sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > GÜNCEL HABERLER - SİYASET > Ekonomi
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi Forumları Okundu Kabul Et


Ekonomi Ekonomi ile ilgili haber,yorum ve araştırmalar bu bölümde.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 11-15-2008, 17:51   #1
Kullanıcı Adı
ALONE53
Standart 'Bankalar sağlam' dedi, bir gün sonra Türkiye'nin notunu kırdı

'Bankalar sağlam' dedi, bir gün sonra Türkiye'nin notunu kırdı

http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...n-notunu-kirdi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P) sürpriz bir karar alarak Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirdi.






Döviz cinsinden BB(-) ve yerel para birimi cinsinden BB olan kredi notlarını ise teyit etti. Görünümün durağandan negatife çevrilmesinde, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı ve bu ihtiyacın teminindeki zorluğun etkili olduğu belirtildi. Daha önceki gün Türk bankalarını öven kuruluşun dün aldığı bu karar, derecelendirme kuruluşlarının güvenilirliğini tekrar tartışmaya açtı. Standard and Poor's aldığı kararla kendi kendisiyle ters düştü. Aynı kuruluş, Türkiye'nin durağan olan görünümünü 23 Ekim'de teyit etmişti. Verdiği çelişkili kararlarla gündeme gelen kuruluşun Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Polonya ve Estonya gibi ülkelere A notu vermesi dikkat çekiyor.

Kredi derecelendirme kuruluşları verdikleri kararlarla birçok kesimden tepki topluyor. En son tepkiyi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin göstermişti. Bilgin, 12 Kasım'da İstanbul'da düzenlenen Finans Zirvesi'nde reyting kuruluşlarının raporlarını eleştirmişti. Bilgin, İzlanda'nın kredi notunun hâlâ Türkiye'nin üzerinde olmasını anlayamadığını ve reyting kurumlarının sicilini düşününce bir kısmını bir yana bırakmanın yararlı olacağını düşündüğünü söyledi.


Ekonomi yönetimi, 31 Temmuz'da Türkiye'nin notunu negatiften durağana çeviren kuruluş hakkında, "Dünya genelinde Türkiye ekonomisine övgüler yağdırılırken bankacılık sisteminde herhangi bir sorun olmadığını kendileri de doğrularken ne oldu da notumuz düştü anlamadık." değerlendirmesini yaptı. S&P'nin Türkiye ile ilgili verdiği kararlar dalgalı bir seyir izliyor. AK Parti'ye açılan kapatma davasının ardından Türkiye'nin kredi notunu negatife çeviren Standard and Poor's, 31 Temmuz'da tekrar durağana çevirmişti.
Standard and Poor's'tan yapılan açıklamada görünümün durağandan negatife çevrilmesinde, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı ve bu ihtiyacın teminindeki zorluğun etkili olduğu belirtildi. Dış finansman ihtiyacının bir kısmının bankalar, önemli bir kısmının ise şirketlerden kaynaklandığı dile getirildi. Derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin cari açığının gelecek yıl daralacağını belirtirken, dış finansman ihtiyacının artacağını vurguladı. Özel sektörün, dış finansman şartlarının zorlaşması sebebiyle iç piyasaya döneceği ifade edilirken bunun faizler üzerinde baskı oluşturacağı ve bu durumun da ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği kaydedildi.


Moody's durağan görünümü değiştirmiyor
S&P Türkiye'nin notunu negatife çevirirken bir başka derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin durağan olan görünümünü aynen koruduğunu düşünüyor. 12 Kasım'da açıklama yapan Moody's'in Türkiye analisti Kristin Lindow, Türkiye'nin kredi notu ve ekonomik görünümünü aynen korumaya devam ettiklerini söyledi. Türkiye ekonomisinde, kısa ve orta vadede belirli bir risk olduğunun altını çizen Lindow, ancak bu riskin, halen 'Ba3' olan kredi notunu değiştirecek düzeyde olmadığını vurguladı. Uluslararası S&P, Türk bankalarının, kötüleşen koşullara dayanmada Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerindeki bankalardan daha iyi durumda olduğunu bildirdi. S&P tarafından hazırlanan ve 13 Kasım'da açıklanan bankacılık raporunda, Türk bankalarının, küresel kriz ortamında, risk yönetiminde başarılı oldukları vurgulanıyor. Raporda Türk bankalarının konut kredisi yükümlülüklerinin az olmasının dayanıklılıkta etkili bir unsur olduğu ifade ediliyor. Raporda Türk bankalarının toplam yükümlülüklerinin sadece yüzde 7'sinin sendikasyon yükümlülükleri olduğuna dikkat çekiliyor. Küresel dalgalanma karşısında dayanıklılığı ile ilgili raporda, Türk bankalarının, son 5 yılda önemli bir değişim göstererek, daha dayanıklı hale geldikleri vurgulandı.

Ercan Bays
ALONE53 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 01:45


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog