sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > SAĞLIK - KADIN-ERKEK-CİNSELLİK > Diyet ve Sağlıklı beslenme
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Diyet ve Sağlıklı beslenme Sağlıklı beslenme, sağlıklı kilo verme önerileri.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 11-13-2008, 13:22   #1
Kullanıcı Adı
ALONE53
Cool Balık pişirmenin püf noktaları...



Balık pişirmenin püf noktaları...
01/11/2008



Av yasağının 1 Eylülde sona ermesiyle başlayan balık sezonuyla birlikte tezgahları süsleyen birçok balık türü, pişirilmelerindeki püf noktalarıyla tüketicilerin damak tadını artırıyor.



Trabzon'da balık lokantası sahibi Fevzi Çimşit, ''Fevzi Hoca'dan Balıklarımız ve Doğal Tatları'' isimli kitabında, tüketicinin öncelikle satıcıdan balığı alırken dikkatli olmasını ve balığın lezzetli, besleyici ve sağlıklı olabilmesi için tazeliğinin önem taşıdığını söyledi.



Taze balığın gözlerinin parlak, solungaçlarının canlı ve kırmızı olduğunu belirten Çimşit, diğer tazelik özelliklerini şu şekilde sıraladı:



''Pulları derisine yapışık, eti sıkı ve sert olur. Balığın kokusuna dikkat edilmelidir. Başından tutup kaldırdığınızda bıçak gibi dimdik durur. Pişirme aşamasında da tazeliği anlaşılabilir. Taze balık pişirildiği sırada kuyruğu havaya doğru kalkar, gövdesinde kıvrılma ve çatlamalar oluşur, Kılçığı kolay çıkar, kırılmaz ve kılçık altı eti beyaz olur.''



-''IZGARADA BALIK ATEŞİ, ATEŞ DE BALIĞI GÖRMELİDİR''-



En doğal ve en lezzetli balık pişirme şeklinin ızgara olduğunu ifade eden Çimşit, ızgaranın püf noktalarını ise şöyle anlatıyor:



''Izgara yapılacak balık zeytinyağının içinde birkaç kez çevirilmeli. Eğer balıklar büyükse, iki yanına da bıçakla çizikler atılmalı. Balık alevli değil de orta ateşte pişirilmelidir. Kömür ateşi alevli olursa, balığın yanmasına, tat ve lezzetinin kaybolmasına neden olur. Izgaradaki balık derisi yanmadan kaldırılmalıdır, ancak içinde de en küçük bir pembelik görülmemesi gerekir. Izgara yapılacak balık asla unlanmamalıdır. Balık ateşi, ateş de balığı görmelidir. Yağsız balıktan ızgara olmaz. Kılçıkları çıkarılmadan yapılırsa balık daha lezzetli olur.''



Çimşit, kızartmalarda ise tavaya konan yağın uygun sıcaklığa gelmesi gerektiğini vurgulayarak, yağın kızgın olup olmadığının, balık kuyruğunun yağa batırılarak anlaşılacağını, batırıldıktan sonra 3 saniye içinde kuyruk sararıp kırılıyorsa yağın tam kıvamına geldiğinin anlaşılacağını belirtiyor.



-''KIZARTMA YAĞI BİR KEZ KULLANILIR''-



Çimşit, kızartmalardaki diğer önemli unsurların ise şunlar olduğunu söyledi:



''Kızartma yağı bir kez kullanılmalı. Hatta balığın bir yüzünde kullanılan yağ diğer yüzünde değiştirilmelidir. Balık kızgın yağa yavaşça dizilirse tavadaki yağ soğumamış olur. Balığımız pişerken arada bir tavayı sallamalıyız. Böylece taze balığın tavaya yapışmasını önleriz. Kullanılacak mısır unu elekten geçirilmeli. Kızartma balıklarını ne az ne de fazla pişirmeliyiz. İyi bir kızartmanın rengi altın sarısı görünümünde olmalıdır. Balığı çok fazla pişirirsek lezzetli olan yağlı kısmı kaybolur.''



Çimşit'in, kitabında bazı pişirme tariflerini de şöyle veriyor:



-KAĞITTA BALIK-



''Yaklaşık 1 kilogramlık somon, levrek veya kötek balığını sırtından yararak içini temizleyelim. Balığı bitişik iki avucumuzu açtığımız şekilde açalım. Sivri biberi, domatesi, soğanı kuşbaşı şeklinde doğrayalım. Bu malzemeye tuz, karabiber, sarımsak, pul biber ve defne yaprağını ekleyip karıştıralım. Karışımı balığın içine doldurup içine de bir kaşık tereyağı koyalım. Yağlı kağıt veya gümüş folyoyu hafifçe yağlayalım. Sonra rulo şeklinde balığımızı sarıp, tepsiye veya kiremide koyup fırına verelim.''



-KAŞARLI SOMON-



''Yaklaşık 1,5 kilogramlık somonlarımızı kesip ayıkladıktan sonra fileto yapıp yan kılçıklarını da çıkaralım. Üç parmak kalınlığında dilimlere bölüp hafifçe tuzlayalım. Domatesi, yeşil biberi ve sarımsağı, incecik bir şekilde doğrayıp tepsinin altına serelim. Balık dilimlerini bu malzemenin üstüne dizelim. Üst kısmı da tekerlek şeklindeki domates ve yeşil biberle süsleyelim. Bir bardak su ilave ederek 15 dakika pişirelim. Pişme esnasında sıvı yağımızı ve rendelenmiş 150 gram kaşar peynirini de ilave edip 5 dakika daha pişirelim. Balığı sıcak olarak yiyelim.''



-BARBUNYA BUĞULAMA-



''Barbunyaları ayıklayıp soğuk su ile yıkayalım. Buğulama yapacağımız kaba marul yapraklarını tabanın tamamını kaplayacak şekilde yerleştirelim. Üzerlerine barbunyalarımızı dizelim. Kabuğu soyulmuş domates, sivri biber ve maydanozu ince doğrayarak pul biberle karıştıralım. Karışımı balıklarımızın üzerine serelim. Tuz ve bir çay bardağı suyu ilave ederek orta ateşte 20 dakika pişirelim. Pişme esnasında tereyağını parçalar halinde üzerine atalım. Sıcak olarak servis yapalım.''
ALONE53 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Okunmamış 11-13-2008, 19:02   #2
Kullanıcı Adı
MetinCeylan
Standart

bir cok sekli varmıs balık pisirmenin

tesekkürler alone53+
MetinCeylan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 11-14-2008, 14:21   #3
Kullanıcı Adı
kelebek35
Standart

Heç gerek yok saten sevmem balığı öğğğ annem pişirio babama

yinede saol alone paylaşım için
kelebek35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 11-17-2008, 16:37   #4
Kullanıcı Adı
morciii
Standart

teşekkür ederim
morciii isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 11-19-2008, 12:24   #5
Kullanıcı Adı
ALONE53
Standart

rica ederim...
ALONE53 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 11-19-2008, 12:33   #6
Kullanıcı Adı
DİGİMAX
Standart

balık sevilmezmi yaw
DİGİMAX isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 11-19-2008, 12:45   #7
Kullanıcı Adı
ALONE53
Standart

heraldee balık süper bişey
hem sağlıklı
ALONE53 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 11-19-2008, 16:58   #8
Kullanıcı Adı
MetinCeylan
Standart

balık canım cekti simdi olsa da ızgarasını yesek
MetinCeylan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 11-20-2008, 15:17   #9
Kullanıcı Adı
ALONE53
Standart

ben dük akşam fırında yaptım dehşet olduu
aslında bi gün forum olarak bi yerde toplanalım ızgaramızı yapsakk
süper olurdu dimiii?
ALONE53 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 11-20-2008, 21:25   #10
Kullanıcı Adı
MetinCeylan
Standart

Alıntı:
ALONE53´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
ben dük akşam fırında yaptım dehşet olduu
aslında bi gün forum olarak bi yerde toplanalım ızgaramızı yapsakk
süper olurdu dimiii?
valla güzel olur herkes yiyicegini getirsin
MetinCeylan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 14:09


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı