sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > GÜNCEL HABERLER - SİYASET > SonForum Siyaset Meydanı
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi Forumları Okundu Kabul Et


SonForum Siyaset Meydanı Siyasetle ilgili haber,yorum,araştırma ,siyasi tartışma bölümü,siyasi serbest kürsünüz .

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 03-23-2010, 20:18   #1
Kullanıcı Adı
Melancholy
Standart CHP’yi ayağa kaldıran madde



AKP'nin Anayasa değişiklik paketindeki bir cümle ile türban yine gündemde...

AKP'nin Anayasa değişiklik paketindeki bir cümle, yeniden "türban'a kamusal alanda serbestlik" tartışmasını başlattı.

Tartışma, değişiklik paketinde yer alan Anayasa'nın 10. maddesinde yapılması önerilen bir ekleme nedeniyle ortaya çıktı.

Mevcut Anayasa'da kişilerin kanun önünde eşitliğini düzenleyen 10. maddenin ikinci fıkrası şöyle;

"Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür."
Ak Parti'nin değişiklik teklifinde, bu fıkraya bir cümle eklenmesi öneriliyor;
"Bu maklatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz..."
İşte tüm tartışmayı çıkaran da bu ek cümlecik.

CHP'Lİ VEKİL: BU MADDE ÜNİVERSİTEDE TÜRBANI SERBEST BIRAKIR

Tartışmayı alevlendiren CHP Konya Milletvekili Atila Kart. Aynı zamanda TBMM Anayasa Komisyonu üyesi de olan Kart, 10. maddede yapılan bu eklemeyle iktidar partisinin türban düzenlemesine Anayasal dayanak oluşturmayı amaçladığını söyledi. Kart, Hürriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "türbana serbestlik düzenlemesine Anayasal dayanak oluşturmayı amaçlıyorlar. Bundan sonra da yasal ya da idari yöntemlerle, yönetmelik gibi, kamusal alanda türban yasağını aşmayı planlıyorlar" diye konuştu.

DAHA ÖNCE DE DENENMİŞTİ

Ak Parti'nin daha önce de Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde benzer bir düzenleme yapmaya çalıştığını, ancak bunun Anayasa Mahkemesi'nden döndüğünü hatırlatan Kart, "Aynı amaca yönelik yeni bir yöntemdir bu yaptıkları. Bu eki yaparak, Anayasa'nın ilk üç maddesini ve konu ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararının sonuçlarını etkisiz kılmayı amaçlıyorlar" dedi.
Kart, Ak Parti'nin böyle bir düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini bildiğini de belirterek, "ama seçimler yaklaşıyor. Şimdi bu madde dönünce, 'biz çabaladık ama bu oligarşik bürokrasi, bu yargı, bu CHP yok mu? Yine bizi engellediler' demeyi amaçlıyorlar" dedi.

AKP'Lİ KUZU: ŞÜPHECİLİKLERİ ARTIK HASTALIK HALİNE GELMİŞ

Ancak Atila Kart'ın bu sözlerine itiraz, Ak Parti'li Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'dan geldi. "Şüphecilik bir başladı mı, hastalık haline gelir. Bunların şüpheciliği hastalık olmuş" diyen Kuzu, aynı cümleyi 2004 yılında ilgili maddede yapılacak değişiklik Anayasa Komisyonu'nda tartışılırken, CHP'nin aynı cümleyi önerdiğini söyledi. Kuzu, "Bu cümlenin aynısı, 2004'te Anayasa Komisyonu'nda CHP'nin önergesinin aynısıdır. O zaman sormazlar mı? CHP, başörtüsüne serbestlik için mi önermiş bu cümleyi? O zaman başörtüsünü amaçlamıyordu da, şimdi mi amaçlıyor?" diye konuştu.

AKP ZEMİN HAZIRLIYOR

Anayasa'nın 10. maddesi değiştiriliyor. "Kadınlar ve erkekler, eşit haklara sahiptir.Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür" ibaresine "Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz" hükmü getiriliyor. Bu düzenleme sürpriz zira muhalefet bu hüküm ile birlikte yüksek öğrenimde türbanın serbest kalacağını savunuyor. CHP Anayasa Komisyonu üyesi, Konya Milletvekili Atilla Kart Hürriyet Daily News' e "Bunu bekliyorduk. Türban sürecini başka sekilde aşmanın yöntemi olarak getirilen bir düzenlemedir.Anayasada alt zemini hazırlanıyor. Daha önce Anayasa 10 ve 42 maddede bunu denediler Anayasa Mahkemesi'nden döndü. Burada yine bu amaca ulaşma çabası görülüyor. Ancak başarılı olamazlar Anayaas Mahkemesi kararları ortada. Bunun aşılması zor ama hükümet 'ben çaba harcadım olmadı' deme niyetinde" dedi.
Melancholy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Okunmamış 03-23-2010, 23:10   #2
Kullanıcı Adı
Alestahan
Standart

bunlar zaten alışık ayağa kaLkıp kalkıp oturmaya...
Alestahan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 14:10


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı