PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye bugün sandık başında!


NOYAN
09-12-2010, 09:39
Türkiye bugün sandık başında!

http://www.haber3.com/images/news/116989.jpg
49 milyon 446 bin 369 seçmen Anayasa değişikliğiyle ilgili tercihini belirtmek üzere bugün 151 bin 546 sandıkta oy verecek.
12 Eylül 2010 / 08:12

Türkiye, 12 Eylül askeri darbesinin 30. yıldönümüne denk gelen, bugün, kapsamlı anayasa değişikliği paketine “evet” ya da “hayır” demek için sandık başına gidecek.
Referandumda, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre 49 milyon 446 bin 369 seçmen, 151 bin 546 sandıkta oy kullanacak. 24 milyon 385 bin 321 erkek ve 25 milyon 60 bin 948 kadın, anayasa değişikliğinin kabul edilip edilmeyeceği konusunda karar verecek. Referandum için toplam 154 milyon 989 bin TL harcama yapıldı. YSK’nın aldığı son karara göre, oy kullanmayan her seçmen 22 TL ceza ödeyecek.

Kimliğinizi unutmayın
Taksirli suçlardan mahkûm olanlar dışında hükümlüler, er ve erbaşlar, askeri öğrenciler, kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar oy kullanamayacak.
Bunun dışında, 18 yaşını doldurmuş her vatandaş oy kullanabilecek. Seçmenler, seçmen bilgi kağıtlarında yazılı okul ve sandığa giderek oy kullanacak. Oy kullanılabilmesi için seçmenlerin yanında mutlaka üzerinde TC vatandaşlık numarası bulunan geçerli kimlik belgesi bulunması gerekecek. TC kimlik numarası nüfus cüzdanı üzerinde olmayan vatandaşlar da nüfus idaresinden alınacak, TC kimlik numarasını taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneğinin aslını, geçerli bir kimlikle birlikte göstererek oy kullanabilecek.

Sandık adresi internette
Seçmen bilgi kâğıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Seçmen bilgi kâğıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kâğıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek. Seçmenler, YSK’nın www.ysk.gov.tr internet sitesinden hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenerek oy vermeye gidebilecek.

Dışa doğru katlanacak
Halk oylamasında, beyaz renk üzerine “Evet”, kahverengi üzerinde “Hayır” ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. Sandık başına giden seçmen, seçmen kartını ve kimliğini vererek, üzerinde “tercih” yazılı mührü ve üzerinde “evet” ve “hayır” yazan oy pusulasını alacak. Seçmen, kabinde, oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine mührü basarak oyunu verecek. Mürekkep bulaşmaması için dışa doğru katlanması gereken pusula zarfa konulacak. Zarfı sandığa attıktan sonra imza atacak olan seçmenin oy verme işlemi bitecek. Seçmenlerin parmağı ise önceki seçimlerde olduğu gibi boyanmayacak. İl ve ilçe seçim kurulları yeterli “tercih” mührü olmaması durumunda “evet” mührünü kullandırabilecek.

Yüzde 50’yi 1 aşan kazanır
Mevzuata göre, referandumda, oy veren seçmenlerin geçerli oylarının yarısından fazlasını (1 oy bile olsa) alan taraf referandumun galibi olacak. “Evet” ya da “hayır” çıkması için, referanduma seçmenlerin ne kadarının katılması gerektiği gibi bir sınırlama ise bulunmuyor.

Alkol yasak
Bugün saat 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar; alkollü içki satılması, içkili yerlerde umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak. Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Saat 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar; emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse, köy, kasaba ve şehirlerde patlayıcı madde, kesici, delici alet ve ateşli silahları taşıyamayacak. Saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından halk oylaması ve halk oylaması sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.

Doğuda 07.00’de başlayacak
Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00-16.00, diğer illerde 08.00-17.00 saatleri arasında olacak.

http://www.haber3.com/turkiye-bugun-sandik-basinda-605094h.htm