sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > SAĞLIK - KADIN-ERKEK-CİNSELLİK > Sağlık - İlgili Haberler ve Son Gelişmeler > Aile ve Çocuk
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 02-21-2009, 18:34   #1
Kullanıcı Adı
Hasret
Standart Aşılar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

AŞILAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER



Aşılar milyonlarca çocuğu ölümcül hastalıklardan korumaktadır. Aşılar hastalık yapan mikropların ölü, zayıflatılmış halini veya antijenik olan bir parçasını içerirler. AŞILAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Aşılar milyonlarca çocuğu ölümcül hastalıklardan korumaktadır. Aşılar hastalık yapan mikropların ölü, zayıflatılmış halini veya antijenik olan bir parçasını içerirler. Vücuda verildiğinde hastalık oluşturmadan hastalığa karşı koruyucu antikorların oluşmasını sağlarlar.
Zayıflatılmış canlı virüs aşıları olan suçiçeği, kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşıları sonrası hastalığın bazı hafif belirtileri görülebilir. Ancak çocuğun hastalığı geçirmesinden çok daha güvenlidir.
Sağlık Bakanlığı aşılama takvimine göre aileler bebeklerine doğar doğmaz hepatit B, 2 aylık olunca BCG verem, difteri-boğmaca-tetanos karma, ağızdan çocuk felci ve hepatit B, 3 ve 4 aylık olunca difteri-boğmaca-tetanos karma ve ağızdan çocuk felci, 12 aylık olunca kızamık ve hepatit B, 16-18 aylık olunca ise yine difteri-boğmaca-tetanos karma ve ağızdan çocuk felci pekiştirme aşılarını ücretsiz yaptırabiliyor.
Önceden 9. ayda yapılan kızamık aşısı, yapılan aşı kampanyalarıyla kızamık görülme oranının belirgin azalması nedeniyle diğer ülkelerdeki gibi 12. ayda yapılmaya başlandı. Daha önceleri 9. ayda yapılan aşının yeterince koruyucu olmaması nedeniyle 15. ayda tekrarlanması gerekiyordu.
Ayrıca 2,3,4. veya 2,4,6. aylarda yapılan karma aşıların, difteri-tetanoz-boğmaca ya ek olarak hemofilus influenza ve çocuk felcini içeren 5 ‘li aşı formları da ülkemizde bulunmakta. Aşı takvimine dahil olmayan zatüre aşısı olarak bilinen pnömokok aşısı da isteğe bağlı olarak karma aşılarla eş zamanlı yapılabiliyor.
Aşı reaksiyonları yan etkileri nelerdir?
  • Ateş
  • Döküntü gibi hafif yan etkiler görülebilir.
Nadiren boğmaca aşısının yan etkisi olarak epilepsi nöbeti görülebilir. Ancak bu yan etki de bakterinin tamamı yerine bir parçasının kullanıldığı aselüler formdaki aşıda çok daha nadirdir.

Thimerosal içeren aşıların otizme neden olduğu düşünülmüş, ancak uzun yıllar süren çalışmalarda bu aşılarla otizm arasında bir bağlantı saptanmamıştır.
Aşıların koruyuculuk süresi ne kadardır?
Zamanında yapıla kızamık aşısı ve 3 doz yapılmış hepatit B aşısı gibi bazı aşılar hayat boyu koruyuculuk sağlayacaktır. Ancak tetanoz aşısının 5-10 yıl aralarla tekrarlanması gerekmektedir. Boğmaca aşısı hayat boyu koruyucu olmamakla birlikte büyüklerde hastalık hafif seyrettiği için aşılanmamaktadır. Ancak küçüklere bulaştırıcılığı önlemek için ergenlik döneminde 1 doz daha yapılması yeni çalışmalarda önerilmektedir.
Hasret isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Okunmamış 02-21-2009, 18:34   #2
Kullanıcı Adı
Hasret
Standart

Aşılar Hakkında Genel Bilgiler

Aşının doz aralıklarının önerilenden uzun olması, aşıya olan yanıtı azaltmaz. Böyle bir durumda, yeniden başlamak gerekmez, aşılama programına kaldığı yerden devam edilir.
Aynı Anda Birkaç Aşı Yapılabilir Mi?
Evet, günümüzde kombine aşılar birden fazla aşıyı tek bir enjektörde içerirler. Böylece, yan etki riski artmadan, tek bir iğne ile birden fazla hastalığa karşı aşılanma sağlanır. Bazen de aynı enjektörde karıştırılamayan farklı aşılar, farklı yerlerden uygulanabilir. Bu şekilde de yan etki görülme sıklığı artmamaktadır.
Hasta Çocuğa Aşı Yapılır Mı?
Ateşsiz basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya ishal aşı yapılmasına engel değildir. İyileşme dönemindeki bir hastalık veya çocuğun antibiyotik kullanıyor olması da aşıya engel değildir. Bu konuda kararı, aşı öncesi çocuğunuzu muayene eden doktoru verecektir.
Verem Aşısı Doğumda mı Yapılır?
Birkaç yıl öncesine kadar öyleydi. Ancak, yenidoğan döneminde daha fazla yan etkiye yol açtığı görülünce, son yıllarda bebeğin iki ayı dolduktan sonra yapılıyor.
Verem Aşısının Yapıldığı Yerde Neler Görülebilir?
Verem aşısı 2 aylık bebeğin sol omuzuna yapılacaktır. Birkaç hafta içinde aşı yerinde şişlik, ardından kabuklanma olacaktır. Bazen kabuk kalkıp kanayabilir veya akıntı olabilir. Aşı yeri, ciltte iz bırakıp iyileşir.
BCG (verem) aşısından sonra ne zaman iz oluşur?
BCG sonrası genellikle 6-8 hafta içinde aşı yerinde iz oluşur. Bazen bu süre 3-6 ayı da bulabilir. Ancak, iz oluşmasa da vücudun bağışıklık sistemi aşıya yanıt vermiş olabilir. Bu durumda, aşının etkisi ppd denilen cilt testi ile kontrol edilir.
Sarılık Aşısı Olan Bebek Sarılık Geçirir mi?
Yenidoğanlara, doğumdan sonra ilk yapılan aşı Hepatit B aşısıdır. Bu aşı, bebeği ciddi bir mikrobik sarılık türü olan Hepatit B'den korur. Ancak, yenidoğan döneminde sık görülen fizyolojik sarılığın bununla ilgisi yoktur, mikrobik bir olay değildir. Bu nedenle, Hepatit B aşısı olsa da bebeğiniz yenidoğa sarılığı geçirebilir.
Hepatit B aşısı sonrası kan testi yapmak gerekir mi?
Hepatit B aşısı sonrası, aşının tutup tutmadığına dair kan testi ( anti HB s) bakılması herkes için gerekli değildir. Ancak, eğer aşılanan çocuğun annesi HB s pozitif ise ( sarılık mikrobunu taşıyorsa ), veya çocuğun bağışıklık sisteminin normal çalışmasına engel olacak bir hastalığı varsa bakılması uygun olacaktır.
Hepatit B aşısının koruması ne kadar sürer? Tekrar doz gerekir mi?
Yapılan uzun dönemli çalışmalarda, aşısı tamamlanan kişilerde bağışıklık sistemi belleğinin en az 15 yıl korunma için yeterli olduğu saptanmıştır. Bu sürede veya sonrasında, kanda koruyucu antikor düzeyleri saptanamayacak kadar düşse de, bağışıklık sisteminin belleği mikropla karşılaşma durumunda koruyucu tepki verecektir. Bu nedenle, günümüz bilgileriyle tekrar doz önerilmemektedir.
Menenjit Aşısı Olan Menenjit Geçirmez mi?
Ne yazık ki, hayır. Kısaca menenjit aşısı olarak adlandırdığımız aşı, aslında Hemofilus İnfluenza adlı bir bakteriye karşı geliştirilmiş bir aşıdır. Bu bakteri, 6 yaş altında menenjitin en sık sebebidir, ama başka menenjit etkenleri de vardır. Aşılı kişi, bu diğer etkenlerin yol açtığı bir menenjite yakalanabilir. Neyse ki, olayın bir de iyi yanı var; Hemofilus influenza, çocuklarda menenjit dışında pek çok ciddi enfeksiyona daha yol açabilir, aşıyla tüm bunlardan korunmak mümkün olacaktır.
Menenjit aşısı kaç doz yapılır?
Menenjit aşısının kaç doz yapılacağı, başlangıç yaşına göre değişir. Eğer, bebeğe karma aşıyla birlikte 2 aylıkken menenjit aşısı da başlanırsa, ilk 6 ayda 3 doz, 1 yıl sonra da tekrar dozu olarak toplam 4 doz yapılır. Eğer, 6-12 ay arası başlanırsa, önce 2 doz, sonraki yıl da hatırlatma dozu olarak toplam 3 doz olacaktır. Eğer ilk 1 yaş içinde yapılmazsa, 1 yaş sonrası tek bir doz yeterli olacaktır.
Aşı sonrası bebeğime banyo yaptırabilir miyim?
BCG ( verem aşısı) dışındaki diğer tüm aşılar, bebeğin banyo yapmasına engel değildir. Ancak; BCG sonrası aşı yerine 3 gün su değmemesi gerekmektedir.
Hasret isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 3 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 3 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 19:09


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog