PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kürtçe marşta saygı duruşu


Melancholy
11-01-2010, 10:26
HAK-PAR, 4. Olağan Büyük Kongresi İnşaat Mühendisleri Odası Kongre Salonu’nda gerçekleştirildi.



http://i.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2010/10/25/kurtce-marsta-saygi-durusu-914046.Jpeg



Kürt orjinli Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR) Genel Başkanı Bayram Bozyel, Türkiye (http://www.milliyet.com.tr/index/Turkiye)’nin çoğulcu yapısına uygun en gerçekçi çözümün federasyon olduğunu belirterek, Kürtçenin eğitim dili olmasını istedi. Bozyel, PKK (http://www.milliyet.com.tr/index/PKK)’yı ise üstü kapalı eleştirerek, örgütün silahlı mücadeleye son vermesini talep etti. Kongreye Ak Parti (http://www.milliyet.com.tr/index/Ak%20Parti)Diyarbakır (http://www.milliyet.com.tr/index/Diyarbakir) Milletvekilleri İhsan Arslan ve Abdurrahman Kurt’ta katıldı. Milletvekilleri, Kürtler’in ortak marşı “Ey Rakib” okunurken saygı duruşunda bulunan kalabalığa eşlik etti.
HAK-PAR, 4. Olağan Büyük Kongresi İnşaat Mühendisleri Odası Kongre Salonu’nda gerçekleştirildi. 450 delegenin katıldığı kongrede salona “Anadilde eğitim vazgeçilemez haktır” pankartı asıldı. Türk bayrağının asılmadığı kongrede İstiklal Marşı da okunmaması dikkat çekti.
Kongrede İran (http://www.milliyet.com.tr/index/Iran), Irak (http://www.milliyet.com.tr/index/Irak), Suriye (http://www.milliyet.com.tr/index/Suriye) ve Türkiye’deki Kürtler tarafından “Kürtler’in ortak marşı” kabul edilen ve 1946 yılında İran’da kurulan, bir yıl varlığını sürdüren Kürt Mahabad Cumhuriyeti’nin resmi marşı olan “Ey Rakib” okundu.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç (http://www.milliyet.com.tr/index/Bulent%20Arinc)’ın da mesaj gönderdiği kongrede Kürt marşı okunurken ön sırada oturan Kapusuz, Arslan ve Kurt, kalabalığa eşlik ederek ayağa kalktı ve saygı duruşunda bulundu. Kongrede sık sık “Çözüm federasyon”, “Kürtçe (http://www.milliyet.com.tr/index/Kurtce)Kürdistan (http://www.milliyet.com.tr/index/Kurdistan) için” sloganları atıldı. Seçimlerde, tek aday Bayram Bozyel, 196 oyla yeniden genel başkan seçildi. Genel Başkanı Yardımcısı Salih Kapusuz, eğitim dili olsun” ve “Her şey özgür


EY RAQİP (Ey rakip)
Ey düşman, dimdik ayakta Kürt Halkı kendi diliyle,
Yenilmez ve yere düşmez hiç, bu devrin silahlarıyla
Kimse sanmasın Kürtler yok oldu
Kürtler Yaşıyor
Yaşıyor, hiçbir zaman düşmez Kürdün bayrağı
Biz ki devrimin kızıl renkli çocuklarıyız,
Seyret bu yolda döktüğümüz kanları
Kimse sanmasın Kürtler yok oldu,
Kürtler yaşıyor
Yaşıyor, hiçbir zaman düşmez Kürdün bayrağı
Biz ki Medyanın ve Keyhusrevin yiğitleriyiz
Dinimiz de imanımız da hep vatanımız
Dinimiz de imanımız da hep Kürt ve Kürdistan
Kimse sanmasın Kürtler yok oldu,
Kürtler yaşıyor
Yaşıyor, hiçbir zaman düşmez Kürdün bayrağı
Aslanlar gibi ayağa kalkmış Kürt gençleri
Süslemek için yaşam taçlarını kanlarıyla
Kimse sanmasın Kürtler yok oldu,
Kürtler yaşıyor
Yaşıyor, hiçbir zaman düşmez Kürdün bayrağı
Kürt gençleri hep hazır ve amadeler
Uğruna canlarını feda etmeye, uğruna canlarını.

Marş neyi anlatıyor?Ey Raqip marşı, Kadı Muhammet öncülüğünde İran’da 1946 yılında kurulan ve varlığı bir yıl süren Kürt Cumhuriyeti’nin marşı olarak biliniyor. Tüm Kürtler tarafından kabul gören marş Kuzey Irak (http://www.milliyet.com.tr/index/Kuzey%20Irak) Kürt yönetimi tarafından da kullanılıyor. 1992 yılında Erbil’de açılan Kürt parlamentosunun açılışında da Ey Raqip marşı okundu. Ancak Ey Raqip marşının içinde “Dinimiz de imanımız da hep Vatanımız, Dinimiz de imanımız da hep Kürt ve Kürdistan” sözlerinin bulunması muhafazakâr ve islami Kürt oluşumlarının tepkisini çekiyor. Son olarak Kuzey Irak’taki İslami Kürt partileri, Ey Raqip marşından ‘din ve ve iman’ kelimelerinin çıkarılmasını istemişti.

Milliyet