PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yazılım pazarı çabuk toparlanacak


Hasret
02-20-2009, 09:48
IDC verilerine göre; Türkiye Kurumsal Uygulama Yazılımları Pazarı, ekonomik krizin etkisiyle zarar görecek ancak pazar çabuk toparlanacak.
Türkiye kurumsal uygulama yazılımları (The Turkish enterprise application software - EAS) pazarının, Türkiye ekonomisinin tümünü önemli ölçüde etkileyen makroekonomik koşullar doğrultusunda 2009 yılı içerisinde yavaşlaması bekleniyor. Öte yandan, IDC’nin son tahminlerine göre, Türkiye kurumsal uygulama yazılımları pazarının 2010 yılının ikinci yarısında iyileşmesi, 2011 ve 2012 yıllarında ise hızla büyüme göstermesi bekleniyor.
“Bugünkü küresel ekonomik yavaşlamanın ışığında, özel sektör tarafından kurumsal yazılımlara yapılması planlanan harcamalar büyük ölçüde yeniden gözden geçirilecektir.” diyor IDC Türkiye BT hizmetleri ve yazılım üst düzey analisti Mukesh Chulani. “Daha çok sayıda şirketin kemer sıkarak hali hazırda yapmış oldukları yatırımlardan en fazla yarar sağlamaya çalışacaklarını tahmin ediyoruz. Bu dönem içerisinde, EAS sağlayıcılarını daha az sayıda büyük ölçekli proje için daha sıkı rekabet bekleyebilir, bu da bakım sözleşmelerinden ve hali hazırda kurulu esas müşterilere yapılacak işlevsellik arttırıcı satışlardan gelecek gelirlerin daha da önem kazanmasına yol açacak.”
İlk tahminlere göre Türkiye kurumsal uygulama yazılımları pazarının senelik büyüme oranı 2008 yılı içerisinde %11’e geriledi, bu oran bir önceki yılın yaklaşık yarısı. 2007 yılında pazar, ülkenin genel yatırım koşullarındaki iyileşme, rekor seviyedeki FDI akışı, yoğunlaşan rekabet, kanuni yükümlülükler ve özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde EAS çözümlerine yatırım yapmanın uzun vadeli getirileri olacağına dair gelişen bilinç gibi çesitli etkenler yüzünden hızla gelişmişti.
“Büyük ve çok büyük ölçekli işletmelerin harcamaları Türkiye EAS pazarının başlıca dayanak noktasını teşkil etmeye devam etse de, küçük ve orta ölçekli işletmeler EAS sağlayıcıları için gitgide daha da önem kazanan bir gelir kaynağını oluşturuyor.”, diyor Chulani. “Yazılım lisans ve bakım ücretlerinin karşılanabilir seviyelere düşmesi birçok küçük ve orta ölçekli işletmeyi tümleşik kurumsal uygulamalara yöneltti.”
2007 yılı EAS pazarı toplam harcamalarının %18.7’sini üstlenen kesikli üretim sektörü, EAS harcamalarında birinci sırada geliyor. İkinci sırada proses üretim sektörü (%15.8 pay), onu takip eden iletişim ve yayın sektörü (%10.2), ardından toptan satış sektörü (%8.9) geliyor.
“İmalat, finans, inşaat ve perakende/toptan satış sektörleri, proje gecikmeleri ve iptallerden en çok etkilenmesini beklediklerimiz arasında.”, diyor Chulani. “Yine de, telekomünikasyon, ulaşım, eğitim, sağlık ve merkezi/yerel hükümet gibi sektörlerde gelişen insiyatifler; EAS harcamalarında yaklaşan düşüşü hafifletecek ve hatta önümüzdeki beş yıl içerisinde bu sektörleri hızla gelişen pazarlara dönüştürecek.”
IDC'nin Turkey Enterprise Application Software 2008–2012 Forecast and 2007 Vendor Shares (IDC #ZR04Q) raporu Türkiye EAS pazarına detaylı bir bakış sağlıyor.

İçeriğinde; EAS sağlayıcılarına yarar sağlamaya yönelik; pazar hacmi, segmentasyon, pazar payları ve EAS pazarını etkileyebilecek başlıca ekonomik ve politik faktörler gibi konularda niteliğe ve niceliğe ait bilgi, analiz ve tahmin bulunuyor.