PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kablosuz hızlı internetin babası geliyor


Hasret
02-04-2009, 14:37
Kablosuz hızlı internetin babası geliyor

Türkçe’ye ’geniş menzilli kablosuz ağ standardı’ olaraç çevrilen ve açık alanlarda da hızlı internet bağlantısı sağlayan Wimax’in babası Türkiye’ye geliyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bu yıl içinde Türkiye’de lisansları dağıtılacak olan Wimax’in iletişim standartlarını belirleyen IEEE 802.16’nın kurucusu ve başkanı Dr. Roger Marks, 27 Şubat’ta Çirağan Oteli’nde düzenlenecek olan Wimax Konferansı’na katılacak. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından ’3G’ standartları içine alınan Wimax, GSM şebekeleri gibi tüm ülkeyi kapsayarak, GSM’den çok daha ucuza sabit ve mobil cihazlar için hızlı internet erişimi sağlayabiliyor.

Ucuza hızlı internet

Wimax’in hem yatırım hem de kullanım maliyetleri, GSM’e görü çok daha düşük düzeyde bulunuyor. Dünyanın pekçok gelişmiş ülkesinde kullanımına başlanan Wimax, bireyler ve şirketler için ucuz ve çok hızlı internet hizmeti sunabiliyor. 27 Şubat’taki Wimax Konferansı’na bu yeni teknoljinin dünya genelinde yaygınlasmasını ve ürünlerin standardlara uygunluk onaylanmasını sağlayan Wimax Forum’un yöneticisi ve aynı zamanda Wimax standartlarını oluşturan IEEE 802.16 Grubu’nun Baskanı Dr. Roger Marks, dünyanın en geniş mobil Wimax şebekesini Amerika’da kuran New Clearwire’ın CTO’su Ali Tabassi ve Georgia Tech Universitesi Broadband Kürsüsü Başkanı Prof. İlhan Fuat Akyıldız konuşmacı olarak katılacak. Konferansa ayrıca aralarında Intel, WI-TRIBE, Motorola, Alcatel-Lucent, Koçnet, Huawei, Samsung, Cisco gibi firmaların katılımı beklenirken, üniversiteler, belediyeler, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları da izleyici olarak yer alacak.

Roger Marks kimdir?

Marks, Wimax Forum’a, NextWave Wireless’tan katıldı. 1998’de IEEE 802 Yürütme Komitesi’nde çalışırken, IEEE 802.16 Çalışma Grubu’nu kurdu ve o tarihten bugüne kadar gruba başkanlık yapıyor. Marks, IEEE üyesi ve 7 yıl boyunca IEEE hocası olarak da görev yaptı. 90’dan fazla makalenin yazarı olan Marks, 2006 IEEE-SA Uluslararası Ödülü, Kablosuz İletişim Derneği’nin verdiği 2003 Bireysel Hükümet Vizyonu ödülü ve 1995 IEEE ölçümleme teknolojisinde Teknik Alan Ödülü’nün de dáhil olduğu birçok ödüle sahip. Princeton Üniversitesi fizik bölümünden mezun olan Mars, Utah Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans yaptı ve Yale Üniversitesi’nde uygulamalı fizik alanında doktorasını tamamladı.