B12 vitamin eksikliğine dikkat!
Beslenmedeki yetersizlikler sonucu ortaya çıkan B12 vitamini eksikliğinin, özellikle çocuklarda nörolojik bozukluklara sebep olduğu bildirildi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Bilim Dalı'nda görevli uzman Dr. Birol Baytan, beyin gelişimi için son derece önemli olan B12 vitamininin vücutta üretilemediğini, bu sebeple mutlaka dışarıdan, özellikle hayvansal gıdalarla alınması gerektiğini söyledi.
B12 vitamininin yoğun şekilde kırmızı et ve yumurtada bulunduğunu anlatan Dr. Baytan, çocukluk çağında bu vitamin türünün eksikliğinin sonuçlarını belirlemek için çocuk polikliniğine başvuran, klinik ve laboratuvar bulgularında B12 eksikliği tanısı konulan 15 çocuk üzerinde araştırma yaptığını belirtti.
Araştırmada, B12 eksikliği olduğu belirlenen çocuklar ve özellikle 1,5 yaşın altındaki bebeklerin ailelerinde de bu vitaminin eksikliği ortaya konuldu. Bebeklerin beslenmesinde ilk 6 ay anne sütünün çok önemli olduğuna işaret eden Dr. Baytan, B12 vitamininin bebeğe anne sütüyle geçtiğini, annelerin yetersiz beslenmesinin doğal olarak bebeklerde de bu vitamin türünün eksilmesine sebep olduğunu vurguladı.
Dr. Baytan, "Beslenmeyi düzenlemenin yanı sıra mutlaka ilaç tedavisi de veriyoruz. Ama ilaçlar tek başına yeterli değil. B12 vitamini yerine konulduğu zaman çocuklar normale dönüyor.
Ama eğer bu durum geç fark edilir ve tedavi edilmezse B12 eksikliği çocuklarda kalıcı nörolojik bozukluklara, zeka seviyesinde düşüklüğe, bazı hareket bozukluklarına sebep olabiliyor. Büyüme ve gelişmelerinde, motor fonksiyon dediğimiz yürüme, konuşma, oturma gibi fonksiyonlarda gecikmelere sebep oluyor.
1 yaşında yapacağı bir şeyi 2-2,5 yaşında yapabiliyor.'' Baytan, B12 eksikliğinin yetişkinlerde de sinir sistemini etkileyerek hareketlerde bozukluk ile unutkanlık ve kansızlığa sebep olduğunu sözlerine ekledi.
AA
|