PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hem şampiyon, hem centilmen


Melancholy
05-26-2010, 09:38
http://www.ajansspor.com/resim/bursaspor_macsonusev.jpg


Turkcell Süper Ligi'ni büyük bir başarıya imza atarak şampiyon tamamlayan Bursaspor, aynı zamanda ligde en centilmen mücadeleyi vererek Turkcell Fair Play Ligi'nde de 2009-2010 sezonunun şampiyonu oldu. İşte ligin detayları..

Türk sporunu, sponsorluklar ve sosyal sorumluluk projeleriyle destekleyen Turkcell ve Türkiye Futbol Federasyonu ortaklığıyla oluşturulan “Turkcell Fair Play Ligi”nin 2009-2010 sezonu şampiyonu Bursaspor oldu. Bursaspor, bu birincilikle 500 bin dolar para ödülü almaya hak kazandı.

34 haftalık sezon boyunca tüm karşılaşmalarda görülen kartlar, saha kapatma, seyircisiz oynama ve hak mahrumiyeti cezalarının ceza puanı olarak işlendiği değerlendirmede Bursaspor, toplamda 70 ceza puanıyla Turkcell Fair Play Ligi’ni birinci tamamladı. İkinciliği 74 puanla Gençlerbirliği, üçüncülüğü ise 76 puanla Gaziantepspor elde ederken 18 takım arasında futbolcuları kırmızı kart görmeyen takım olmadı.

Hem Şampiyon Hem Centilmen: BursasporTurkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, Fair Play Ligi’ni oluştururken hedeflerinin Turkcell Süper Lig’de yaşanan heyecan, coşku ve mücadele keyfini, centilmenlik ruhuyla arttırmak olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “2008-2009 sezonunda 98 kırmızı kart, bu sezon toplam 70 kırmızı kart gösterildiğini gördük. Turkcell Fair Play Ligi futbolseverlere takımların ne kadar pozitif düşünceyle mücadele ettiğini göstermek anlamında önemli bir görev üstlendi. Artık ligimiz daha centilmen. Geldiğimiz noktada Turkcell Süper Lig’in şampiyonu Bursaspor’un aynı zamanda centilmenlikte de şampiyonluk bayrağı taşıyor olması büyük başarı. Mücadeleyle birlikte fair play ruhunun birlikte yaşanabileceğinin en büyük örneği Bursaspor oldu. Kendilerini başarılarından ötürü kutluyoruz.”

En az Trabzonspor kızardı

Toplam 70 kırmızı 1.159’da sarı kartın gösterildiği 2009-2010 sezonunda yalnızca bir kırmızı kart gören Trabzonspor, kendine ligin sekizinci sırasında yer buldu. Şampiyon Bursaspor’un ise iki kırmızı, 52 de sarı kartı var. Üç büyükler arasında en yukarıya tırmanan altıncı Galatasaray olurken Beşiktaş ve Fenerbahçe, ligi sırasıyla 12 ve 14. sırada tamamladı. Bu sezon Turkcell Fair Play Ligi’nin en “hırçın” takımı, futbolcularına toplam 7 kırmızı ve 73’de sarı kart çıkan İstanbul Büyükşehir Belediyesi oldu. Bu takımı 7 kırmızı ve 59 sarı kartla Diyarbakırspor takip etti. Sezon boyunca sarı kartla en fazla Kayserisporlu (93), en az Beşiktaşlı (46) oyuncular karşılaştı. Bir karşılaşmada alınan sarı kart rekoru bu sezon 15. haftadaki Bursaspor maçında aldıkları 7 sarı kartla Kayserisporlu futbolculara ait. 76 karşılaşmanın yapıldığı sezonda, maç başına 4.20, hafta başına 34.09 sarı kart ve hafta başına 2.06 kırmızı kart düştü.Turkcell Fair Play Ligi hakkında Turkcell, ismini verdiği Turkcell Süper Lig’de yapılan maçların kalitesinin dünya standartlarına yükselmesi ve ligin marka değerinin artması amacıyla, Türkiye Futbol Federasyonu’yla birlikte 26 Ocak 2009 tarihinde Turkcell Fair Play Ligi’ni oluşturdu.

“Turkcell Fair Play Ligi”nde, “Turkcell Süper Lig”de mücadele eden takımlar aldıkları sarı kart, kırmızı kart, saha kapatma, seyircisiz oynama ve hak mahrumiyeti cezaları karşılığında belirli ceza puanları alıyorlar. En az puan alan takımın üst sıraya yerleşeceği değerlendirmenin sonuçları her hafta oynanan maçlar sonrasında güncelleniyor. Sezon sonunda kesin liste açıklanıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu ve Turkcell Türk futbolunda centimenliğe verdiği önemin altını çizmek amacıyla para ödülü de veriyor. Turkcell Süper Lig’de mücadele eden ve sezon boyunca en az puanı toplayan “En Centilmen Takım” 500 bin dolar, en centilmen ikinci takım 300 bin dolar, en centilmen üçüncü takım ise 200 bin dolar ile ödüllendiriliyor.

Ajansspor