeye doğru bir köprüdür. Tabii bazı şartları olacaktır. Fakat bu kurum sizindir, istifadenize açıktır. O halde bundan faydalanın. Elinizde böyle bir kolaylık varsa boşu boşuna strese girmeyin." diye konuştu. Gurria, Türkiye ekonomisinin mali kargaşadan önce biraz yavaşlamaya başladığını, ancak bu sene OECD'de yüzde sıfır olan büyüme hızının Türkiye'de yüzde 3 olmasının bile bir başarı olduğunu söyledi. Toplantının açılışında konuşan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, bayram öncesi Merkez Bankası'nın ihracatçı şirketlerin reeskont imkanlarını genişletmesi ve döviz cinsinden kredilerde zorunlu karşılık oranını indirmesinin piyasaları rahatlattığına dikkat çekti. Yalçındağ, bu önlemler ile birlikte, IMF ile yapılacak bir anlaşmanın piyasalara ilişkin belirsizliği ortadan kaldıracağını, ekonomi politikalarının genel çerçevesini çizerek geleceğin öngörülebilir olmasını sağlayacağını ve uluslararası piyasalarda Türkiye'nin kredibilitesini artıracağını söyledi. Yalçındağ, "Anlaşma ile sağlanacak kredi imkanı, uluslararası likiditenin kuruduğu bu dönemde, bir yıl içinde yaklaşık 50 milyar doları bulan dış borç ödemesi olan Türkiye'nin nefes almasına imkan sağlayacaktır." ifadesini kullandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında, reform sürecini devam ettirmenin önemine değindi. Ekonomi Servisi
http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...nda-toparlanir