Onlar görevde oldukları halde işe gitmeyip binlerce lirayı cebe cukka yapan devlet memurları.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, "bankamatik sanatçılığı"nı durdurmak için harekete geçti. Bakanlık, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nda 10 yıldır görevli ancak etkinliklerde görev almayan 11 sanatçı hakkında soruşturma başlattı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı soruşturmada, yurtdışında yaşadıkları ve başka işlerde çalıştıkları tespit edilen üç sanatçı üzerinde yoğunlaşıldı. 1998’de ataması yapılan sanatçılardan Arife Gülşen Tatu’nun 10 yılda beş, Hüseyin Sermet’in sekiz, Meral Itır Güneyman’ın ise sadece üç konserde görev aldıkları belirlendi. Bakanlık, ABD’de yaşayan piyanist Güneyman’ın, Warner şirketinde sanatçı olduğunu, New York Üniversitesi’nde kurslar verdiğini; yan flüt sanatçısı Tatu’nun ise Almanya’da ikamet ettiğini ve bir üniversitede eğitmenlik yaptığını tespit etti. Fransa’da yaşayan piyanist Sermet ise Paris’te sanatçı olarak hayatını sürdürüyor. Sanatçıların yılda iki ikramiye ile birlikte ayda 2 bin 500 ile 3 bin YTL maaş aldıkları ortaya çıktı. Orkestra Müdürü Kenan Gökkaya, "Solist sanatçı kadrosunda yasal bir boşluk vardı. Sanırım bakanlık da bu boşluğu gördü ve kapatacak" diyerek şöyle konuştu:
Yasal boşluk var
"Sanatçılar bizim bünyemizde ancak çalışma usulleriyle ilgili problem yaşanıyor. Devlet Senfoni Orkestraları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Kanunu’na göre yönetiliyor. Kanunda, Devlet Senfoni Orkestrası’nın içinde solist sanatçı diye bir kavram yok. Bakanlık solist sanatçısı yapıyor ve sonrasında bir kurumları olmadığı için istihdam konusunda sıkıntı yaşıyor. Ayrıca solist sanatçıların devam zorunlulukları yok. Ancak her gittikleri yer, her yaptıkları iş için bakanlıktan izin almak zorundalar. Bunların amirleri yok, amirleri kim? Ben onların amirleri değilim. Kanun, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası sanatçısının görevini tarif etmiş. Onlar ülkenin sanatçısı, Türkiye’nin solist sanatçıları. Sistemin içerisinde bir boşluk var ve bu boşluğun usul ve yönetmelik olarak tamamlanması gerekiyor. Bu boşluk da insanların işine geliyor."
http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=149051