PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Neden hep Erdoğan kazanıyor ?


Melancholy
09-17-2010, 16:12
http://www.moralhaber.net/i/haber/295x200/82828.jpg


Ünlü sosyolog Şerif Mardin, ulusal kesimin bir türlü cevap bulamadığı "Niye hep Erdoğan kazanıyor?" sorusuna ceva verdi. İşte Mardin'in açıklaması:

Ünlü sosyolog Şerif Mardin, ulusal kesimin bir türlü cevap bulamadığı "Niye hep Erdoğan kazanıyor?" sorusuna ceva verdi. 'Mahalle baskısı' kavramını ortaya atan ünlü sosyal bilimci Prof. Dr. Şerif Mardin, NTV'de yayınlanan Yazı İşleri Özel programına konuk oldu.

NEDEN HEP ERDOĞAN KAZANIYOR?

Mardin, "Niye hep Erdoğan kazanıyor?" sorusuna "Bunun tek bir cevabı olduğunu düşünmek gibi bir alışkanlık var Türkiye'de. Tek bir cevabı yok. Bir sınıf meselesi var fakat karışık bir konu. Hem bir sınıf meselesi var hem muhafazakarlık diyebileceğimiz bir şey var onların yan yana olduğu bir durumu tasavvur edemez miyiz?

İki üç sebepten meydana geldiğini düşünemez miyiz? Recep Tayyip Erdoğan’ın karizmasının kültürel kökenleri ile karışan bir tarafı var, onun da etkisi var. Karizması ve aynı zamanda çocukluğundan beri çok iyi bildiği kültürün karışımı diyebiliriz. Dindar kesim, belirli bir sınıftan gelen kesim hepsi kesişen öğeler gibi geliyor bana." yanıtını verdi.

SINIF MESELESİ BAŞKA ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR

"Değişme dinamiğinin içinde mahalle baskısının da yavaş yavaş değiştiğine inanıyorum." diyen Mardin, "Türkiye'de hala bir erkek otokrasisi olduğunu ifade ediyor arkadaşlarım. Doğru fakat onun hakkında da sanıyorum biraz bakmak lazım erkek otokrasisi kendiliğinden olan bir şey doğru fakat belirli sınıflarda ortaya çıkan bir şey midir?

Türkiye'de sınıf meselesi ortadan kalktı. Kimse 'Bu mesele bir sınıf meselesidir' demiyor. Bir sınıf meselesi başka şekilde devam ediyor. Muhafazakarlıkla bir bağlantısı var. Bence bu sınıf meselesinin de irdelenmesi çok önemli." şeklinde konuştu.

İnternethaber