Bütçe açığını kasımda faiz ve GAP harcamaları yükseltti
http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...lari-yukseltti
Kasım ayı bütçesi, faiz giderlerindeki artış ile hükümetin GAP Eylem Planı başta olmak üzere bölgesel kalkınma projelerine yaptığı aktarmalardan dolayı yüksek oranlı açık verdi.
Maliye Bakanlığı, geçen yıl kasım ayında fazla veren bütçenin bu yıl aynı ayda 3 milyar 385 milyon YTL açık verdiğini duyurdu. Rakamları değerlendiren Oyak Yatırım Ekonomisti Elif Gülay Girgin, gelir tarafında beklentilere paralel olarak ciddi düşüş yaşandığını belirterek, "Toplam gelirde reel bazda yüzde 10'luk bir düşüş var. Daralan bir ekonomiyle karşı karşıya kalacağız. Bütün öncü göstergeler bunu gösteriyor." dedi. Giderler tarafında mahalli idarelerle sermaye giderlerinde önemli artışların gözlendiğini kaydeden Girgin, "Bu sene geçti, 2009'a bakmak lazım. Zaten ocak ayında gelecek olan IMF ile anlaşma olursa bütün rakamlar değişecek." değerlendirmesinde bulundu. Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili de, rakamların beklentilerle uygun geldiğini ve yıl sonu sene hedeflerinin tutturulabileceğini ifade etti. Yetkili, bazı kalemlerdeki artışların dönemsel olduğunu ve sorun oluşturmayacağını aktardı. Kasımda bütçe giderlerindeki artış temelde faiz giderleri ve sermaye giderlerinin geçen yıla göre yükselmesinden kaynaklandı. Açıklamada, "Faiz giderlerindeki artış borç stokunun vade yapısından kaynaklanan dönemsel bir durum olup, yıl sonu faiz giderleri gerçekleşmesi hedefle uyumlu olacaktır. Sermaye giderlerindeki artış ise başta GAP Eylem Planı olmak üzere bölgesel kalkınma ve ulaştırma projelerinde meydana gelen gerçekleşmelerden kaynaklandı." denildi. Bu yıl ocak-kasım döneminde bütçe açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,8 artarak yüzde 8 milyar 272 milyon YTL oldu.
Vergi barışından kasaya 5 milyar YTL girecek
Öte yandan küresel kriz devam ederken, geçici vergiler ve damga vergisi hariç olmak üzere tüm vergi borçlarına ödeme kolaylığı getirerek esnafı rahatlatan Maliye, şimdi de kasayı doldurmaya hazırlanıyor. 'Vergi barışı' için 10 milyar yeni liranın üzerinde bir talep gelirken, hedeflenen tahsilat rakamı 5 milyar YTL. Vergi borçlarına yıllık yüzde 3 tecil faizi ile 18 taksit uygulandığını belirten yetkililer, "Mükellefler fırsatı kaçırmamak için başvuruda bulundu, ancak biz yüzde 50'sini tahsil edebilirsek iyi. Daha önceki tecrübelerimiz ve ekonomik durumun etkisiyle başvuruların hepsinin tahsilata dönüşeceğini beklemiyoruz." dedi. Mükellefe vergi borçlarını taksitlendirmesi için 5 Aralık tarihine kadar süre verilirken ilk taksit bu ay içinde ödenecek. 12 taksit 2009 yılı içinde ve kalan 5 taksit de 2010'da tahsil edilecek. Asıl tahsilat yılbaşından sonra yapılacağı için 2009 sonu için konulan 202 milyar yeni liralık vergi tahsilatı hedefine buradan gelecek para olumlu katkı sağlayacak. Ercan Baysal, Ankara