sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞİTİM - ÖĞRETİM - KARİYER > SonForum Makale Arşivi > Fizik-Kimya-Biyoloji
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-05-2008, 17:08   #1
Kullanıcı Adı
_SoN_
Exclamation Aynı Kütleli Cisimlerde Değişim.

AYNI KÜTLELİ CİSİMLERDE DEĞİŞİM


Ağırlık, kütleye sahip cisimlerin yerçekimine bağlı fonksiyonu ise; farklı kütleli cisimler (mesela 10 ton kamyon ile 1 gram taş) sürtünmeyi hesaba katmazsak, neden eşit hızda düşüyorlar? Yere aynı zamanda varıyorlar? Kütlesi fazla olanın daha hızlı düşmesi gerekmez mi? (Ayhan Küflüoğlu)

Bilindiği gibi, duran cisimler kendiliğinden harekete geçmezler. Sabit hızla hareket halinde olanlar da, kendiliğinden hızlarını arttırmazlar. Maddenin bir bakıma ‘tembel’ anlamında ‘atalet’ sahibi olduğu söylenir. Öte yandan, duran bir cismi harekete geçirmek için, başlangıçta sıfır olan hızını arttırmak, yani cismi ivmelendirmek gerekir. Bunun için, yani cismin ‘tembel’liğini yenmek için de üzerinde bir kuvvet uygulamak lazımdır. Belli bir cisme bunu yaptığımızda; cismin kazandığı ivmenin (a) üzerindeki kuvvetle (F) doğru orantılı olduğu görülür. Aradaki orantı katsayısına cismin ‘atalet kütlesi’ (m) deniyor: F=m.a. Yani, kütle; cisme uygulanan kuvvetin, kuvvet yönündeki ivmeye oranı oluyor. Bu durumda, belli bir kuvvet için kütle arttıkça ivmenin azalmasını; o belli kuvvet karşısında ivmelenmek açısından daha büyük bir ‘tembellik’ ya da ataletle karşı karşıya olduğumuz şeklinde düşünmek mümkün.

Belli bir cisme etki eden yerçekimi kuvveti ise, cismin ‘kütleçekimsel kütle’siyle doğru orantılı ve bu orantı katsayısı, deniz seviyesinde g değerine sahip. Yani: F=m.g. Cismin dikey olarak ivmelenip düşmesine yol açan bu kuvvet olduğuna göre; ivmeyi bulmak için bu kuvveti cismin ‘atalet kütlesi’ne bölmek gerekir. ‘Kütleçekimsel’ ve ‘atalet’ kütleleri eşit olduğundan: a=F/m=mg/m=g. Görüldüğü gibi, yerçekimi kuvveti altında boşluktaki ivme, cismin kütlesinden bağımsız olup, tüm cisimler için aynı. O yüzden, farklı cisimlerin boşluktaki düşüşleri sırasında; yol boyunca eş konumlardaki hızları ve dolayısıyla yere ulaşma süreleri de aynı.
_SoN_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 20:59


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı