PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : CHP başörtüsünü Zekeriya Beyaz’a soracak!


Melancholy
09-20-2010, 00:08
http://www.moralhaber.net/i/haber/295x200/82906.jpg


8 defa “Başörtüsünü biz çözeriz” açıklaması yapan CHP’lilerin, sorunun çözümü için çalışırken en yetkili kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı yerine, Zekeriya Beyaz ve Yaşar Nuri Öztürk'e başvurduğu öğrenildi.


Fatih Akkaya'nın haberi


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 8. defa gündeme getirdiği başörtüsü sorununu “açarak çözmeyi” planladığı, soruna “Saçın tamamen kapatılması şart değil” mantığıyla yaklaştığı ortaya çıktı.

Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla harekete geçen CHP Bilim Yönetim ve Kültür Platformu Başkanı Prof. Dr. Sencer Ayata, bir süredir “Saçın tamamen kapatılması şart değil” mantıklı çözüm önerisinin altyapısı için çalışıyor.

Bu konuda din adamları ve milletvekilleriyle de görüştüğü ifade edilen CHP’li Ayata’nın, görüşüne başvurduğu isimlerin Kur’an’da başörtüsünün olmadığını savunan Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Prof. Dr. Şahin Filiz ve Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk gibi ilahiyatçılar olduğu kaydediliyor. Ayata’nın görüşlerine başvurduğu bir diğer isim ise, Kılıçdaroğlu ile birlikte CHP Parti Meclisi’ne giren Beyoğlu eski Müftüsü İhsan Özkes.


GÖRÜNTÜYLE KURTARMA GİRİŞİMİ!
Ayata’nın bu çalışması sadece üniversitelerdeki başörtüsü yasağına dönük. Prof. Ayata, “Saçın tamamen kapatılması şart değil” görüşünü şu argümanlarla savundu: “Çözüm üretmek istenirse ara yollar bulunabilir, uzlaşmanın çeşitli yöntemleri olabilir. Hatta başı örtme şeklinde ya da şekil çeşitlemesinde bile mutabakat sağlanabilir. Bizim geleneksel baş bağlama tarzlarımızda saçın tamamen kapatılması şart değil. Anadolu’da işçi, çiftçi kadınların saçları bazen gözükebiliyor. Bir uzlaşma olsa taraflar diyebilir ki, ‘Biz başın örtülmesine ‘evet’ diyelim, ama siz de o bizim bir şekilde daha bir siyasi kimlik gibi algıladığımız görüntüden vazgeçin.’ Bu sorun ancak uzlaşmayla çözülür. O uzlaşmayı da CHP iktidarı sağlayabilir.”


GÖRÜŞÜNÜ ALDIĞI İLAHİYATÇI: ZEKERİYA BEYAZ
CHP’li Ayata’nın, çalışmasını Ekim ayı içinde tamamlayarak CHP yönetimine ileteceği belirtiliyor. Bu konuda din adamları ve milletvekilleriyle de görüştüğü ifade edilen CHP’li Ayata’nın görüşüne başvurduğu isimlerin Kur’an’da başörtüsünün olmadığını savunan Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Prof. Dr. Şahin Filiz ve Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk gibi ilahiyatçılar olduğu kaydediliyor.


VE İHSAN ÖZKES
Ayata’nın görüşlerine başvurduğu bir diğer isim ise, Kılıçdaroğlu ile birlikte CHP PM’e giren Beyoğlu eski Müftüsü İhsan Özkes. ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'ın cenaze namazında yaptığı konuşmayla tartışma konusu olan Özkes, Türkiye’de din üzerinden siyaset ve din ticareti yapıldığını savunarak, “Türban sorununu CHP çözecek” diyen bir isim.


DİYANET’İ ES GEÇTİ
Prof. Ayata’nın İhsan Özkes, Zekeriya Beyaz, Yaşar Nuri Öztürk ve Şahin Filiz gibi tepki çeken ilahiyatçıların görüşüyle sağlamlaştırmayı planladığı çalışması için Diyanet’e ise başvurmadığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre CHP’li Ayata, başörtüsünün İslâm’ın bir emri olduğu yönünde fetvaları olan Diyanet’ten görüş talebinde bulunmadı.

Vakit