sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞLENCE - MUHABBET-YAŞAM > Konusuz Konular-Soru Cevap
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi Forumları Okundu Kabul Et


Konusuz Konular-Soru Cevap Forumda bölümü olmayan konularınızı ve soru cevaplarınızı burada paylaşabilirsiniz.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-02-2015, 17:04   #1
Kullanıcı Adı
_SoN_
Exclamation beyin fırtınası nedir nasıl yapılır

beyin fırtınası nedir nasıl yapılır


Beyin Fırtınası Nedir Ve Nasıl Yapılır?
Dijital Pazarlama, Konular 28 Eki 2014
Beyin Fırtınası Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Beyin fırtınası, geleneksel yöntemlerin ötesinde fikirler açığa çıkararak problem çözmekten sorumlu olan ekibin daha tatminkar bir sonuca ulaşmasını sağlar.

Beyin fırtınası sorunlara çözüm bulmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Özellikle bildiğiniz yöntemler yeterli olmadığı zaman yeni yollar keşfetmek için beyin fırtınasından faydalanmanız gerekir. Beyin fırtınası, bir ekibin yaratıcı fikir üretmek için yoğun ve serbest bir şekilde tartışması yoluyla gerçekleştirilir. Kişiler ne kadar tuhaf ya da konu dışı gibi gözükse de sesli şekilde fikirlerini paylaşır.

Isaac Asimov 1959’da kaleme aldığı bir makalede “fikir bulma ve geliştirme sürecine” değinerek, esasen günümüzde bir beyin fırtınası toplantısının nasıl yapılması gerektiğine dair harika ipuçları vermiş. Biz de bu ipuçlarını sizinle paylaşmak istedik.

Yaratıcılık süreci aslında bir muamma. Muamma kelimesi “gizli, örtülü, anlaşılması güç” anlamlarına gelir. Yeni sanat formları ve yeni bilimsel ilkeler, yeni cihazlar ortak özelliklere sahiptir. Problemleri ele almanın bir yolu daha önceden bulunmuş iyi fikirleri değerlendirmek ve ne kadar geçerli olduklarını görmektir. Fakat, ne yazık ki, genellemeler asla kesin değildir.

Sarsıcı bir fikir aynı anda iki farklı kişinin aklına gelirse?

Belki de ortak özellikler konuya açıklık getirebilir. Örneğin, Charles Darwin ve Alfred Wallace’ın birbirinden bağımsız olarak ortaya çıkan doğal seçim fikrini düşünün… İkisi de uzak yerlere seyahat etti ve farklı bitki ve hayvan türlerini gözlemledi. Sonunda Malthus’un “Essay on Population”ını okuyana dek yanlış çıkarımlarda bulundular.

Yani görülüyor ki ihtiyaç duyulan belli bir alanda bilgi sahibi bir kişi değil, normalde bağlantılı gözükmeyen birkaç öge arasında bağlantı kurma çabasıdır. Önemli olan farklı düşünce ve bilgileri birbiriyle ilişkilendirebilme yeteneğidir.

İlişkilendirme ile birlikte çözüm daha netleşir.

Bazı fikirler neden sadece bir kişinin aklına geliyor?

İnsanın düşünce tarihi, tüm gerçekler masada olsa bile bir fikri düşünmenin zor olabileceğini gösteriyor. İlişkilendirme ise cesaret isteyen bir davranıştır. Pek çok kişi tarafından aynı anda keşfedilen ve cesaret gerektirmeyen fikirler ise eski fikirlerin doğal sonucu olarak değerlendirilebilir.

Yeni bir fikir en başta mantıksız gözükür. Bir zamanlar dünyanın düz değil yuvarlak olduğu söylendiğinde bunun mantık dışı olduğu düşünülmüştü. Hareket edenin güneş değil de dünya olduğu söylediğinde de öyle…

Yaratıcı yönetmenler gibi fikir bulma teknikleri gelişmiş olan kişiler, genelde konuyla ilgili kapsamlı bilgiye sahip ve davranışlarında geleneksel olmayanlardır.

Geleneksel olmayan derken, bu durumu çılgınlık ya da delilikle aynı kefeye koymamanızı öneririz.

beyin fırtınası nedir ve nasıl yapılır

Beyin fırtınası için istediğiniz kişilerle bir araya geldikten sonra sormanız gereken soru şu: onları bir arada tutarak sorunu tartışmalarını mı istiyorsunuz yoksa onlara sorunları anlattıktan sonra bireysel çalışmalarını mı tercih ediyorsunuz?

Yaratıcılık söz konusu olduğunda izolasyon gerekebilir. Yaratıcı kişinin kafası her durumda bilgi ve fikirlerle dolu olabilir. Bazen diğer insanların varlığı yalnızca düşünceyi sınırlar, çünkü yaratıcılık bazen utanç verici bir süreç olabilir. Aklınıza gelen güzel fikirlerin ilham sürecinde, saçmalıktan ibaret olan fikirler de ortaya çıkacak ve siz doğal olarak bunları açığa vurmak istemeyeceksiniz.

Yine de yaratıcı ekip bir arada olması gereken bir grup olabilir. İki kişi asla ellerindeki malzemeyi aynı şekilde algılamaz. Herkesin bilgi birikimi farklıdır. Bir kişi A’yı biliyorken B’yi bilmiyor olabilir ya da hem A’yı hem de B’yi bilmesine rağmen aklına bir fikir gelmiyor olabilir. Bu nedenle bilgi ve fikir paylaşımı bir noktada elzemdir.

Tek başına önemli olmayan A ve B bir araya geldiği zaman yaratıcı bir kombinasyon olabilir. Fakat biri A ile B’nin ve A ile C’nin geleneksel olmayan bir kombinasyonundan bahsedebilir ve bir başka kişi A-B-C kombinasyonu ile çözümü bulabilir.

Aslında beyin fırtınası toplantıları, katılımcıları fikir bulmaktan çok fikirlerin kombinasyonlarını oluşturmaya yönlendiriyor diyebiliriz.

Yaratıcı insanları beyin fırtınasına nasıl ikna edeceksiniz?

İlk ve en önemli tavsiyemiz rahat, huzurlu ve özgür bir ortam yaratmanız. Genel olarak dünya yaratıcılığa pek açık değildir ve yaratıcı olmak halk arasında bazen negatif bile algılanabilir. Toplum içinde biraz spekülatif davranmak bile soruna yol açabilir. Bu nedenle katılımcılara yersiz ve faydalı olmayan eleştirilerle karşılaşmayacaklarının garantisini vermelisiniz.

Böyle bir toplantıda bir fikrin ne kadar saçma olduğuyla ilgili itici bir yorum ortaya atılırsa insanların yaratıcı yaklaşımı engellenebilir. İtici davranan kişi çok bilgili olabilir fakat verdiği zararı bilgi birikimiyle telafi edemeyebilir. Bu nedenle katılımcıların tamamı özgün ve bazen aptalca algılanabilecek fikirlerini ortaya atmaya ve diğerlerinin fikrini dinlemeye gönüllü olmalıdır.

Eğer bir kişi diğerlerinden daha fazla ön plana çıkar ya da yönlendirmeye kalkarsa, diğerlerini pasif duruma getirerek fikirlerini gizlemelerine neden olacaktır. Eğer bu kişilerin fikirleri gerçekten faydalıysa izole çalışmaları daha uygun olabilir. Böylece grubun fikirleri de riske atılmamış olur.

beyin fırtınası

Ekibin kalabalık olmaması gerekir; 5-6 kişilik bir katılımcı sayısı son derece uygundur. Daha büyük bir grup daha fazla bilgi anlamına gelebilir fakat konuşmak için sıra beklemek can sıkıcı olabilir. Bunun için katılımcı sayısını artırmak yerine beyin fırtınası toplantılarının sayısını artırmalısınız. Sürekli tekrarlardan rahatsız olmamalısınız çünkü bu tekrarlar bile insanlara ilham verebilir.

En iyi sonuçlar için ortamın resmiyet seviyesi olabildiğince düşük olmalıdır. Coşku, ilk isimle hitap etmek, şakalar kritik öneme sahip olabilir. Böylece herkesin yaratıcılık sürecinde aktif rol almasını teşvik ettiğinizden emin olabilirsiniz. Aynı mantıkla bir ofiste yapılan değil, bir evde ya da yemek masasında yapılan toplantıdan daha iyi sonuçlar çıkacaktır.

Sorumluluk duygusunun önleyici olduğunu söyleyebiliriz. Yaratıcı ve etkin fikirlerin sahipleri genellikle fikir bulmak için maaş almayan kişiler olmuştur. İyi fikirler serbest deneyimlerin yan etkisi olarak ortaya çıkar.

Beyin fırtınası toplantıları rehbersiz yapılamaz. Kolaylaştırıcı görevi üstlenecek birisi belirlenmeli ve bu kişi, bir psikoanalist gibi, doğru soruları sorarak yeni bir bakış açısı kazandırmaya çalışmalıdır.

Aynı şekilde toplantı hakemi ortamı heyecanlandırır, zekice sorular sorar, önemli yorumlar yapar ve kişileri sonuca yakınlaştırır. Hakemin de zekice olan soruyu, gerekli olan yorumu ya da sonucun ne olduğunu bilmediğini düşünürsek bu hiç de kolay bir görev değil.

Beyin fırtınası var olan bilgi ve fikirlerin ortaya atılması ile yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlar. Farklı fikirleri ilişkilendirerek ve çeşitli kombinasyonlar yaratarak yaratıcılığı geliştirir.
_SoN_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Okunmamış 01-02-2015, 17:34   #2
Kullanıcı Adı
denizci
Standart

faydalı bilgiler,teşekkürler son.
denizci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 06:22


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog