PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Özince:Faizler tatminkar,düşüş beklemiyorum


kelebek35
10-20-2009, 11:41
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankacılık sektörünü değerlendirdiği toplantıda, faizlerle ilgili düşüş beklemediğini ifade etti. Özince'ye göre faizler tatminkar seviyede!

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ekonomideki küçülmeye nazaran bankacılık sektörünün, fena bir yıl geçirmediğini bildirdi.
Özince, ''Bankacılık sektörü ilk 6 aydaki gelişme hızını biraz azaltarak, yılı olumlu bir şekilde tamamlar'' dedi.
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Özince, soruları yanıtlarken, sektör için ikinci altı aydaki ivmenin, ilk altı aydaki ivme ile aynı hızda olmayacağını, ancak sektör için genel itibariyle 2009 yılının olumlu olacağını ifade etti.
''İvmeye ilişkin öngörünüz var mı'' şeklindeki soru üzerine Özince, ''Hayır, reel anlamda büyüsün yeter. Sektör, enflasyondan daha fazla büyüsün yeter'' yanıtını verdi.
Özince, sektörün sorunlu kredi meselesini aşabildiğini, sermaye gücü açısından da problem yaşamadığını belirterek, çeşitli yakınmalara rağmen kredi hacminde olumlu gelişmelerin söz konusu olduğunu kaydetti.
Ersin Özince, ''Ekonomideki küçülmeye nazaran bankacılık sektörü, fena bir yıl geçirmedi denilebilir. Önümüzdeki yıl karlılık azalsa dahi, ekonomi ile beraber sektörde büyümenin başlayacağını ümit ediyorum'' diye konuştu.

''FAİZLERDE ÇOK FAZLA BİR DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUM''
Faizlere ilişkin soru üzerine de Özince, ''Bu konuda çok fazla bir düşüş beklemediğimi söyleyebilirim'' yanıtını verdi.
Özince, zaten tatmin edici seviyelerde düşüş olduğunu kaydederek, özellikle kredi faizlerinin daha düşük seviyelerinin çok cezbedici olacağını düşünmediğini söyledi.
Türkiye'de faizin ve reel faizin daha fazla düşmesinin özellikle yatırımcılara biraz caydırıcı etkisi olmasının muhtemel bulunduğuna işaret eden Özince, ''Ama tabii faiz, serbest piyasada oluşan bir unsurdur. Burada çok fazla yorum yapmak mümkün değil. Talep yoksa, kredi talebi yoksa tabii ki faiz oranları da düşer'' dedi.

DÖVİZ KURLARI
Özince, döviz kurlarına ilişkin soruyu da, ''Öteden beri değerli TL'yi yaşadık. Bir süre daha bu, söz konusu olacak gibi gözüküyor'' şeklinde yanıtladı.
Özellikle, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma söz konusu olursa kurların bir süre için en azından bu seviyelerde kalacağına işaret eden Özince, ''Yani TL değer kazanır. Anlaşma olursa TL'nin değer kazanması daha güçlü olur. Anlaşma olmazsa mevcut seviyelerini sürdürür, kısa vadede böyle olur. Ama uzun vadeyi yaşayacağız, göreceğiz diye düşünüyorum'' dedi.

AA