PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Erdoğan: Bu tablo bir azmin eseri


kelebek35
10-13-2008, 11:33
Başbakan Erdoğan, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye ekonomisinin bugün geldiği aşamanın bir kararlılığın eseri olduğunun altını çizdi.

Erdoğan: "Bu tablo bir kararlılığın eseri. Bu ülkenin dinamizmi var. Girişken bir nüfusu var. Şartlar oluşursa bu ülke insanını kimse tutamaz demiştik. İskitrar ve güven ortamını sağlayacaksınız, yatırım oratamını iyileştireceksiniz. Engel olmayacaksınız. Ürkek olmayacaksınız. Tutarsız olmayacaksınız. Sorunların üzerine kararlılıkla gideceksiniz. Bu ülkede yurtdışına hiç gitmemiş olmayı bir meziyet olarak gören idareciler var. Hala da var. Geçmişte 'gitmediğiniz yer sizin değildir' deniyor, 6 yıldır Türkiye ile dünya arasında mekik dokuduğumuz için bizleri eleştirenler var. Getmezsen olmuyor. En iyi bilen sizsiniz. Olduğun yerde durursan müşteri gelip seni bulmaz. Siz gideceksiniz. 36 milyar dolarlık ihracak 133 milyar dolara çıkmaz. Bu ülkenin girişimcisi dünyanın en uzak ülkelerine dahi gidecek iş kovalayacak ama ülckenin idarecileri Ankara'dan çıkmayacak. Böyle bir şey olabilir mi?"

"Son 6 yılda ticaret hacmimiz arttı. Türkmenistan'daki yıllık ticaret hacmimiz büyük oranda artmış. Kendileri de ifade ettiler. Gittik ve bunları masaya yatırdık. Uzak diye bir kavram tanımıyoruz. Terör olayları nedeniyle dönmek zorunda kaldım ama arkadaşlarım yollarına devam ettiler. Olaya kültürel noktada da bakmak lazım. Biz şimdi bazı yatırımlar yaptık. Gelecekte çok daha farklı işleri beraberinde getirecek. Yarın orası da bizler için önemli noktalardan biri olacak. Ankara'nın sonu gelmez kriz senaryolarına asla aldırmıyor ve milletimizin çıkarlarını gözetiyoruz. Ticaret ve yatırım yapmadığımız yer neredeyse kalmadı. Almanya, ABD, Rusya, Fransa bizim ihracak yaptığımız ülkelerdi ama şimdi bunların sayısı arttı. Rusya ile bugün dış ticaret alanında birinci ortağız. Rusya Federasyonu bugün Türkiye'nin turizminde birinci sırada. Türkiye ciddi bir yatırımcı ülke konumunda. Aramızdaki diyalogların artmasıyla oluyor. Erenjide müşterek adımlar atılıyor. Yaklaşık 12 bin çeşit farklı ürün ihracını gerçekleştiriyoruz."

"Bazı Afrika ülkelerine gittiğinizde bizim ürünlerimizi görüyoruz. Bu çok önemli. Buna hamd etmek lazım. Bu bir özgüvendir. Türk malları artık dünyanın her yerinde. İhracat performansımız dünya ortalamasının iki katı üzerinde artış gösterdi. Kuzey Afrika'dan Balkanlara her yerde bizim anlaşmalarımız var. Artık ta Nijerya'da Türk yatınımcının olduğu her yerde ofislerimiz var. Yatırımın önündeki engelleri kaldırmak için de yoğun bir çaba içerisindeyiz. Başka iş gücü ve enerji olmak üsere girdi maliyetlerinin düşürülmesi noktasında önemli uygulamalarımız oldu. 6 yıl içinde vergi oranlarını oldukça düşürmenin gayreti içinde olduk. Türkiye güçlendikçe bunu yapmaya devam edeceğiz. İstihdam üzerindeki yükleri azaltacağız. Bunu yaptıkça yatırım daha da artacak. Göreve geldiğimden bu yana dedim ki, hiç bir zaman yurt içi sebeplerle zam yapan ülke olmayacağız. Yurt dışı sebeplerle oluşan bir zam varsa bunu istemeye istemeye de olsa intikal ettirmek durumundayız. Sübvansionu bir süre yaptık ama daha fazla bunu yapmaya imkanımız yoktu. Güçlü olduğumuz zaman bunu yapmanın gayreti içinde olacağız. Yakından takip ettiniz. Bir süredir etkisini gösteren küresel kriz var. Dünyanın en büyük finans kuruluşları batıyor, el değiştiriyor. Borsalar çöküyor."

habervaktim